Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nová epidémia na obzore? Neprestávajúce hromady ľudí pred lekárňou v Ružinove, chrípka je na vzostupe

Pred poliklinikou sa hromadili vo veľkom ľudia. Zobraziť galériu (5)
Pred poliklinikou sa hromadili vo veľkom ľudia. (Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA - Počas Druhého sviatku vianočného by viacerí čakali, že sa spoločnosť bude sústrediť vo svojich domovoch a užívať si sviatočnú pohodu. Len nedávno sme sa spamätali z pandémie a niekoľkých vĺn covidu a už je tu ďalšia hrozba. Tá už nie je nijak nová a volá sa - chrípka. Je otázne, či práve ona stojí za niekoľkometrovými radmi v Bratislave pred poliklinikou, no isté je jedno. Dostať sa do nej bolo takmer nemožné, ba priam nekonečné.

Vaše tipy

archívne video

ÚVZ: V súčasnej dobe nie sú v Slovenskej republike namerané zvýšené hodnoty radiácie (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Rady sa hromadili celý deň

Do našej redakcie nám totiž prišlo viacero foto tipov spred ružinovskej pohotovostnej lekárne, kde sa už na poludnie vo veľkom hromadili ľudia.

Nová epidémia na obzore?
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) pritom len nedávno varoval pred rastúcou krivkou chorobnosti v prípade chrípky. Tá je strašiakom ľudstva už niekoľko dekád a každý rok úrady hovoria aj o preventívnom očkovaní.

Aj keď nateraz nie je presne jasné, čo stojí za niekoľkometrovými radmi pred poliklinikou v Ružinove. Je však isté, že tieto rady sa nezmenšili ani do pondelka večera.

Nová epidémia na obzore?
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Nová epidémia na obzore?
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

V súvislosti s týmto množstvom ľudí pred spomínanou lekárňou sme oslovili kompetentné úrady a ministerstvo zdravotníctva.

Chorobnosť na chrípku vzrástla, ÚVZ o tom informoval tesne pred Štedrým dňom

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v 51. týždni oproti minulému týždňu na Slovensku klesla o 0,3 percenta. V prípade chorobnosti na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO) zaznamenali nárast o 1,4 percenta. Tesne pred Štedrým dňom o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Nová epidémia na obzore?
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Epidemiológom v týždni nahlásili 91.068 prípadov ARO. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali opäť v Bratislavskom kraji, najnižšiu v Banskobystrickom kraji. Ochorenia sa vyskytli najčastejšie vo vekovej skupine detí do piatich rokov. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 2854 osôb.

Ako chrípku a CHPO nahlásili 16.616 ochorení, čo predstavuje 18,2 percenta z celkového počtu hlásených ARO. Najvyššia chorobnosť bola v Nitrianskom kraji, najnižšia opäť v Košickom kraji. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na CHPO bola vo vekovej skupine do piatich rokov. ÚVZ tiež informoval, že 1168 výchovno-vzdelávacích zariadení nahlásilo prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu.

Viac o téme: RadyLekáreňPohotovosťBratislavaRužinov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu