Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Juhoafrická štátna elektrárenská spoločnosť bude v noci plánovane prerušovať dodávky elektriny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JOHANNESBURG - Juhoafrická štátna elektrárenská spoločnosť Eskom oznámila, že od pondelka do stredy bude v noci plánovane prerušovať dodávky elektriny. Informujeo tom agentúra Reuters.

Juhoafrická elektrárenská sústava je dlhodobo v zlom stave a poruchy zastaraných uhoľných elektrární už viac ako desať rokov spôsobujú neplánované výpadky dodávok prúdu. Eskom ich oficiálne volá odbúravanie záťaže. Počas súčasného prerušovania dodávok sa pokúsi opraviť poruchy a doplniť výrobnú kapacitu. "Odbúravanie záťaže sa použije na doplnenie núdzových výrobných rezerv počas noci," uviedla ESCOM vo vyhlásení. 

V tomto roku do polovice septembra nastali viac ako 100 krát veľké výpadky dodávok elektriny, pričom vo veľkých mestách to bolo na viac ako šesť hodín. Niektoré lokality v ekonomicky najdôležitejšom meste Johannesburg boli bez prúdu niekoľko dní. Eskom má v ideálnej situácii k dispozícii približne 45.000 MW inštalovaného výkonu. Pre plánovanú údržbu v súčasnosti odstavila 5487 megawattov (MW), ďalších 14.061 MW odstavili pre nečakané poruchy.

Problémy Eskomu súvisia so zlým hospodárením štátnych podnikov najmä počas vlády bývalého prezidenta Jacoba Zumu, ktorý pre korupciu a podvody musel v roku 2018 rezignovať. Teraz čelí súdnemu stíhaniu.

Viac o téme: NocElektrinaJuhoafrická štátna elektrárenská spoločnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu