Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VOJNA na Ukrajine Deň dvestoštyridsiaty siedmy (29. október 2022)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrii Marienko)

MOSKVA - Obyvateľom Ruskom okupovanej Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny údajne povedali, že sa v nedeľu "automaticky" stanú Rusmi. Uviedol to v piatok Ivan Fedorov, ukrajinský starosta mesta Melitopol, ktoré leží v tejto oblasti. Informuje o tom spravodajská stanica Sky News.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 247

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 247 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:37 Rusko a Ukrajina si v sobotu vymenili dovedna 102 vojnových zajatcov. Potvrdili to predstavitelia oboch strán, informuje TASR na základe správy CNN.

21:27 Súhrn vojny - deň 248.

20:39 V liste generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi Moskva podľa agentúry Reuters napísala, že po útoku už nie je schopná garantovať bezpečnosť civilných lodí, ktoré zaisťovali obilný koridor. Rusko tiež požiadalo o rokovania Bezpečnostnej rady OSN, ktoré by sa podľa neho mali v pondelok zaoberať práve útokom na jej Čiernomorskú flotilu.

20:10 Ruské sily spustili 13 raketových útokov, zasiahli 15 osád za posledný deň. Za posledných 24 hodín ruské jednotky podľa Generálneho štábu Ukrajiny vykonali 13 raketových útokov a 29-krát zasiahli Ukrajinu viacerými raketometmi.

18:20 Ukrajina obvinila v sobotu Rusko z toho, že pod "falošnou zámienkou" zablokovala vývoz ukrajinského obilia. Moskva totiž oznámila, že pozastavuje svoju účasť na dohode o vývoze poľnohospodárskych produktov z ukrajinských prístavov v dôsledku údajných útokov dronom na ruské plavidlá na Kryme. TASR správu prevzala zo stanice Sky News.

17:27 VIDEO z útoku v prístave, v Sevastopole.

Útok dronmi na prístav v Sevastopole (Zdroj: Facebook/Mário Simeon)

17:11 Rusko pozastavuje svoju účasť na dohode o vývoze poľnohospodárskych produktov z ukrajinských prístavov. Po útokoch na plavidlá na Kryme to v sobotu oznámilo ruské ministerstvo obrany. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

16:59 Rusko v sobotu oznámilo, že predloží otázku nedávnych výbuchov na plynovodoch Nord stream a údajného útoku dronom na Kryme na pôde Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN). Z podielu na oboch incidentoch Moskva obvinila Britániu, iformuje TASR na základe správy agentúry AFP.

16:24 Na Ukrajinu sa pri ďalšej výmene zajatcov vrátilo 52 ľudí vrátane obrancov mariupolských oceliarní Azovstal. Informoval o tom šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Líder doneckých separatistov Denis Pušilin predtým ohlásil výmenu 50 ruských vojakov za 50 ukrajinských.

15:28 Britské ministerstvo obrany odmietlo v sobotu tvrdenia Ruska, že jeho špecialisti boli zapojení do útokov na plynovody Nord Stream a na ruskú Čiernomorskú flotilu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

14:47 Ruskí vojaci presunuli veľké množstvo svojich chorých a zranených spolubojovníkov z nemocníc v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti, oznámili v sobotu predstavitelia ukrajinských ozbrojených síl, ktoré sa usilujú o opätovné ovládnutie oblasti. TASR správu prevzala z agentúry AP.

13:33 Ruské ministerstvo obrany dnes obvinilo britské námorníctvo zo zodpovednosti za septembrové výbuchy na plynovodoch Nord Stream 1 a 2 v Baltskom mori. Tvrdenie nijako nepodložilo, upozornila agentúra Reuters. Z potrubia, ktoré vedie z Ruska do Nemecka, po výbuchu začal unikať plyn. Kremeľ už skôr pripisoval zodpovednosť Západu. Západní politici tieto obvinenia odmietli a niektorí z nich naopak z útoku na plynovody obvinili Moskvu. K dnešnému obvineniu sa Británia zatiaľ nevyjadrila.

13:32 Ruské ministerstvo obrany obvinilo Ukrajinu zo sobotňajšieho útoku dronmi na prístav v Sevastopole na anektovanom Kryme, ktorý je hlavnou základňou ruskej Čiernomorskej flotily. Podľa ministerstva však došlo len k "malému" poškodeniu jednej z ruských lodí, informuje agentúra AFP. 

13:29 Sevastopolský záliv je stále zablokovaný.

13:23 Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že Kyjev dnes ráno podnikol teroristický útok na plavidlá Čiernomorskej flotily v prístave Sevastopoľ. Jedna minolovka podľa neho utrpela ľahšie škody. Do útoku bolo podľa ministerstva zapojených deväť bezpilotných lietadiel a sedem diaľkovo ovládaných hladinových plavidiel. Rovnako ako predtým miestne proruské úrady aj ministerstvo v Moskve oznámilo, že všetky vzdušné ciele boli pri útoku zničené. Ukrajiny sa k útoku na Sevastopoľ zatiaľ oficiálne nijako nevyjadrila.

13:13 Ruská novinárka Svetlana Babajevová zomrela počas nehody na strelnici na Moskvou anektovanom ukrajinskom polostrove Krym, oznámila hlavná ruská štátna mediálna skupina Rossija segodňa, pre ktorú pracovala. Informuje o tom agentúra AFP.

13:11 Ukrajinské špeciálne jednotky zabili v boji zblízka vysoký dôstojník Wagner. Ukrajinská jednotka špeciálnych síl „Khort“ informovala, že zabila zástupcu náčelníka generálneho štábu ruskej štátom podporovanej vojenskej spoločnosti Wagner. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

12:53 Dnešný útok ukrajinských dronov na zariadenie Čiernomorskej flotily v prístave Sevastopoľ na Kryme bol najväčším od začiatku takzvanej špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine, ako Moskva nazýva inváziu na Ukrajinu. Podľa agentúry TASS to dnes uviedol Ruskom dosadený gubernátor Sevastopolu Michail Razvozžajev.

12:27 Ruskí okupanti stiahli svoju vojenskú techniku ​​z letiska v Chornobajvke.

12:15 Rusko napriek čiastočnej mobilizácii nenapreduje v dosahovaní svojich vojenských cieľov na Ukrajine, uviedla v sobotu ukrajinská armáda. Informovala o tom agentúra DPA. Napriek prevahe zbraní a väčšiemu počtu vojakov vrátane povolaných záložníkov Rusko neobsadilo nové územie Ukrajiny, povedal v sobotu v Kyjeve hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj.

11:50 Rusko v piatok vyhlásilo zakladateľku nezávislej televíznej stanice Dožď Nataliu Sindejevovú i dvoch ďalších tamojších novinárov za "zahraničných agentov", informuje agentúra AFP.

11:38 Európska únia už v rámci sankcií zmrazila Rusku majetok v celkovej výške viac než 17 miliárd eur. Uviedol to eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders, ktoré v sobotu citovala agentúra DPA. 

10:44 Ruské námorníctvo v sobotu ráno zmarilo útok dronmi na prístav v Sevastopole na anektovanom Kryme. Tvrdí to Moskvou dosadený dosadený gubernátor mesta Sevastopol, podľa ktorého boli všetky útočiace bezpilotné stroje zostrelené. Informovala o tom agentúra AFP. Sevastopol leží na ukrajinskom Krymskom polostrove, ktorý v roku 2014 anektovalo Rusko. Je hlavným domovským prístavom ruskej Čiernomorskej flotily. 

10:32 Ruskí okupanti opäť udreli v regióne Charkov, uvádza regionálna štátna správa. Zranili sa traja ľudia.

Viac o téme: RuskoUkrajinaMOskva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu