Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Šokujúca predtucha: Kybernetická hrozba, plánuje Rusko útok na podmorský internetový kábel?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Prerušenie podvodných optických káblov v južnom Francúzsku spôsobilo obrovské škody. Bola to nehoda alebo sabotáž? Strach, že by Rusko mohlo vypnúť internetové pripojenie v Európe, je tu už dlho – ešte spred začiatku vojny.

Na juhu Francúzska bolo cez noc prerušených niekoľko podmorských káblov, čo ovplyvnilo internet na celom svete. Minulý týždeň boli prerušené najmenej tri káble z optických vlákien, čo spomalilo prístup k internetu pre používateľov v Európe, Ázii a USA. Operátor a poskytovateľ internetových služieb Free hovorili o „vandalskom čine proti našej optickej infraštruktúre“. Útoky boli vykonané súčasne a na rôznych miestach neďaleko Marseille.

Je pravdepodobné, že v práci boli ruskí sabotéri na ponorke, domnieva sa ukrajinský technický portál Sundries. Vyšetrovatelia však doteraz nenašli žiadne dôkazy o ruskej účasti na škodách.

Za problémy s internetom na Shetlandských ostrovoch môže rybárska loď

V severnom Atlantiku bol nedávno poškodený kľúčový podmorský kábel, čo spôsobilo výpadok telefónnych a internetových liniek na britských Shetlandských ostrovoch. Čoskoro sa na sociálnych platformách začalo špekulovať, či môže ísť o technickú poruchu alebo sabotáž.

Úrady dali odpoveď o niečo neskôr: „Máme dôvod domnievať sa, že kábel poškodila rybárska loď,“ povedal podľa BBC zodpovedný manažér prevádzkovateľa na Faerských ostrovoch Páll Vesturbú.

1,3 milióna kilometrov kábla

Zraniteľnosť dôležitej infraštruktúry, ako sú káble z optických vlákien, najmä v mori, sa dostala do centra pozornosti po výbuchoch plynovodov Nord Stream 1 a 2 v septembri. Analytici tvrdia, že prerušenia na juhu Francúzska boli len predzvesťou oveľa väčších problémov, ak by došlo k systematickému útoku na dátové káble.

Výbuch potrubia Nord Stream (Zdroj: Profimedia)

Dnes takmer všetka internetová prevádzka na svete prechádza cez globálnu sieť viac ako 400 káblov z optických vlákien s celkovou dĺžkou 1,3 milióna kilometrov. Prevádzkujú ich takmer výlučne súkromné ​​spoločnosti ako Google a Microsoft, ako aj Alcatel Submarine Networks z Francúzska a čoraz častejšie aj Huawei Marine Networks z Číny.

Od špionážnych ponoriek po veľryby a delfíny

"Tieto káble boli cieľom v prípade konfliktu už viac ako desaťročie," povedal koncom septembra Keir Giles, expert na ruskú informačnú vojnu z think-tanku Chatham House v rozhovore pre americký portál Politico.

V auguste 2021 – dobrých desať mesiacov pred začiatkom ukrajinskej vojny – francúzsky portál Naval News venoval tejto téme článok s názvom „Päť spôsobov, ako by ruské námorníctvo mohlo napadnúť podvodné internetové káble“. Autor v nej popisuje, ako by špionážne ponorky, podvodné drony, ponorky s hlbokým ponorom a dokonca aj cvičené veľryby belugy a delfíny mohli poškodiť „nepostrádateľné, ale zraniteľné“ káble.

Šokujúca predtucha: Kybernetická hrozba,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Naval News/screenshot)

Nielen internetová prevádzka, ale aj energetická infraštruktúra, vojenská komunikácia a senzorové siete sú zraniteľné voči námorným bojovým platformám ruského námorníctva. Odhaduje sa, že 97 percent svetovej komunikácie sa prenáša cez podmorské káble. To zahŕňa aj bilióny dolárov vo finančných transakciách, varoval námorný expert.

Viac o téme: PonorkaDelfínyPrerušenieRuskoBelugyInternetový kábel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu