Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Experti varujú pred strašnou dovolenkovou sezónou: Toto môže ohroziť blížiace sa sviatky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Súčasné obdobie aj zvýšená návštevnosť obchodných domov či verejnej dopravy nahráva nárastu výskytu infekčných ochorení. V týchto dňoch predstavujú najväčšiu hrozbu okrem koronavírusu aj chrípka či respiračný syncyciálny vírus. Odborníci radia, ako sa dá pred nimi chrániť.

Zatiaľ čo existuje množstvo respiračných vírusov, ktoré sa šíria po celý rok, najaktívnejšie sú na jeseň a v zime. Môžu sa šíriť, keď prídete do kontaktu s infikovanými ľuďmi, čo najmä pred Vianocami môže byť veľmi nepríjemné. Našťastie je niekoľko tipov, vďaka ktorým môžete zostať zdravý. Hoci mnohí z nás v posledných mesiacoch odsunuli obavy z covidu na druhú koľaj, jeho šírenie sa podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v ostatnom čase zvýšilo. 

Experti si všimli, že posledný novembrový týždeň sa v USA zvýšil počet hospitalizácií súvisiacich s covidom. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom došlo k nárastu počtu nových hospitalizácií o 17,6 percenta. Ide o najvyššiu úroveň, akú dosiahli hospitalizácie pacientov s covidom za posledné tri mesiace. Epidemiológ Jeffrey Shaman tvrdí, že nárast sa bude stupňovať a pravdepodobne vyvrcholí koncom decembra a začiatkom januára. Predsedníčka Správnej rady Americkej lekárskej asociácie Sandra Fryhoferová upozorňuje aj na chrípkové obdobie. "Chrípka je tu, začala sa skoro a keďže v spoločnosti koluje aj covid a respiračný syncyciálny vírus, je to perfektná búrka na hroznú dovolenkovú sezónu." 

Experti varujú pred strašnou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako sa chrániť pred Vianocami

Aktivita chrípky a respiračného syncyciálneho vírusu bola za posledné dve zimy nižšia v dôsledku každodenných protipandemických opatrení. Odvtedy však väčšina ľudí v USA tieto opatrenia prestala dodržiavať, pretože obavy z koronavírusu klesli. "Tento nárast prípadov a hospitalizácií je obzvlášť znepokojujúci, keďže sa presúvame do zimných mesiacov, kedy sa viac ľudí pohybuje v uzavretých priestoroch s menším vetraním a v období pred dovolenkovou sezónou, keď sa mnohí stretávajú s blízkymi z viacerých generácií," povedala riaditeľka CDC Rochelle Walenskyová. 

Experti varujú pred strašnou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Radí, aby sme zaviedli aspoň jedno bezpečnostné opatrenie pre zníženie šance na infikovanie sa alebo šírenie koronavírusu, chrípky alebo respiračného vírusu počas prázdnin. "Odporúčame, aby ste nosili kvalitnú, dobre padnúcu masku, aby ste zabránili šíreniu respiračných chorôb," uviedla Walenskyová. Podľa nej by mali najmä ľudia žijúci v oblastiach s vysokou úrovňou prenosu koronavírusu počas sviatkov zvážiť aj nosenie ochrany horných dýchacích ciest vo vnútri. Odborníci taktiež podporujú aj ostatné preventívne opatrenia ako umývanie rúk, pobyt doma, keď ste chorí a zvýšené vetranie.

Viac o téme: ChrípkaVírusPrevenciaPandémiaKoronavírusRespiračné ochorenieCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu