Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Laureátka Nobelovej ceny Ernauxová podporila protest voči Macronovi

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/Mary Altaffer)

PARÍŽ - Francúzska spisovateľka Annie Ernauxová, ktorá je čerstvou laureátkou Nobelovej ceny za literatúru, sa v nedeľu pripojila k hromadnému protestu voči francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

Protest v nedeľu 16. októbra zvolala ľavicová opozícia. Macrona obviňuje zo zlyhania v boji proti rastúcim cenám energie a ďalších základných potrieb, i z nedostatočného postupu voči klimatickej zmene, píše AFP. Ernauxová (82) je jednou zo 69 signatárov listu, v ktorom sa píše, že Macron sa prostredníctvom inflácie snaží prehĺbiť rozdiely v oblasti bohatstva. Medzi signatármi sú spisovatelia, ekonómovia, profesori a aktivisti.

Ernauxová bola ocenená "za odvahu a prísne objektívnu ostrosť, s akou odhaľuje korene, odcudzenie a kolektívne obmedzenia osobnej pamäti", uviedla vo štvrtok 6. októbra porota Nobelovej ceny. Macron sa k jej oceneniu vyjadril pochvalne a označil ju "za hlas slobody žien" a tých, na ktorých sa zabudlo. Francúzskeho prezidenta tvrdo kritizujú odbory za plánovanú dôchodkovú reformu a štrajky za zvýšenie platov narúšajú fungovanie niektorých odvetví hospodárstva v krajine, pripomína Reuters.

Viac o téme: FrancúzskoMacronNobelova ceny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu