Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VOJNA na Ukrajine Deň dvestoštyridsiaty piaty (27. október 2022)

Vladimir Putin Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexei Babushkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KYJEV - Ukrajinskí vojaci úspešne odrážajú opakované útoky ruských síl blízko dvoch kľúčových miest Avdijivka a Bachmut vo východnom regióne Donbas, povedal v stredu večer v pravidelnom videopríhovore prezident Volodymyr Zelenskyj. Ruskú taktiku boja pritom označil za šialenú. Dianie na Ukrajine sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

245. deň vojny na Ukrajine

245. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:10 Napriek vojne, ktorú vedie Rusko na Ukrajine, zostáva pre Spojené štáty najväčšou bezpečnostnou výzvou Čína. Hrozba zo strany Pekingu bude rozhodujúca pri určovaní vybavenia a zloženia armády USA v budúcnosti. Vyplýva to z novej obrannej stratégie, ktorú vo štvrtok zverejnil Pentagón. Informuje o tom TASR na základe správ agentúr AP a AFP.

20:07 Americký prezident Joe Biden nemá v úmysle rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na novembrovom summite krajín skupiny G20 v Indonézii. Na tlačovom brífingu to povedal hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. Uviedol tiež, že Biden si praje naďalej komunikovať s Čínou, zatiaľ ale nie je jasné, či sa na summite stretne s prezidentom Si Ťin-pchingom.

18:51 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok vyhlásil, že Moskva nemá v úmysle použiť jadrové zbrane na Ukrajine. Rusko podľa neho o použití takýchto zbraní nikdy nehovorilo, len to naznačovalo v reakcii na vyjadrenia západných lídrov. TASR informácie prevzala od stanice Sky News, denníka The Guardian a agentúr AFP a AP.

17:25 Ruský prezident Vladimír Putin dnes opäť kritizoval politiku Západu ako krvavú a špinavú, popierajúcu zvrchovanosť štátov a národov a snažiaci sa privlastniť si všetky zdroje a bohatstvo ľudstva. Vytkol Západu okrem iného "podnecovanie vojny na Ukrajine", ktorú ale rozpútal šéf ruského štátu svojím rozkazom na vpád ruských vojsk do susednej krajiny 24. februára. Rusko podľa Putina iba bráni svoje právo na existenciu. Prezident súčasne tvrdil, že Západ bude musieť pristúpiť na rovnoprávny rozhovor o spoločnej budúcnosti v globálnych záležitostiach. "Čím skôr, tým lepšie," povedal Putin podľa agentúry TASS pri vystúpení v debatnom klube Valdaj.

17:18 Rusko sa zatiaľ nerozhodlo, či predĺži svoju účasť na dohode umožňujúcej vývoz obilnín z Ukrajiny. O štvrtkovom vyjadrení hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marije Zacharovovej informovala televízia CNN, z ktorej správy TASR čerpala.

16:32 Povolávacie rozkazy dostali v rámci mobilizácie v západoruskom meste Oriol aj uzbeckí zamestnanci továrne na spracovanie odpadu. S prosbou o pomoc sa preto obrátili na uzbeckého prezidenta Šavkata Mirzijojeva. S odvolaním sa na správu miestnej ruskej televízie o tom vo štvrtok informuje agentúra Reuters.

16:18 Ruskí vyšetrovatelia začali trestne stíhať ruského vojaka s profesionálnym kontraktom s armádou, ktorý odmietol zúčastniť sa na Ukrajine "špeciálne vojenské operácie". Tak Moskva nazýva vojnu proti susednej krajine, ktorá dnes pokračuje 246. dňom. O stíhaní informovali dnes s odvolaním sa na ochrancu ľudských práv Pavla Čikova ruské médiá, podľa ktorých ide o prvý prípad svojho druhu. Nemenovanému vojakovi hrozí podľa Čikova až tri roky väzenia.

15:22 Ruská Štátna duma schválila zákon, ktorý umožňuje mobilizáciu občanov doteraz odsúdených za viaceré závažné trestné činy.

14:23 Ruská okupačná správa v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny tvrdí, že evakuovala už vyše 70.000 ľudí. Povedal to vo štvrtok šéf tamojšej Rusmi dosadenej oblastnej administratívy Vladimir Saľdo s tým, že týchto ľudí z mesta Cherson a jeho okolia presťahovali na ľavý breh rieky Dneper, informuje agentúra AP.

13:50 Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že Ukrajina sa odmietla zúčastniť na mierových rokovaniach s Ruskom na príkaz Washingtonu. Vo štvrtok to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. 

"Dokumenty boli pripravené... A zrazu sa ukrajinská strana stiahla a vyhlásila, že nie je ochotná v rokovaniach pokračovať," povedal Peskov a dodal, že podľa Putina je "zjavné, že príkaz na zastavenie vyjednávaní prišiel z Washingtonu". "My (s rokovaním) súhlasíme, ale v tomto prípade ide o absolútnu neochotu z ukrajinskej strany," vyhlásil Peskov. Podľa jeho slov je Rusko pripravené zaistiť, že sa "jeho záujmy ocitnú na rokovacom stole".

Ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
Ruský prezident Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/AP/Gavriil Grigorov)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu zavrhol akúkoľvek možnosť rokovaní s Moskvou a odsúdil Putinovu "plánovanú rétoriku". Zelenskyj na konci septembra tiež vyhlásil,

13:45 Spojené štáty urýchľujú plán rozmiestniť na základne NATO v Európe presnejšie verzie taktickej jadrovej bomby B61. Píše o tom server Politico s odvolaním sa na americké diplomatické depeše a dvoch ľudí oboznámených s touto záležitosťou. Zmena súvisí s hrozbami Ruska, že na Ukrajine nasadí jadrovú zbraň, a s presvedčením niektorých západných činiteľov, že je potrebné robiť viac na odstrašenie Ruska, uvádza Politico.

13:40 Ruská televízna moderátorka a novinárka Xenija Sobčaková, obviňovaná z vydierania, po svojom úteku z vlasti pricestovala cez územie Bieloruska do Litvy s izraelským pasom. "Sobčaková je občianka Izraela, takže môže s izraelským pasom vstúpiť do Litvy a zostať tu 90 dní, nepotrebuje víza," povedal pre rozhlasovú stanica Žiniu Radijas riaditeľ litovskej tajnej služby VSD Darius Jauniškis.

Nespresnil, či v prípade Sobčakovej sa jej pobyt v krajine hodnotil z hľadiska národnej bezpečnosti. "Zatiaľ nemáme konkrétne informácie o tom, že by to mohlo predstavovať hrozbu pre národnú bezpečnosť," povedal Jauniškis. Dodal, že ak by boli k dispozícii, prijali by sa "určité primerané opatrenia".

13:30 Ruskom dosadení predstavitelia okupovanej Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny vo štvrtok nariadili, aby sa miestnym obyvateľom odpočúvali telefóny. Údajne tak dodržiavajú vojenskú cenzúru, ktorú nariadil ruský prezident Vladimir Putin vyhlásením stanného práva. 

"Od dnešného dňa budú v Záporožskej oblasti orgány presadzovania práva vykonávať náhodné kontroly mobilných telefónov obyvateľov," uviedol Moskvou dosadený predstaviteľ Vladimir Rogov. Dodal, že tí, ktorí získavajú informácie "z propagandistických zdrojov teroristického režimu Kyjeva", budú najskôr upozornení a neskôr dostanú pokutu.

13:15 Rusko už nikdy nebude ropnou veľmocou, tvrdí vo svojej správe Medzinárodná energetická agentúra (IEA). Narušenie odvetvia v krajine sa deje "s rýchlosťou, ktorú si málokto dokázal predstaviť". 

Aj keď ruské rakety naďalej ničia Ukrajinu a jej infraštruktúru a nechávajú za sebou len ruiny, ruský prezident Vladimir Putin už prehral vojnu v jednej veľmi dôležitej oblasti. Ruský podiel na globálnych dodávkach energií, ktorý sa desaťročia postupne zvyšoval, drasticky klesá a zrejme už navždy, tvrdí IEA vo svojej pravidelnej výročnej analýze globálneho trhu s energiami World Energy Outlook.

12:45 Ruská vojenská invázia na Ukrajinu urýchli vo svete prechod od fosílnych palív k "udržateľnejšej a bezpečnejšej energetike", takže objem celosvetových emisií by mal dosiahnuť vrchol v roku 2025. Vyhlásila to vo svojej štvrtkovej správe Medzinárodná energetická agentúra (IEA).

"Energetické trhy a energetická politika sa v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu zmenili – a to nielen nateraz, ale na celé nadchádzajúce desaťročia," povedal výkonný riaditeľ IEA Fatih Birol s tým, že ide o štrukturálne zmeny.

11:55 Západné komerčné satelity sa môžu stať legitímnym terčom ruského útoku v prípade, že sa zapoja do vojny na Ukrajine. Na pôde OSN to vyhlásil námestník riaditeľa ruského ministerstva zahraničných vecí pre nešírenie zbraní Konstantin Voroncov, ktorého citovala ruská agentúra TASS a následne aj britská televízia Sky News a denník The Guardian.

"Reč je o využívaní komponentov civilnej infraštruktúry vo vesmíre, vrátane tých komerčných, Spojenými štátmi a ich spojencami. Kvázi civilná infraštruktúra sa môže ukázať ako legitímny cieľ pri odvetnom údere," vyhlásil Voroncov na zasadnutí Prvého výboru Valného zhromaždenia OSN.

11:30 Moskvou dosadení predstavitelia na anektovanom polostrove Krym vo štvrtok informovali, že v noci sa jedna tepelná elektráreň stala terčom útoku dronom. Podľa ich slov však k jej vážnemu poškodeniu nedošlo. 

"Dnes v noci došlo k útoku bezpilotného lietadla na tepelnú elektráreň Balaklava," informoval Moskvou dosadený gubernátor Michail Razvožajev na platforme Telegram. Transformátor bol podľa jeho slov poškodený len minimálne a k nijakým obetiam na životoch nedošlo.  

10:40 Ruská armáda "pokračuje v ničení kritickej infraštruktúry a civilných budov", uvádza ukrajinské velenie. Rusko v noci na dnes ostreľovalo juhoukrajinské Záporožie, strely zasiahli predmestie oblastnej metropoly. Útok si nevyžiadal žiadne obete, ale poškodil bližšie neurčené zariadenie infraštruktúry, ktoré začalo horieť, uviedol šéf správy Záporožskej oblasti Oleksandr Staruch. Požiar sa podarilo uhasiť.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu