Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Švédsko nebude s Ruskom zdieľať výsledky vyšetrovania poškodenia plynovodov

Nord Stream 2
Nord Stream 2 (Zdroj: TASR/AP)

ŠTOKHOLM - Švédsko nebude zdieľať výsledky vyšetrovania výbuchov, ktoré poškodili plynovody Nord Stream, s ruskými úradmi alebo ruským plynárenským koncernom Gazprom. Vyhlásila to v pondelok švédska premiérka Magdalena Anderssonová. Informuje o tom agentúra Reuters.

Švédske úrady vyšetrovali dve miesta úniku zemného plynu z potrubí plynovodov Nord Stream a našli dôkazy, že na mieste došlo k výbuchom. Na základe týchto zistení švédska prokuratúra uviedla, že mohlo ísť o sabotáž. Ruský premiér Michail Mišustin minulý týždeň poslal švédskej vláde list, v ktorom žiadal, aby boli ruské úrady a Gazprom zapojené do vyšetrovania. Švédsko to však odmietlo.

Premiérka Anderssonová v pondelok uviedla, že Švédsko nebude s Ruskom zdieľať ani len výsledky vyšetrovania explózií, ktoré nastali vo švédskej výlučnej ekonomickej zóne. "Vo Švédsku sú naše predbežné vyšetrovania tajné a to sa samozrejme vzťahuje aj na tento prípad," uviedla premiérka pre novinárov.

Vyšetrovanie na mieste činu bolo ukončené

Anderssonová však uviedla, že Švédsko nemôže zabrániť ruským lodiam, aby navštívili miesto, na ktorom prišlo k explóziám, keďže vyšetrovanie na mieste činu bolo ukončené. "Švédska ekonomická zóna nie je územím, ktorým Švédsko disponuje. Kordóny sme už odstránili a je tak možné, aby sa na mieste zdržiavali aj iné lode. Také sú pravidlá," uviedla Anderssonová.

Na plynovodoch Nord Stream 1 a 2 v Baltskom mori zaznamenali minulý mesiac k štyri úniky plynu, ktorým predchádzali dva výbuchy. Následne došlo k výraznému úniku metánu do ovzdušia. Švédke úrady tieto úniky vyšetrovali spolu s dánskymi. Plynovody Nord Stream smerujú popod Baltské more z Ruska do Nemecka. Európa v minulosti z Ruska dovážala asi 40 percent svojich zásob plynu. Teraz tento kontinent čelí ekonomickej kríze v súvislosti s vojnou na Ukrajine, v dôsledku ktorej boli výrazne znížené dodávky plynu, pripomína Reuters.

Viac o téme: PlynovodVyšetrovanieRuskoŠvédskoNord Stream
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu