Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Zrážke vo vzduchu unikli len o vlások: Lietadlo takmer narazilo do Boeingu 757 plného pasažierov!

Letový radar zaznamenal nový rekord
Letový radar zaznamenal nový rekord (Zdroj: Getty Images)

ORLANDO - Pilot jednomotorového lietadla prežil chvíle hrôzy. Povolenie na vzlet dostal krátko predtým, ako zo štartovacej dráhy vzlietlo aj osobné lietadlo typu Boeing 757plné pasažierov. Ak by spanikáril, určite by nasledovala zrážka vo vzduchu.

Federálna správa letectva vyšetruje nešťastnú náhodu, ktorá sa stala na medzinárodnom letisku v Orlande. Na záberoch vidieť moment, keď jednomotorové lietadlo Cessna len o vlások uniklo zrážke s osobným lietadlom Boeing 757, informuje DailyMail.

Jednomotorové lietadlo Cessna sa priblížilo asi 500 stôp vertikálne a 1500 stôp horizontálne od plného osobného lietadla, ktoré vzlietlo z letiska Orlando International.

Video natočené zvnútra Cessny ukazuje, ako promptne musel zareagovať pilot malého lietadla, aby sa Boeingu vyhol. "Vedel som, že to nevyzerá dobre," povedal pilot Malik Clarke. V tej chvíli si všimol lietadlo rýchlo stúpajúce priamo k nemu. Musel reagovať okamžite. "Zabočil som doprava a stúpal som čo najstrmšie, pretože Boeing 757 stúpa oveľa rýchlejšie ako lietadlo, s ktorým som letel," povedal.

Clarkovo rýchle uvažovanie sa zjavne vyplatilo, pretože obe lietadlá sa zrážke vyhli len o vlások. Tá by sa mohla stať osudnou nielen pre pilotov oboch strojov, ale aj pre všetkých pasažierov Boeingu.  

Bývalý americký predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí Steve Ganyard je presvedčený, že za tento incident je zrejme niekto zodpovedný, nešpecifikoval však, kto. Mohol to byť aj Clarke alebo piloti Boeingu, ktorých mená nezverejnili. Odborníci ale predpokladajú, že chybu možno pripísať aj problémom s nedostatok personálu a napätiu na pracovnom trhu, s ktorým aktuálne zápasia na 14 amerických letiskách.

Viac o téme: LietadloZrážkaLetecké nešťastieBoeing 757Jednomotorové lietadlo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu