Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poškodená časť ropovodu Družba je už opäť v plnej prevádzke

Ropovod Družba
Ropovod Družba (Zdroj: TASR/AP Photo/Sven Kaestner, File)

VARŠAVA - Časť ropovodu Družba, ktorá bola tento týždeň poškodená, je už opäť v plnej prevádzke. Oznámil to v sobotu poľský prevádzkovateľ tohto ropovodu - spoločnosť PERN.

"Technické služby spoločnosti PERN v sobotu plne obnovili funkčnosť poškodenej časti ropovodu, ktorou sa ropa dodáva klientom tejto spoločnosti v Nemecku," informoval PERN vo vyhlásení, z ktorého cituje poľská agentúra PAP. V súčasnosti je tak ropa podľa PERN-u dodávaná pomocou oboch potrubí tzv. západnej sekcie. "Príčiny úniku sú (naďalej) predmetom vyšetrovania," dodala spoločnosť.

Únik ropy objavil PERN v utorok na jednom z potrubí ropovodu Družba, a to približne 70 kilometrov od mesta Plock v strednej časti Poľska. Diera bola na hlavnej trase, cez ktorú sa prepravuje ropa do Nemecka, a teda na tzv. severnej vetve ropovodu. V stredu PERN uviedol, že neexistujú "žiadne známky akéhokoľvek zásahu tretích strán" súvisiaceho s únikom v potrubí. Spoločnosť následne vo štvrtok informovala, že pracuje na oprave poškodeného miesta ropovodu.

Firma PERN v sobotu po oznámení o obnovenej prevádzky v poškodenom mieste taktiež informovala, že jej tímy momentálne čistia okolie tohto miesta a "dávajú ho do pôvodného stavu". Ropovod Družba je jedným z najdlhších ropovodov na svete. Po opustení Ruska sa rozvetvuje, pričom jeho severná vetva vedie cez Bielorusko a Poľsko do Nemecka a južná cez Ukrajinu, Maďarsko, Slovensko a Česko.
 

Viac o téme: RopaRopovodPoľskoDružba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu