Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Bizarný prípad: Vo voľbách si zvolili mŕtveho kandidáta, ten vyhral presvedčivo s 85 percentami!

Sanders sa vyhlásil za víťaza demokratických primárok v štáte New Hampshire Zobraziť galériu (2)
Sanders sa vyhlásil za víťaza demokratických primárok v štáte New Hampshire (Zdroj: SITA/AP, House of Representatives)

WASHINGTON - Obyvatelia 32. volebného obvodu v americkom štáte Pensylvánia si v utorok vybrali ako svojho zástupcu do štátneho zákonodarného zhromaždenia demokrata Anthonyho DeLucu. Všetko by bolo v poriadku, až na fakt, že kandidát zomrel minulý mesiac na rakovinu.

Teraz sa musia uskutočniť mimoriadne voľby, uviedol denník The Guardian. DeLuca, ktorý bol najdlhšie slúžiacim zákonodarcom v Pensylvánii, zomrel 9. októbra na rakovinu. Zákernú chorobu v minulosti už dvakrát prekonal. V čase jeho úmrtia už ale nestihli zmeniť volebný lístok alebo navrhnúť iného kandidáta. Jeho protikandidátka zo strany Zelených Queonia Livingstonová získala len 14 percent hlasov. DeLucovo víťazstvo s 85 percentami hlasov je tak dôvodom na ďalšie mimoriadne voľby.

"Hoci sme neuveriteľne zarmútení stratou zástupcu Tonyho DeLucu, sme hrdí na to, že mu voliči aj naďalej prejavujú dôveru a oddanosť demokratickým hodnotám tým, že ho znovu posmrtne zvolili," uviedol demokratický volebný výbor pensylvánskej Snemovne reprezentantov vo svojom tweete. Nie je to prvýkrát, čo kandidát posmrtne vyhral voľby. V roku 2018 získal majiteľ nevestinca Dennis Hof kreslo v nevadskom štátnom zákonodarnom zbore za republikánov, hoci tri týždne predtým zomrel. Na rozdiel od Pensylvánie však jeho víťazstvo nevyvolalo mimoriadne voľby. Úrady vtedy iba vymenovali zástupcu z jeho strany, za ktorú kandidoval.

Podľa niektorých voličov je dôvodom, prečo sú kandidáti volení aj posmrtne, nízka informovanosť ľudí o aktuálnych udalostiach. Žiaľ v tomto prípade sa to tiež preukázalo. Podľa iných sa situácia opakuje, pretože ľudia jednoducho volia meno, ktoré je im najznámejšie.

Viac o téme: VoľbyDemokratiAmerikaúmrtie kandidáta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu