Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Moldavsko ostalo opäť bez prúdu: Po raketovom útoku na Ukrajinu hlási masívne výpadky elektriny

Ľudia v Ukrajine sledujúci zničené budovy po ďalších útokoch
Ľudia v Ukrajine sledujúci zničené budovy po ďalších útokoch (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KIŠIŇOV - Ruské útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru spôsobili veľké výpadky elektriny v Moldavsku. Bez prúdu ostala v stredu viac ako polovica krajiny. Uviedol to moldavský vicepremiér Andrei Spinu, ktorý zastáva aj post ministra infraštruktúry. Informuje o tom správa agentúry Reuters.

"Masívne výpadky elektriny v Moldavsku po dnešnom ruskom útoku na ruskú energetickú infraštruktúru," napísal Spinu na sociálnej sieti Twitter. Moldavský minister zahraničných vecí Nicu Popescu v reakcii na tieto udalosti požiadal o predvolanie ruského veľvyslanca v Moldavsku.

V moldavskej metropole Kišiňov bola dodávka elektriny podľa redaktora agentúry Reuters obnovená približne o 15.35 h miestneho času (14.35 h SEČ).

Situácia sa opakuje, obyvatelia majú zachovať pokoj

Spinu v inom príspevku na sociálnej sieti Telegram uviedol, že sa opakuje situácia z 15. novembra, keď Moldavsko zaznamenalo výpadky prúdu po ruských raketových útokoch. Moldavská polícia a energetická spoločnosť Premier Energy prijali preventívne opatrenia a vyzvali obyvateľov, aby zachovali pokoj.

Tri jadrové elektrárne na Ukrajine odpojili od siete po ruských útokoch

Všetky tri ukrajinské jadrové elektrárne, ktoré sú stále pod kontrolou Kyjeva, boli v stredu odpojené od energetickej siete. Oznámil to prevádzkujúci štátny podnik Enerhoatom po tom, ako Ukrajinu zasiahli ďalšie vzdušné útoky Ruska. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Enerhoatom v oznámení uviedol, že v Rivnenskej, Juhoukrajinskej a Chmeľnyckej jadrovej elektrárni sa aktivovala havarijná ochrana. V dôsledku toho boli automaticky odstavené všetky energetické bloky, ktoré aktuálne pracujú v režime bez výroby elektriny.

V okolí týchto elektrární nezaznamenali zvýšenú radiáciu, všetky ukazovatele sú v norme, doplnil Enerhoatom s tým, že prevádzku závodov obnovia po normalizácii prevádzky energetickej sústavy. Juhoukrajinská jadrová elektráreň sa nachádza v Mykolajivskej oblasti asi 350 kilometrov južne od Kyjeva. Chmeľnycká a Rivnenská jadrová elektráreň ležia v rovnomenných oblastiach na západe Ukrajiny.

Štvrtú ukrajinskú jadrovú elektráreň, Záporožskú, obsadilo Rusko krátko po začiatku invázie na Ukrajinu. Počas uplynulého víkendu sa opäť stala terčom ostreľovania, z ktorého sa navzájom obviňovali Rusko a Ukrajina.

Viac o téme: ElektrinaútokyVýpadkyUkrajinaMoldavsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu