Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Srbsko sprísňuje vízové pravidlá: Migrácia znepokojuje štáty EÚ

Migranti v Srbsku Zobraziť galériu (2)
Migranti v Srbsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

BELEHRAD - Srbsko zažíva "turistický" boom z krajín, ktorých občania nikdy predtým nejavili záujem o tamojšie pamiatky či možnosti nakupovania. Je to zväčša výsledkom veľkorysých podmienok pre vstup do tejto balkánskej krajiny, ktoré z nej urobili významnú zastávku pre migrantov snažiacich sa dostať do Európy bez riskantnej cesty po mori. Informovala o tom agentúra AP.

Jeden z letov z Turecka do hlavného mesta Belehrad, akých lieta denne zhruba šesť, bol nedávno plný ľudí z afrických a ázijských krajín, ktorí na vstup do Srbska nepotrebujú víza. Toto sa však zmení, keďže Srbsko je vystavené tlaku Európskej únie – ku ktorej sa chce pripojiť –, aby zaviedlo víza pre krajiny, ktoré sa stali zdrojmi migrácie.

Predstavitelia EÚ uvádzajú, že tisícky cestujúcich, ktorí za uplynulých niekoľko mesiacov prišli do Srbska a ďalších západobalkánskych krajín ako turisti, skončili ako žiadatelia o azyl v členských štátoch Únie.

Migranti v Srbsku
Zobraziť galériu (2)
Migranti v Srbsku  (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

EÚ je znepokojená

EÚ je znepokojená, pretože Balkán už zaznamenal nárast počtu ľudí z Blízkeho východu, Ázie i Afriky, ktorí mierili ďalej do Európy v nádeji, že tam nájdu lepší život, píše AP. Únia okrem toho hostí milióny utečencov z Ukrajiny a zápasí so stúpajúcimi cenami i energetickou krízou, ktorá je výsledkom vojenskej invázie Ruska na susednú Ukrajinu. EÚ v nádeji, že zmierni tlak, vyzvala Srbsko spolu s ďalšími krajinami západného Balkánu, ktoré sa usilujú o členstvo – Albánsko, Bosnu i Čiernu Horu – aby svoje pravidlá vstupu pre cestujúcich zosúladili s pravidlami Únie.

Balkánska trasa vedie z Turecka a Grécka cez Severné Macedónsko a Bulharsko do Srbska, a ďalej k hraniciam členských štátov EÚ Maďarska, Rumunska a Chorvátska. Prechod cez Balkán sa zvyčajne zintenzívni na jeseň a v zime, keď nepriaznivé počasie ešte viac prispeje k riskantnosti cesty cez Egejské more.

Viac o téme: VízaPravidláMigráciaSrbsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu