Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Pri útoku militantov na hotel v somálskej metropole zahynulo najmenej 10 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

MOGADIŠO - Najmenej desať ľudí zahynulo pri nedeľnom útoku militantov zo skupiny aš-Šabáb na hotel Villa Rose, ktorý sa nachádza neďaleko prezidentského paláca v somálskom hlavnom meste Mogadišo. Uviedla to miestna polícia, informuje agentúra DPA.

Medzi obeťami sú dve osoby s dvojitým občianstvom, somálskym a britským, povedal predstaviteľ miestnej polície. Dodal, že pri útoku utrpel zranenia somálsky minister vnútornej bezpečnosti Ahmed Mohamed Doodishe. Islamisti zo skupiny aš-Šabáb informovali o útoku na hotel prostredníctvom svojej rozhlasovej stanice, píše DPA.

Hotel Villa Rose je orientovaný v stráženej oblasti somálskej metropoly. Nachádza sa v ňom reštaurácia, ktorú často navštevujú vládni a bezpečnostní predstavitelia. Svedkovia útoku uviedli, že najprv počuli mohutné výbuchy, po ktorých nasledovala streľba.

Militantná skupina aš-Šabáb napojená na teroristickú sieť al-Káida sa už 15 rokov snaží zvrhnúť somálsku vládu, podporovanú mierovými jednotkami Africkej únie. Vykonala zrejme aj dva bombové útoky na rušnej križovatke v Mogadiše, pri ktorých 29. októbra zahynulo najmenej 120 ľudí a vyše 300 utrpelo zranenia. Agentúra AP poznamenala, že aš-Šabáb sa zvyčajne nehlási k zodpovednosti za útoky s vysokým počtom civilných obetí.

Najnovší útok sa stal v čase ofenzívy somálskej vlády proti aš-Šabábu, ktorý stále kontroluje veľké časti stredného a južného Somálska. Bojovníci lojálni militantom na ňu reagovali zabitím klanových vodcov, ktorí ofenzívu podporujú, a útokmi na verejné miesta navštevované najmä vládnymi úradníkmi.

Viac o téme: Hotelútok Somálsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu