Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nemecko chce podnikať spoločné kroky v rámci G7 na zníženie cien energií

Olaf Scholz Zobraziť galériu (4)
Olaf Scholz (Zdroj: SITA/Michael Kappeler/dpa via AP)

BERLÍN - Nemecký kancelár Olaf Scholz sa v utorok pokúsi presvedčiť lídrov skupiny G7 (siedmich najvyspelejších ekonomík sveta), aby podnikli spoločné kroky na zníženie cien energií. Uviedol to v prejave na kongrese výrobcov strojov. Informujeme o tom na základe správy AFP.

Ceny elektriny prudko vzrástli po tom, ako Rusko obmedzilo dodávky plynu do Európy v dôsledku svojej invázie na Ukrajinu, čo vyvolalo energetickú krízu na starom kontinente aj mimo neho. Nemecko to obzvlášť ťažko zasiahlo, pretože bolo silne závislé od ruských dodávok.

Nemecko chce podnikať spoločné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

Scholz si myslí, že je potrebná spolupráca

Scholz zdôraznil, že ceny fosílnych palív musia "klesnúť na udržateľnú úroveň, čo sa však nedá dosiahnuť jednostranným opatrením Nemecka alebo dokonca celej Európskej únie (EÚ)". Podľa neho je potrebná spolupráca, a to nielen v rámci Európy, ale tiež s krajinami, ako je napríklad Japonsko a Kórea, kde sú ceny na trhu oveľa vyššie.

Nemecko chce podnikať spoločné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

USA zintenzívnili svoje dodávky do Európy

Skupina G7 zahŕňa vývozcov energií, ako Spojené štáty a Kanada, ktorých fosílne palivá teraz dováža aj Nemecko. USA zintenzívnili svoje dodávky do Európy, aby pomohli vyplniť výpadok energií z Ruska, ale Nemecko minulý týždeň obvinilo Washington, že si účtuje príliš veľa. "Niektoré krajiny, dokonca aj spriatelené, dosahujú v niektorých prípadoch astronomické ceny," povedal nemecký minister hospodárstva Robert Habeck pre noviny Neue Osnabrücker Zeitung (NOZ).

Nemecko chce podnikať spoločné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

"USA sa na nás obrátili, keď ceny ropy vyleteli hore, a v dôsledku toho boli v Európe čerpané aj strategické zásoby ropy," povedal Habeck. "Myslím si, že takáto solidarita by bola dobrá aj na zníženie cien plynu." Videokonferencia G7 sa má začať v utorok popoludní.

Viac o téme: CenyEnergieNemeckoG7
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu