Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Epidémia v Českej republike je na spadnutie, krajina je v pohotovosti, pripravuje sa na najhoršie

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

PRAHA – S príchodom chladného počasia sa každoročne zvýši aj počet prechladnutí, s čím súvisí aj vyšší počet pacientov. Po rokoch boja s covidom si ľudstvo vytvorilo väčšiu ochranu dýchacích ciest. Aspoň spočiatku sa to tak javilo. Realita je však iná. Tak, ako rôzne respiračné ochorenia zatvárajú brány škôl u nás, susednú Českú republiku delí od prepuknutia epidémie len tenká čiara.

archívne video

Pandémia je globálna, kým nebude bezpečný celý svet, nebudeme v bezpečí ani my (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

V prípade ak v Českej republike vypukne celoplošná epidémia, tento stav musí potvrdiť, podobne ako na Slovensku, hlavný hygienik. Tieto kompetencie má v ČR Pavla Svrčinová. Ako informuje Štátny zdravotný ústav (SZÚ) ČR, krajina stojí na prahu epidémie akútnych respiračných infekcií. Situácia je však dôkladne sledovaná na celom území. Aktuálny stav v jednotlivých krajoch zaisťujú Krajské hygienické stanice. 

Štátny zdravotný ústav spracováva pravidelné týždenné hlásenia o stave respiračných infekcií. To znamená, že vždy v pondelok k týždennej správe o sledovaní vývoja SARS-CoV-2 sa pripájajú aj súhrnné hlásenia akútnych respiračných infekcií (ARI) vrátane chrípky. V 49. týždni evidovala ČR ďalší vzostup chorobnosti akútnych respiračných infekcií, kedy dosiahla hodnotu 1 754 na 100 000 obyvateľov. Predstavuje to vzostup o viac ako 20 percent v porovnaní s predchádzajúcim týždňom.

Obrovský nárast 

"Nárasty chorobnosti naďalej evidujeme vo všetkých krajoch a vo všetkých vekových skupinách, čo zodpovedá zvyšujúcim sa počtom pozitívnych záchytov chrípkových vírusov. Choroba sa výrazne zvyšuje aj pri tzv. chrípkových ochoreniach (ILI – influenza like illness), čo je na začiatku chrípkovej epidémie typické," uvádza vedúci Oddelenia epidemiológie infekčných chorôb s tým, že v tejto kategórii sa chorobnosť v porovnaní s minulým týždňom zvýšila o 112 percent. 

Epidémia v Českej republike
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Situácia sa nehodnotí ľahko, pretože v súčasnosti sa vo vyššej miere uplatňuje niekoľko pôvodcov respiračných ochorení, ktorí súčasne vedľa seba cirkulujú v populácii, najmä vírusy chrípky, SARS-CoV-2 a RS vírus. Možno predpokladať, že v ďalšom týždni sa počty chorých s chrípkou budú ďalej zvyšovať," dodáva MUDr. Ján Kynčl.

Očkovanie 

Stále je možné sa nechať očkovať proti chrípke, ale treba počítať s tým, že ochranný účinok nastupuje až zhruba za 14 dní od vakcinácie. Očkovanie by mal navyše podstúpiť len zdravý človek, najlepšie bez prebiehajúcej respiračnej infekcie. Rovnako je v ponuke aj preočkovanie proti covidu. Aj tu platí, že človek by mal byť zdravý. 

Epidémia v Českej republike
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Ako v našej, tak v európskej populácii cirkuluje predovšetkým chrípka typu A, pričom sa vyskytujú oba jej subtypy, H3N2 i H1N1. Chrípka typu B cirkuluje obmedzene, zachytená je len línia Victoria," dodal na záver MUDr. Ján Kynčl.

Viac o téme: ChrípkaHrozbaEpidémiaPrahaČRKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu