Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VOJNA na Ukrajine Deň dvestoštyridsiaty ôsmy (30. október 2022)

Volodymyr Zelenskyj s ukrajinskými vojakmi Zobraziť galériu (6)
Volodymyr Zelenskyj s ukrajinskými vojakmi (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu povedal, že stiahnutie sa Ruska z dohody o vývoze obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov si vyžaduje ráznu odpoveď zo strany Organizácie Spojených národov, ako aj od skupiny G20. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 247

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 247 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Dnešný online sa končí.

21:56 Ruské pozastavenie dohody o vývoze obilia z ukrajinských prístavov momentálne znemožňuje pohyb dovedna 218 lodiam. Uviedlo to v nedeľu ukrajinské ministerstvo pre infraštruktúru, informuje agentúra Reuters.

21:35 Rusko nastraží ďalšie míny v okolí Sievierodonecka, privedie mobilizované jednotky. V strategickom meste Sivierodoneck v Luhanskej oblasti sa podľa šéfa vojenskej správy tohto mesta Oleksandra Striuka zvýšil počet ruských vojakov.

21:03 Nemecko by nemalo akceptovať ruských mužov utekajúcich pred mobilizáciou. Ruskí muži, ktorí utekajú pred mobilizáciou vo svojej krajine, predstavujú bezpečnostné riziko pre iné štáty, povedal pre nemecký denník Bild am Sonntag nový ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Oleksiy Makejev. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

20:31 Pohyb 218 lodí, ktoré sa zúčastňujú na čiernomorskej „dohode o obilí“, je teraz podľa ukrajinského ministerstva infraštruktúry zablokovaný. Ukrajinská strana nedostala od #Istanbulu povolenia na vývoz produktov cez bezpečné koridory a kontroly.

19:53 Rusko musí pred začatím akýchkoľvek rokovaní stiahnuť všetky svoje vojenské jednotky z ukrajinského územia, uviedlo v nedeľu ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v reakcii na opätovné ponuky Moskvy na rozhovory s Kyjevom. Informuje o tom agentúra DPA.

19:10 Turecký minister obrany Hulusi Akar rokuje so svojimi rezortnými kolegami z Ruska a Ukrajiny v snahe obnoviť dohodu o vývoze ukrajinského obilia, ktorú sprostredkovala OSN a Ankara. Oznámilo to v nedeľu turecké ministerstvo obrany, informuje denník The Guardian.

18:39 Turecko rokuje s Ruskom o obnovení ukrajinských dodávok obilia. Ankara začala vyjednávať s Moskvou o obnovení dodávok obilia z ukrajinských prístavov, informuje agentúra Bloomberg s odvolaním sa na tureckého predstaviteľa, ktorý hovoril pod podmienkou zachovania anonymity. 1/2

17:56 Severoatlantická aliancia vyzvala v nedeľu Rusko, aby urýchlene obnovilo svoju účasť na dohode o vývoze obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov. Informuje o tom spravodajská stanice Sky News. 

17:36 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková vyzvala v nedeľu Rusko, aby sa držalo svojich povinností vyplývajúcich z dohody o vývoze poľnohospodárskych produktov z ukrajinských prístavov v Čiernom mori. TASR správu prevzala z agentúry DPA. "Milióny ľudí na svete hladujú, a Rusko opäť spochybňuje bezpečnosť lodí s obilím. Toto musí prestať," zdôraznila.

17:12 Generálny tajomník OSN António Guterres vyjadril v nedeľu "hlboké znepokojenie" nad zastavením vývozu ukrajinského obilia po Čiernom mori, ku ktorému došlo po tom, ako Rusko v sobotu oznámilo, že pozastavuje svoju účasť na tzv. obilnej dohode. Informuje o tom agentúra AFP.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP/David Goldman)

16:31 Pápež František sa počas tradičnej nedeľnej modlitby Anjel Pána opäť modlil za obyvateľov Ukrajiny, informuje. "Myslime na utrápený ukrajinský ľud a modlime sa, aby našli pokoj," povedal pápež pred davom zhruba 35.000 veriacich na Námestí sv. Petra, ako uvádza agentúra Kathpress.

16:06 Rusko v nedeľu vyhlásilo, že objavilo trosky dronov, ktoré zaútočili na jeho flotilu v krymskom prístave Sevastopol. Drony mali podľa Moskvy využiť "bezpečnú zónu" koridoru určeného na vývoz ukrajinského obilia a mohli byť vypustené z "civilnej lode".

15:31 Poľské ministerstvo zahraničných vecí: Rusko nemá v úmysle dodržiavať medzinárodné dohody. "Rozhodnutie Ruska pozastaviť svoju účasť na obilnej iniciatíve je ďalším dôkazom toho, že Rusko nemá v úmysle dodržiavať žiadne medzinárodné dohody," uviedlo poľské ministerstvo zahraničných vecí.

15:01 V dôsledku pozastavenia dohody o vývoze ukrajinského obilia zo strany Ruska je "nemožné", aby plne naložené tankery opustili ukrajinský prístav, uviedol v nedeľu ukrajinský minister pre infraštruktúru Olexandr Kubrakov. Informovala o tom agentúra AFP. "Nákladná loď naložená 40 tonami obilia mala dnes podľa plánu opustiť ukrajinský prístav. Tieto potraviny boli určené Etiópčanom, ktorí sú na pokraji hladomoru. V dôsledku blokády 'obilného koridoru' Ruskom je však vývoz nemožný," napísal Kubrakov na sociálnej sieti Twitter.

14:36 Taliansko a Francúzsko sa dohodli, že #Ukrajine dodajú európske protilietadlové raketové systémy SAMP-T.

13:56 Taliansko posiela na Ukrajinu viac ako 20 samohybných húfnic. Podľa talianskych novín má byť na Ukrajinu vyslaných 20 až 30 húfnic M109 americkej výroby. Húfnice sú súčasťou balíka vojenskej pomoci, na ktorom sa dohodol dnes už bývalý premiér Mario Draghi.

13:43 Rusko možno používa komponenty z dovezených domácich spotrebičov na vojenské účely. Nemenovaní európski predstavitelia pre Bloomberg povedali, že sa obávajú, že „prinajmenšom niektoré tovary a ich komponenty si môžu nájsť cestu na (ruské) vojenské použitie“.

13:01 Orgány Spojeného kráľovstva povolili čiastočné uvoľnenie aktív bývalého šéfa predstavenstva Alfa-Bank Petra Avena, aby splatil dlhy a denné výdavky, bude mať prístup k 1 miliónu libier.

12:10 Európska únia vyzvala v nedeľu Rusko, aby sa vrátilo k plneniu dohody o vývoze obilia z ukrajinských prístavov. Podľa EÚ môže tento krok prehĺbiť globálnu potravinovú krízu vyvolanú ruskou vojenskou agresiou voči Ukrajine, informujú agentúry AFP a DPA.

11:21 Nový ukrajinský veľvyslanec v Berlíne Olexij Makejev varoval v nedeľu Nemecko pred prijímaním ruských občanov, ktorí z vlasti utekajú pred čiastočnou mobilizáciou. TASR správu prevzala z agentúry DPA. "Bolo by od Nemecka nesprávne, keby prijalo ruských dezertérov," povedal ukrajinský diplomat pre noviny Bild am Sonntag, pričom ich označil za "bezpečnostné riziko".

11:17 Ruské útoky zabili 5 civilistov v Doneckej oblasti. Podľa guvernéra Doneckej oblasti Pavla Kyrylenka bolo v ten istý deň v oblasti zranených 8 ľudí. Aj 29. októbra sa v nedávno oslobodených oblastiach našlo 5 tiel zabitých civilistov.

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu