Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Napätie medzi Srbskom a Kosovom pokračuje: Na hranici zostrelili ďalší dron

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BELEHRAD - Srbská armáda v stredu oznámila, že zostrelila dron v blízkosti vojenských objektov na juhozápade krajiny neďaleko Kosova. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"Dron, ktorý letel od pohoria Kopaonik (na hranici s Kosovom) smerom k vojenským objektom, bol zneškodnený elektronickými blokovacími opatreniami," uviedlo srbské ministerstvo obrany. Stroj identifikovalo ako "komerčný dron", ale nespresnilo jeho pôvod.Dodalo, že armáda bude naďalej zostreľovať drony operujúce v bezletovej zóne na srbsko-kosovskej hranici.

Prípad vznikol po požiadavke Kosova na srbskú menšinu

Najnovší prípad sa stal v čase zvýšeného napätia medzi oboma balkánskymi susedmi. Vzniklo po vyhlásení Kosova, že bude postupne vyžadovať od vodičov zo srbskej menšiny, aby si na autách zmenili tabuľky s evidenčným číslom zo srbských na kosovské.Táto požiadavka vyvolala v júli vlnu násilia a miestne úrady ju preto presunuli na neskôr.

Belehrad nikdy neuznal nezávislosť Kosova, ktorú väčšinoví kosovskí Albánci vyhlásili v roku 2008, a stále ho pokladá za svoju provinciu.Vojna v rokoch 1998-1999 medzi povstaleckými jednotkami etnických Albáncov a srbskými silami si vyžiadala približne 13.000 mŕtvych, väčšinou etnických Albáncov. 

Kosovský minister obrany informácie o dronoch poprel

Prezident Vučić nariadil zvýšiť bojovú pohotovosť v posledných rokoch už niekoľkokrát. Vždy sa tak stalo v reakcii na kroky Prištiny, ktoré Belehrad považoval za nepriateľské a ktoré vyvolali nové napätie v severnom Kosove obývanom početnou srbskou menšinou. Kosovský minister obrany Armend Mehaj informácie o dronoch letiacich z Kosova poprel, uviedli kosovské médiá. Podľa neho išlo o "výhovorku", ktorú Srbsko odôvodnilo zvýšenie svojej vojenskej prítomnosti pri hranici s Kosovom. Vučević tvrdenie, že srbská armáda sústreďuje jednotky pri kosovských hraniciach, odmietol.

Spor kvôli ŠPZ

Snaha Prištiny zaviesť nové pravidlá pre srbské registračné značky a doklady totožnosti potrebné na prekročenie hraníc krajiny vyvolala medzi Kosovom a Srbskom na prelome júla a augusta značné napätie. Úmysel kosovskej vlády vtedy zhatila blokáda ciest a masové demonštrácie, ktoré v severnom Kosove zorganizovali tamojší Srbi.

Zatiaľ čo spor ohľadom pohybu srbských občanov cez srbsko-kosovskú hranicu sa koncom augusta podarilo urovnať, otázka registračných značiek ďalej hrozí vyústiť v násilné strety. Pôvodne chcela Priština zákaz niektorých srbských ŠPZ začať vymáhať od začiatku novembra, na nátlak medzinárodného spoločenstva ale ustúpila a plán sa rozhodla realizovať po etapách.

Srbsko nezávislosť Kosova neuznáva

Kosovo v roku 2008 jednostranne vyhlásilo nezávislosť od Srbska. Stalo sa tak necelých desať rokov po tom, čo Belehrad stratil nad touto autonómnou oblasťou kontrolu v dôsledku náletov NATO. Srbsko nezávislosť Kosova neuznáva a stále ho považuje za neoddeliteľnú súčasť svojho územia. Vojna medzi jednotkami srbskej armády a kosovskoalbánskymi povstalcami si vyžiadala približne 10.000 obetí.

Viac o téme: NapätieSrbskoKosovoDron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu