Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nemecký kancelár o telefonátoch s kremeľským diktátorom: Toto mi prezradil Putin o svojom vojnovom cieli

Nemecký kancelár Olaf Scholz chce aj naďalej telefonovať ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Zobraziť galériu (2)
Nemecký kancelár Olaf Scholz chce aj naďalej telefonovať ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. (Zdroj: SITA/Bernd von Jutrczenka/dpa via AP)

BERLÍN - Kancelár Olaf Scholz (64) málokedy otvorene hovoril o svojich telefonátoch s kremeľským diktátorom Vladimirom Putinom (70). Na občianskom dialógu v Postupime kancelár stlmil nádeje, že vojnového štváča sa podarí presvedčiť, aby ustúpil vo svojom brutálnom ťažení proti Ukrajine. Pretože Putin opakovane telefonoval so Scholzom o svojom vojnovom cieli, ku ktorému sa agresor zrejme neohrozene prikláňa.

„Kedykoľvek hovorím s Putinom, veľmi presne hovorí, že mu ide o dobytie niečoho. Chce len násilím zabrať časť ukrajinského územia," uviedol Scholz.

Vojna na Ukrajine - deň č. 290 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

A to aj napriek vysokým ruským stratám. Mnoho vojakov teraz prišlo o život v brutálnej útočnej vojne proti Ukrajine. „Nevieme presne, koľko ruských vojakov zomrelo. Ale môže sa stať, že ich bude 100 000,“ povedal kancelár. Ruské vedenie v minulosti prejavilo brutálne správanie napríklad v Sýrii či Čečensku, kde „vymazalo celú krajinu“. Putin nemá žiadne zábrany.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Vitaliy Belousov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Preto Scholz často siaha po telefóne

Napriek tomu chce Scholz naďalej používať svoj kancelársky telefón. Napriek všetkým rozdielom sa musíte s diktátorom stále rozprávať. Dôvodom je, že Scholz chce skontrolovať, či Putin urobil nejaké zmeny týkajúce sa Ukrajiny.

Kancelár obhajoval aj zvyšujúce sa výdavky na Bundeswehr, ktorý by mal trvalo dosahovať dve percentá výkonu ekonomiky. V skorších časoch politiky Spolkovej republiky za kancelárov SPD bola miera dokonca štyri percentá. Krajiny NATO musia byť také silné, aby sa na ne nikto neodvážil zaútočiť, povedal Scholz.

Viac o téme: TelefonátyRuskoNemeckoVladimir PutinUkrajinaOlaf Scholz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu