Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šokujúce slová zo stretnutia najmocnejších ekonómov sveta v Davose: Obavy o svetový trh s ropou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DAVOS - Trhy s energiami môžu byť v roku 2023 napätejšie. Vyhlásil to vo štvrtok šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Fatih Birol v rámci Svetového ekonomického fóra (WEF) v Davose. Dúfa, že ceny nebudú ďalej rásť, aby sa zmiernil tlak na rozvojové štáty a ich účty za dovoz energií. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

archívne video

Náklady na ropu sú o 15 miliónov vyššie na jednu loď, avizuje Világi (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Dvaja producenti ropy z Perzského zálivu, minister energetiky Spojených arabských emirátov Suhail al-Mazruí a šéf Saudi Aramco Amin Nasser, tento týždeň uviedli, že trhy s ropou považujú za vyvážené.

Podľa Birola existujú neistoty

Aj keď podľa Birola v súčasnosti na trhu nie je napätie, existujú neistoty, na ktoré si treba dávať pozor, konkrétne dopyt v Číne a ruská ponuka. "Ak sa čínska ekonomika tento rok zotaví, čo mnohé finančné inštitúcie očakávajú, potom možno uvidíme, že dopyt bude veľmi silný a vytvorí tlak na trhy," povedal. 

Pokiaľ ide o Rusko, existuje veľa otáznikov nad jeho schopnosťou vyvážať energie vzhľadom na sankcie Západu, ale aj z dlhodobého hľadiska pre jeho vlastné problémy. Z dlhodobého hľadiska tak ruský ropný priemysel bude čeliť obrovským výzvam, poznamenal Birol.

Vývoz ropy z Ruska sa zdá byť odolnejší

IEA na začiatku vojny na Ukrajine výrazne nadhodnotila vplyv západných sankcií na objem exportu ruskej ropy, keď uviedla, že ropné trhy môžu stratiť až 3 milióny barelov (1 barel = 159 litrov) denne. Podľa Birola sa vývoz ropy z Ruska zdá byť "odolnejší", ako sa predpovedalo na začiatku minulého roka, ale IEA uvažovala správne, pokiaľ ide o "smer vývoja".

"Ruský export ropy teraz klesá, ako sme predpovedali, a bude ďalej klesať v 1. štvrťroku tohto roka a neskôr," povedal s tým, že ruskú ropu a produkty budú naďalej kupovať krajiny v Ázii, konkrétne India a Čína. Pokiaľ ide o stropy na ceny ruských ropných produktov, ktoré môžu vstúpiť do platnosti na budúci mesiac, Birol má obavy o dodávky nafty. "Vyzerá to trochu komplikovanejšie a dúfam, že to nepovedie k problémom a napätiu na trhoch s produktmi, najmä v prípade nafty," dodal.
 

Viac o téme: EnergieTrhyIEABirol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu