Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kirgizsko uvažuje o výstavbe jadrovej elektrárne s pomocou Ruska

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BIŠKEK - Kirgizsko v stredu oznámilo, že skúma možnosť výstavby svojej prvej jadrovej elektrárne s pomocou Ruska, a to s cieľom vyriešiť častý nedostatok energie. Správa z tlačovej agentúry AFP.

Kirgizské ministerstvo energetiky oznámilo, že s dcérskou spoločnosťou ruského jadrového gigantu Rosatom "podpísali dokument o spolupráci", čo zvyšuje možnosť, že Moskva si posilní vplyv v tomto regióne. Podľa ministerstva sa dokument týka "prípravy štúdie uskutočniteľnosti výstavby jadrovej elektrárne s nízkym výkonom v Kirgizsku". Rosatom uviedol, že Rusko a Kirgizsko sa dohodli na "rozvoji spolupráce" pri výstavbe elektrárne založenej na reaktore "RITM-200N", ktorý vyvinula iná dcérska spoločnosť Rosatomu.

Čelia pravidelným výpadkom elektrickej energie

Kirgizsko čelí pravidelným výpadkom elektrickej energie, keďže jeho sieť je na mnohých miestach zastaraná. Zdrojom energie sú takmer výlučne vodné elektrárne a niekoľko uhoľných elektrární. Kirgizsko ako postsovietska republika zostáva ekonomicky aj vojensky blízka Rusku, ktoré zabezpečuje viac ako tretinu dovozu do tejto hornatej a vnútrozemskej krajiny. Ochotu vybudovať svoje vlastné jadrové elektrárne naznačili nedávno aj Kazachstan a Uzbekistan.

Hlava Kirgizska (druhý zľava) spoločne s Putinom na zasadnutí lídrov krajín Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti
Zobraziť galériu (2)
Hlava Kirgizska (druhý zľava) spoločne s Putinom na zasadnutí lídrov krajín Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti  (Zdroj: TASR/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Moskva sa snaží udržať si svoj vplyv v Strednej Ázii o ktorú majú záujem aj Čína, Turecko a západné krajiny. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval postsovietske krajiny v Strednej Ázii bohaté na prírodné zdroje, aby posilnili vzťahy s Ankarou, usilujúc sa využiť oslabenie Ruska, ktoré "uviazlo" vo svojej vojenskej agresii na Ukrajine.

Viac o téme: VýstavbaJadrová elektráreňRuskoKirgizsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu