Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Indonézsky prezident Widodo otvoril summit G20: Varoval pred ďalšou studenou vojnou

Indonézsky prezident Joko Widodo Zobraziť galériu (3)
Indonézsky prezident Joko Widodo (Zdroj: SITA/AP Photo/Dita Alangkara, Pool)

NUSA DUA - Členské krajiny G20 sa musia vyhnúť ďalšej studenej vojne, uviedol v utorok indonézsky prezident Joko Widodo v otváracom prejave summitu na ostrove Bali, ktorému bude dominovať téma ruskej invázie na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Americkí a európski predstavitelia vzhľadom na pripravovanú spoločnú deklaráciu G20, ktorá by odsúdila osem mesiacov trvajúcu ruskú inváziu na Ukrajinu a hrozby použitia jadrových zbraní, označili summit na Bali za dôkaz prehlbujúcej sa medzinárodnej izolácie Ruska. Jakarta však presadzuje neutrálnu zahraničnú politiku a odmietla tlak Západu, aby Moskvu na summit nepozvala.

Indonézsky prezident Widodo otvoril
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Dita Alangkara, Pool)

Widodo vyzval členov G20, aby nepripustili ďalšiu studenú vojnu medzi svetovými mocnosťami

Bez toho, aby Rusko konkrétne menoval, Widodo vyzval členov G20, aby nepripustili ďalšiu studenú vojnu medzi svetovými mocnosťami. "Nemali by sme deliť svet na časti. Nesmieme dovoliť, aby svet upadol do ďalšej studenej vojny," povedal v prejave pred prvým zasadaním summitu. Rusko na schôdzke reprezentuje minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na summite, ktorý potrvá do 16. novembra, vystúpi virtuálne.

Indonézsky prezident Widodo otvoril
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Dita Alangkara, Pool)

Widodo uviedol, že blok veľkých svetových ekonomík musí uspieť pri riešení najpálčivejších svetových kríz. "Dnes sa na nás pozerá svet. Zabodujeme úspechom? Alebo pridáme ešte jeden neúspech?" uviedol pred delegátmi. "Podľa mňa musí byť G20 úspešná, nesmie zlyhať," uzavrel.

Viac o téme: Studená vojnaBaliSummit G20Joko Widodo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu