Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

VOJNA na Ukrajine Deň dvestošesťdesiaty šiesty (16. november 2022)

Pohľad na zničenú budovu v meste Sviatohirsk
Pohľad na zničenú budovu v meste Sviatohirsk (Zdroj: SITA/AP Photo/Andriy Andriyenko)

KYJEV - Ostreľovanie ukrajinského územia ruskou armádou v utorok spôsobilo, že niekoľko jadrových reaktorov v dvoch elektrárňach sa automaticky odstavilo. Podľa agentúry AFP o tom v noci na stredu vo svojom videopríhovore informoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa neho "nepriateľ presne vedel, čo robí," a aké dôsledky budú jeho útoky mať pre kritickú infraštruktúru Ukrajiny. Dianie sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila nepriateľskú raketu

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila nepriateľskú raketu (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:47 Ruská vojna na Ukrajine sa napokon zrejme skončí za rokovacím stolom. V stredajšom rozhovore pre britskú stanicu BBC to povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, informuje TASR. "V istej fáze sa táto vojna s najväčšou pravdepodobnosťou skončí za rokovacím stolom. Avšak vieme, že výsledok týchto rokovaní bude úzko spätý s vojenskou silou na bojisku," povedal Stoltenberg. Zdôraznil pritom, že rozhodnutie o tom, kedy sa mierové rokovania začnú, je na Ukrajine.

20:43 V Česku by sa mal do konca budúceho roka uskutočniť výcvik ukrajinských vojakov. Prebiehať by mal celkovo v piatich štvortýždňových cykloch, pričom na každom z nich sa bude môcť zúčastniť do 800 vojakov. Výcvik odsúhlasila vláda na svojom stredajšom zasadnutí, oznámila ministerka obrany Jana Černochová. Vyplýva to z vyjadrenia rezortu, ktoré poskytol TASR.

17:54 Polícia v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v stredu uviedla, že utorkové ruské ostreľovanie si vyžiadalo najmenej dve obete. Šesťdesiatdeväťročnú ženu zabili úlomky z rakety vo chvíli, keď navštívila hrob svojho manžela, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

17:14 Ukrajinský parlament predĺžil platnosť trvania stanného práva v krajine, ako aj mobilizáciu do armády o ďalších 90 dní. Znamená to, že uvedené opatrenia zostanú v platnosti do 19. februára budúceho roku. TASR informuje na základe stredajšej správy agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na miestne médiá. Za predĺženie stanného práva hlasovalo takmer 300 poslancov 450-členného parlamentu (Verchovna rada). Potrebných bolo minimálne 226 hlasov.

14:47 Rusko v stredu oznámilo, že pre sankcie Západu v súvislosti s vojnou na Ukrajine zakazuje vstup do krajiny viac ako 50 najvyšším írskym predstaviteľom vrátane premiéra  Micheála Martina. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Zákaz sa týka aj írskeho ministra zahraničných vecí a obrany Simona Coveneyho, ministra financií Paschala Donohoea i množstva ďalších kľúčových predstaviteľov a zákonodarcov.

13:48 Švédsko poskytne Ukrajine vojenskú a humanitárnu pomoc v hodnote 355 miliónov dolárov na pomoc v nadchádzajúcich zimných mesiacoch. V stredu to oznámila švédska vláda, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Štokholm poskytne Kyjevu vojenskú pomoc v hodnote troch miliárd švédskych korún (286 miliónov dolárov), ktorá bude zahŕňať systém protivzdušnej obrany i muníciu, uviedla vláda. Nešpecifikovala však konkrétny druh systému ani jeho hodnotu, pretože chce túto informáciu zachovať v tajnosti. Vláda dodala, že balík humanitárnej pomoci pre Ukrajinu má hodnotu 720 miliónov švédskych korún (69 miliónov dolárov).

13:21 Pápež František v stredu odsúdil najnovšiu vlnu raketových útokov na Ukrajinu a vyzval na prímerie, aby sa predišlo eskalácii konfliktu. Informuje o tom agentúra Reuters. "So zármutkom a znepokojením som sa dozvedel o nových a ešte neľútostenejších útokoch na Ukrajinu, ktoré priniesli smrť a zničili veľkú časť civilnej infraštruktúry," uviedol František v taliančine na generálnej audiencii. "Modlime sa, aby Pán zmenil srdcia tých, ktorí sa stále spoliehajú na vojnu, aby na mučeníckej Ukrajine prevládla túžba po mieri a predišlo sa tak eskalácii a otvorila sa cesta k prímeriu a dialógu," pokračoval pápež.

13:08 Väčšina výpadkov elektriny po utorkových ruských masívnych útokoch na Ukrajine je už napravená, oznámil v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zelenskyj vo videoodkaze povedal, že skupiny opravárov a poskytovatelia elektriny pracovali celú noc z utorka na stredu. "Väčšina odberateľov elektrického prúdu v rôznych častiach krajiny je znova pripojená k sieti," uviedol ukrajinský prezident.

12:30 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu – deň po rozhovoroch s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom na summite skupiny G20 v Indonézii – vyzval Čínu, aby zohrávala väčšiu rolu tzv. sprostredkovateľa s cieľom zabrániť eskalácii vojny na Ukrajine, ktorú rozpútalo Rusko. 

"Čína môže v nadchádzajúcich mesiacoch popri nás zohrať väčšiu úlohu sprostredkovateľa," povedal Macron a dodal, že s prezidentom Si Ťin-pchingom rokoval aj o možnej ceste do Číny začiatkom budúceho roka. Macron počas utorkového stretnutia takisto vyzval, aby sa Paríž a Peking spojili proti vojne na Ukrajine. "Musíme spojiť sily, aby sme reagovali... na medzinárodné krízy, akou je vojna Ruska na Ukrajine," povedal francúzsky prezident.

10:50 Sklad paliva vybuchol v stredu na juhu Ruska blízko Ukrajiny; táto explózia nastala po podozrivom útoku dronom, oznámili ruské úrady. Po údajnom útoku neboli hlásené žiadne obete. Došlo k nemu okolo 200 kilometrov od ukrajinskej hranice v ruskej Orlovskej oblasti.

"Dnes (v stredu) o 04.00 h miestneho času (02.00 h SEČ) podozrivý dron vyhodil do vzduchu sklad paliva v dedine Staľnoj Koň. Obete nie sú," napísal vo vyhlásení na sociálnej sieti Telegram šéf Orlovskej oblasti Andrej Klyčkov. 

10:30 Britský premiér Rishi Sunak v stredu povedal, že vojna ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine ohrozuje bezpečnosť Británie a jej spojencov. Uviedol to na tlačovej konferencii v rámci summitu G20 na indonézskom ostrove Bali.

"Poľsko je verným spojencom Spojeného kráľovstva... Sme tu, aby sme im pomohli s tým, čo potrebujú. Vyjadrujeme sústrasť nad stratou životov," povedal Sunak v súvislosti s utorkovým incidentom. "Nič z toho by sa nestalo, ak by nebolo invázie Ruska na Ukrajinu. Je to krutá a neúprosná realita Putinovej vojny," uviedol britský premiér. Dodal, že bezpečnosť Británie a jej spojencov bude ohrozená dovtedy, kým tento konflikt bude pokračovať.

10:15 Poplašné sirény upozorňujúce na nové nálety sa v stredu dopoludnia rozozneli po celej Ukrajine, len deň po masívnej vlne ruských raketových útokov, ktoré cielili na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. 

Poplach potvrdili ukrajinskí predstavitelia a aj výstražné upozornenia pre občanov, dodala AFP. Sirény zneli v stredu vo všetkých oblastiach Ukrajiny. V utorok ju pritom postihol najväčší letecký úder od začiatku ruskej invázie vo februári, keď desiatky ruských rakiet zasiahli elektrárne a približne desať miliónov Ukrajincov sa ocitlo bez elektriny.

9:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal v stredu lídrom skupiny G20, že je medzi nimi prítomný "teroristický štát". Zároveň obvinil Rusko z raketového útoku na poľské územie, pri ktorom v utorok zahynuli dvaja ľudia.

"Je medzi vami teroristický štát a my sa mu bránime. Taká je realita," povedal Zelenskyj vo svojom druhom príhovore na summite G20. V stredu však už na Bali neboli prítomní niektorí predstavitelia krajín G20 vrátane ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova. Ukrajinský prezident zároveň vyzval v súvislosti s incidentom v Poľsku na "rýchlu reakciu".

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu