Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Drsné výročie Československa: Odkaz Rusku, ktorý zatrasie svetovou diplomaciou? Mŕtvy Putin na ministerstve

Medzi vlajkami Českej republiky a Ukrajiny sa vyníma mŕtvy prezident Vladimir Putin. Zobraziť galériu (2)
Medzi vlajkami Českej republiky a Ukrajiny sa vyníma mŕtvy prezident Vladimir Putin. (Zdroj: Facebook/Vít Rakušan)

PRAHA – Rezort ministerstva vnútra v českej metropole vyvesil tri vlajky. Dve z nich predstavujú štátne symboly Českej republiky a Ukrajiny. Tretia vzbudzuje najviac otázok. Presne v strede je podobizeň Vladimira Putina, ktorému trčí z čierneho fusaku na mŕtvoly len hlava. Pod nosom má typický strih fúzov, aké nosil nemecký diktátor Hitler.

Na budove ministerstva vnútra v Prahe visí česká a ukrajinská vlajka. Medzi nimi sa nachádza podobizeň ruského prezidenta Vladimíra Putina v čiernom fusaku na mŕtvoly. Symbolika je podľa portálu Echo24 viac ako jasná. "Má to značiť spojenie vzniku Československej republiky (ČSR), ktoré vzniklo na základe iniciatívy ministra Víta Rakúšana (STAN) a spolku Dekomunizácie," povedal hovorca ministerstva Jakub Veinlich.

Táto "trojvlajka" visí na budove rezortu od piatkovej noci a má pripomínať vznik ČSR. "Prial by som si, aby sme aj v tomto ťažkom období naďalej preukazovali odvahu a odolnosť, presne ako to robili zakladatelia Československa v roku 1918. Nezávislosť a sloboda, ktorú sme vtedy získali, sa stala samozrejmosťou. Táto éra skončila a tvárou v tvár agresorovi zase a znovu ukážeme, že ju budeme brániť a bojovať za ňu hrdo pod českou vlajkou," uviedol Rakúšan.

 Následne sa minister vyjadril aj na Twitteri so slovami, že "vieme, kto je náš priateľ, ten ktorý krváca aj za našu slobodu." "A takisto vieme, kto je náš nepriateľ. Nenecháme ho ukradnúť pojem vlastenectva ani našu vlajku." Výroba tejto špeciálnej vlajky mala stáť rezort vnútra 50-tisíc českých korún (2 050 eur) a na budove sa bude vynímať minimálne týždeň. Možnosť hrozby by mala byť zažehnaná tvrdením, že všetky pripomienky boli skonzultované s bezpečnostnými zložkami štátu. 

Spoločné rokovanie 

Podporu Ukrajine chce časť českej vlády vyjadriť aj na spoločnom rokovaní v Kyjeve, ktoré sa má uskutočniť už začiatkom budúceho týždňa. Podľa denníka Blesk by v delegácii okrem premiéra Petra Fialu (ODS) mali byť Rakúšan, minister financií Zbyněk Stanjura (ODS), minister zahraničia Ján Lipavský (Piráti) a Jana Černochová, členka Poslaneckej snemovne parlamentu ČR.

Petr Fiala
Zobraziť galériu (2)
Petr Fiala  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Česko od začiatku ruskej invázie patrí medzi najvýraznejších podporovateľov Ukrajiny. Śtát zatiaľ poskytol pomoc vo výške 4,2 miliardy korún (takmer 60 miliónov eur). "Veľmi intenzívne podporujeme spravodlivý obranný boj ukrajinského ľudu proti ruskej agresii," povedal Fiala. 

Viac o téme: SymbolMinisterstvo vnútraPutinPrahaČRČSRVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu