Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VOJNA na Ukrajine Deň dvestosedemdesiaty druhý (22. november 2022)

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (2)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP, File)

KYJEV - Elektrická sieť Ukrajiny, ktorá je poškodená v dôsledku útokov ruských síl, je naďalej nestabilná. Povedal to v pondelok večer vo videoprejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s tým, že v krajine počas dňa nedochádzalo len k plánovaným vypnutiam prúdu, ale aj k nečakaným výpadkom. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 271

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 271 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:43 Útok ruských síl na energetickú sieť Ukrajiny z minulého týždňa spôsobil "kolosálne" škody a neporušená nezostala ani jedna tepelná či vodná elektráreň. V utorok to vyhlásil Volodymyr Kudryckyj, šéf štátnej spoločnosti Ukrenergo, ktorá prevádzkuje elektrickú prenosovú sústavu. TASR informuje podľa webu americkej televízie CNN.

20:05 Ruský prezident Vladimir Putin sa v utorok virtuálne zúčastnil na slávnostnom spustení nového atómového ľadoborca na hladinu. Stalo sa tak v čase, keď Rusko presadzuje rozvoj Arktídy a hľadá nové energetické trhy na pozadí sankcií v súvislosti so svojou vojenskou agresiou na Ukrajine. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

19:17 Protivzdušná obrana v meste Sevastopol na polostrove Krym bola v utorok uvedená do pohotovosti a z tejto oblasti hlásia dva zostrelené drony. Uviedol to na sociálnej sieti gubernátor Sevastopola Michail Razvožajev. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

"Naše sily protivzdušnej obrany sú práve teraz v činnosti," uviedol Ruskom dosadený gubernátor s tým, že ide o reakciu na útok dronov. "Na základe predbežných informácií už boli zostrelené dve bezpilotné lietadlá," povedal. "Neboli poškodené žiadne civilné objekty. Prosím, zachovajte pokoj," dodal.

18:00 Kremeľ pripravuje druhé kolo mobilizácie a plánuje odviesť do 700.000 mužov, vyhlásil poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko. Správu priniesol v utorok portál britskej televízie Sky News. Ruský prezident Vladimir Putin nariadil v septembri čiastočnú mobilizáciu záložníkov, aby sa "zaistilo bezpečie našich ľudí a ľudí na oslobodených územiach (Ukrajiny)".

13:35 Jeden dobrovoľník prišiel o život a dve ďalšie ženy utrpeli zranenia pri ruskom ostreľovaní, ktoré v utorok zasiahlo centrum na distribúciu humanitárnej pomoci v meste Orichiv na juhovýchode Ukrajiny. Uviedol to bez ďalších podrobností gubernátor Záporožskej oblasti Olexandr Staruch, informuje denník The Guardian a spravodajská stanica Sky News.

13:31 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil v utorok policajnú prehliadku v kláštornom komplexe Kyjevsko-pečerská lavra za ďalší článok v "reťazci vojenských akcií" Ukrajiny proti ruskému pravosláviu. Tvrdil tiež, že Ukrajina je už dlho vo vojne s ruskou pravoslávnou cirkvou.

12:53 Ukrajina si predvolala maďarského veľvyslanca uprostred sporu o Orbánov šál. Hovorca ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko uviedol, že Ukrajina si predvolala maďarského veľvyslanca po tom, čo sa Orbán zúčastnil futbalového zápasu so šatkou zobrazujúcou mapu Maďarska vrátane ukrajinských území.

11:45 Tlačová agentúra Associated Press (AP) prepustila novinára, ktorý vo svojej správe napísal, že rakety, ktoré dopadli na územie východného Poľska, patrili Rusku.

11:15 Situácia na Ukrajine k 22. novembru.

10:33 Rusko je znepokojené hrozbami pre kľúčovú námornú základňu. Správy o útoku na ropný terminál v Novorossijsku, ktorý sa nachádza v blízkosti hlavnej základne ruskej Čiernomorskej flotily, pravdepodobne podnietia obavy ruských veliteľov, informovalo ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva.

9:49 Ukrajinské bezpečnostné zložky vykonávajú počas utorka raziu na území pravoslávneho kláštora Kyjevsko-pečerská lavra v Kyjeve. Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) vo svojom vyhlásení uviedla, že ide o zásah proti nebezpečným aktivitám ruských tajných služieb na Ukrajine.

9:33 Ruské strany podľa ukrajinských Ozbrojených síl.

9:11 Ruské sily zriadili mučiareň v rekreačnom stredisku v Chersonskej oblasti. Ruské sily zriadili v rekreačnom stredisku v obci Strilkove v Chersonskej oblasti mučiareň, ktorá sa používala na mučenie ukrajinských občanov, uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

8:41 Británia poskytne ukrajinskej armáde vylepšený model laserom navádzanej strely Brimstone, ktorá má v porovnaní s predchádzajúcou verziou dvojnásobný dolet. Na svojom webe o tom informoval denník Daily Telegraph, na ktorý sa odvolala britská stanica BBC.

8:00 Oslobodenie Kinburn Spitu umožní Ukrajine kontrolovať prístavy a zvýšiť námornú aktivitu, píše The Study of War. Analytici sa domnievajú, že oslobodením Spitu bude môcť AFU potenciálne uskutočniť prechod na ľavý breh Dnepra.

7:18 Prejsť diamantovou štvrťou v Antverpách trvá necelých päť minút. Napriek tomu je práve tu, na obyčajnom kilometri štvorcovom, spracovávaných 86 percent surových diamantov na svete. Zriedkavé kamene sem putujú z baní v Botswane, Kanade, Juhoafrickej republike, Angole a tiež z Ruska. Nič na tom nezmenila ani vojna na Ukrajine a Belgicko ďalej dováža ruské diamanty, aj keď v oveľa menšom množstve. Za zahrnutie diamantov do ďalšieho balíka protiruských sankcií Európskej únie (EÚ) sa zasadzuje Poľsko a pobaltské štáty, píše The Guardian.

6:28 Pri ruskom ostreľovaní obce Ševčenkovej v Charkovskej oblasti na východe krajiny zemrela miestna prokurátorka, informovala dnes oblastná prokuratúra. Olena Maslyčová zahynula 20. novembra v dôsledku ruského raketového útoku na obytné domy, zostal po 15 rokoch, oznámil úrad na svojom telegramovom účte., informovala dnes oblastná prokuratúra. Olena Maslyčová zahynula 20. novembra v dôsledku ruského raketového útoku na obytné domy, zostal po 15 rokoch, oznámil úrad na svojom telegramovom účte.

6:00 Bielorusi sú proti zapojeniu sa do vojny na Ukrajine na strane ruských síl. Šanca, že by sa tak stalo v súčasnej situácii, keď sa ruskej armáde nedarí zvíťaziť, je takmer nulová, uviedla v rozhovore pre server iRozhlas.cz zverejnený v pondelok líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská. Zdôvodnila to nedostatočnou motiváciou a tiež zlým výcvikom vojakov.

Elektrická sieť Ukrajiny poškodená útokmi je naďalej nestabilná, tvrdí Zelenskyj

Zelenskyj konštatoval, že spotreba elektriny presahuje jej produkciu. "Dnes večer je situácia mimoriadne ťažká v Kyjeve a jeho okolí, ako aj v (mestách) Vinnycia, Sumy, Ternopiľ, Čerkasy, Odesa a niekoľkých ďalších mestách a okresoch," povedal. Apeloval na regionálne a komunálne úrady, aby občanov i naďalej motivovali k šetreniu energií. Takéto opatrenie je podľa jeho slov nutné aj vo verejných priestoroch.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (2)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP, File)

"Systémové škody spôsobované nášmu energetickému sektoru útokmi ruských teroristov sú tak veľké, že všetci naši občania a spoločnosti, by mali byť veľmi šetrné a spotrebu (elektriny) by si mali rozdeliť na hodiny počas dňa," uviedol Zelenskyj.

Ukrajinci musia podľa slov šéfa energetickej spoločnosti Jasno Sergeja Kovalenka počítať s výpadkami prúdu najmenej do konca marca. Ako napísal Kovalenko v pondelok na sociálnej sieti Facebook, technici robia čo je v ich silách, aby opravili škody na rozvodnej sieti predtým, než udrie tuhá zima.

Ruské sily ničia cielenými raketovými útokmi energetický systém Ukrajiny od polovice októbra, pripomína DPA. Vicepremiérka Iryna Vereščuková aj z tohto dôvodu už minulý mesiac odporučila utečencom z Ukrajiny, aby sa do vlasti nevracali skôr než budúci rok na jar.

Ruskú inváziu sprevádzajú podľa USA systémové vojnové zločiny

Objavuje sa čoraz viac dôkazov, že ruskú inváziu na Ukrajinu "sprevádzajú systémové vojnové zločiny spáchané v každom regióne, kde boli rozmiestnené ruské sily". Vyhlásila to v pondelok osobitná americká vyslankyňa pre medzinárodné trestné právo Beth Van Schaacková. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Rusi podľa jej slov vraždili, mučili a unášali Ukrajincov systematickým spôsobom, pričom do týchto činov boli zrejme zapojení aj ich najvyšší velitelia. Dôkazy z oslobodených oblastí poukazujú na "zámerné, nerozlišujúce a neprimerané" útoky proti civilnému obyvateľstvu, zlé zaobchádzanie s civilistami a vojnovými zajatcami vo väzbe, násilné odsuny ukrajinských občanov – vrátane detí – do Ruska, vraždy podobné popravám a tiež na sexuálne násilie, približuje Van Schaacková.

To, či by šéf Kremľa Vladimir Putin mohol byť stíhaný za vojnové zločiny na Ukrajine, osobitná vyslankyňa USA odmietla povedať. Prokuratúra bude podľa nej "sledovať dôkazy tam, kam povedú". Van Schaacková okrem iného poznamenala, že USA pozorne skúmajú video, ktoré sa objavilo cez víkend a naznačuje, že ukrajinskí vojaci mohli usmrtiť ruských vojnových zajatcov. "Je skutočne dôležité zdôrazniť, že zákony vojny sa vzťahujú na všetky strany rovnako," konštatovala. Dodala však, že rozsah kriminality ruských síl je enormný v porovnaní s obvineniami voči ukrajinským jednotkám.

Rusko minulý týždeň obvinilo Ukrajinu zo spáchania vojnového zločinu, ktorého sa údajne dopustili ukrajinskí vojaci popravou viac ako desať ruských vojnových zajatcov. Moskva tvrdí, že išlo o "vraždu", avšak ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec namieta, že zajatci po tom, čo sa vzdali, spustili paľbu na ukrajinské sily a boli zabití počas odvetnej streľby.

Viac o téme: BojeMoskvaVladimir PutinKyjevRuskováVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu