Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Hrozba v oblakoch: Cestujúci ostali v šoku, na palube lietadla bola nahlásená bomba

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ESSEX – Dopravné lietadlo smerovalo v stredu 12. októbra z Turecka do Veľkej Británie. Všetko vyzeralo na bezproblémový let, až pokým nebola polícia na zemi upozornená na potenciálnu hrozbu na palube. Lietadlo v tom čase prevážalo naprieč Európou viac ako dvesto ľudí.

Lietadlo A321 spoločnosti Jet2 letelo v stredu večer 12. októbra z tureckého Dalamanu do Manchestru. Keď sa už nachádzalo nad britskými ostrovmi, polícia v Essexe bola upozornená na potenciálnu hrozbu, píše Daily Mail. Na palube sa mala nachádzať bomba. 

Letectvo ozbrojených síl Veľkej Británie (RAF) vyslalo k lietadlu dve stíhačky, ktoré ho mali navigovať na londýnske letisko Stansted. Všetkých 220 pasažierov bolo zadržaných a ozbrojené zložky spoločne s vyšetrovateľmi prehľadávali celý vnútrajšok lietadla. 

Vyslanie stíhačiek

Lietadlo spoločnosti Jet2 opustilo Dalaman okolo 18:55 miestneho času. Nad Lamanšským prielivom sa nachádzalo o 19:45. Číslo letu LS922/EXS46Y krátko pred 20:00 zmenilo kurz. Podľa sledovacej aplikácie FlightRadar24 sa lietadlo otočilo a nad Bedfordshire a Buckinghamshire začalo klesať. Sprevádzané dvoma stíhačkami RAF pristálo na letisku Stanstede o 20:22. Rolovalo k vzdialenému terminálu, kde ho už čakali ozbrojené zložky. 

Video ukázalo, že pred letiskom čakajú viaceré vozidlá záchrannej služby vrátane, sanitiek a policajných áut. Podľa AviationSource zdroje v rámci leteckej spoločnosti uviedli, že let bol presmerovaný na najbližšie letisko z dôvodu hlásenia bomby na palube. 

"Vo večerných hodinách sme dostali hlásenie o potenciálnej hrozbe na palube letu LS922. Sprevádzané dvomi stíhačkami napokon bezpečne pristálo na letisku Stansted mimo hlavného terminálu pre cestujúcich. Pristávacia dráha bola na krátky čas počas vyšetrovania uzavretá. Na palube sa napokon žiadna bomba nenašla," uviedlo letisko vo vyhlásení.

Uzavretý aj vzdušný priestor

Hovorca leteckej spoločnosti Jet2 povedal, že let LS922 z Dalamanu do Manchestru bol v stredu večer odklonený na letisko Stansted pod vedením britských ozbrojených síl. Vyšetrovaním sa zistilo, že na palube sa žiadna bomba nenachádzala. "Touto cestou by sme sa chceli všetkým cestujúcim ospravedlniť za akékoľvek nepríjemnosti," dodal hovorca spoločnosti.

"Lietadlá rýchleho nasadenia Typhoon boli vypustené dnes večer zo základne v Coningsby. Potrebovali sme sa spojiť s civilným lietadlom, ktoré vyvolávalo bezpečnostnú hrozbu. Po jeho eskortovaní na letisko Stansted, bol na krátku chvíľu uzavretý aj vzdušný priestor v okolí," vyjadril sa hovorca RAF. 
 

Viac o téme: LietadloBombaNahlásenieVeľká BritániaEssexJet2Bezpečnostná hrozba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu