Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MIMORIADNE Putin podpísal zmluvy o pričlenení okupovaných oblastí Ukrajiny k Rusku

Vladimir Putin Zobraziť galériu (9)
Vladimir Putin (Zdroj: TASR/Dmitry Astakhov, Sputnik, Government)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin v piatok podpísal zmluvy o pričlenení okupovaných regiónov Ukrajiny k Rusku. Zmluvy týkajúce sa Doneckej a Luhanskej oblasti a častí Chersonskej a Záporožskej oblasti boli podpísané počas ceremónie v Kremli. Začal sa tým proces ich anektovania v rozpore s medzinárodným právom. Informovala o tom agentúra AP.

Pod dokumenty pridali svoje podpisy aj Moskvou dosadení lídri štyroch ukrajinských oblastí. Stalo sa tak tri dni po ukončení Kremľom zorganizovaných "referend" v týchto oblastiach o pripojení k Rusku, ktoré Západ odsúdil ako bezohľadné protiprávne zaberanie cudzieho územia. Zmluvy o vstupe ukrajinských oblastí do Ruska ešte musia formálne odobriť budúci týždeň obe komory ruského parlamentu.

Archívne video: 218. deň vojny na Ukrajine

218. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

V štyroch okupovaných regiónoch – v samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republike (DĽR a LĽR) na východe a v častiach Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny sa od 23. – 27. septembra konali tzv. referendá o pripojení k Rusku. Tieto oblasti tvoria asi 15 percent ukrajinského územia. Proruskí predstavitelia oblastí v utorok po sčítaní hlasov uviedli, že ich obyvatelia v "referende" rozhodli o pripojení k Rusku. Následne o to oficiálne požiadali Moskvu.

MIMORIADNE Putin podpísal zmluvy
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Dmitry Astakhov, Sputnik, Government)

Putin vo štvrtok podpísal výnosy o uznaní nezávislosti Záporožskej a Chersonskej oblasti ležiacich na juhu Ukrajiny. Nezávislosť DĽR a LĽR šéf Kremľa uznal tesne pred začiatkom útoku ruskej armády na Ukrajinu 24. februára. Podobne uznal aj nezávislosť Krymu, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014 na základe sporného referenda. 

MIMORIADNE Putin podpísal zmluvy
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Dmitry Astakhov, Sputnik, Government)

Kyjev ani Západ to nikdy neuznali ako legitímny krok. Ukrajina v reakcii na tzv. referendá zorganizované proruskými úradmi na okupovaných územiach zopakovala sľub, že tieto štyri regióny aj Krym, získa späť. Rusko sa zasa opakovane zaviazalo, že bude brániť celé svoje územie - vrátane novopripojených regiónov - všetkými dostupnými prostriedkami vrátane jadrových zbraní. Stanica BBC dodala, že zatiaľ žiadna krajina na svete nedeklarovala svoj zámer uznať túto ďalšiu anexiu ukrajinských území Ruskom.

MIMORIADNE Putin podpísal zmluvy
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo)

EÚ odsúdila anexiu ukrajinských území Ruskom

Členské krajiny EÚ v piatok v spoločnom vyhlásení "rázne odmietli a jednoznačne odsúdili nezákonnú anexiu ukrajinského územia". Pripojenie ukrajinských území ako nezákonnú kritizovali aj vrcholní predstavitelia EÚ. Informuje o tom agentúra AP. Predseda Európskej rady Charles Michel na Twitteri napísal, že lídri 27 členských krajín EÚ anexiu odsudzujú. "Neuznávame a nikdy neuznáme fingované referendá," dodal.

"Nezákonná anexia vyhlásená (ruským prezidentom Vladimirom) Putinom nič nezmení. Všetky územia nezákonne okupované ruskými votrelcami sú ukrajinským územím a vždy budú súčasťou tejto zvrchovanej krajiny," napísala na Twitteri predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. 

"Oznámená anexia ukrajinských území Ruskom je vážnym porušením medzinárodného práva a porušením Charty OSN," napísal na sociálnej sieti šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Dodal, že táto anexia sa nedá odôvodniť žiadnym fingovaným referendom. "Územná celistvosť a zvrchovanosť Ukrajiny je nezmeniteľná," napísal. Zároveň podpora Ukrajiny zo strany EÚ zostáva neochvejná.

Putin obvinil Západ zo snahy premeniť Rusko na svoju "kolóniu"

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vyhlásil, že Západ sa snaží oslabiť Rusko a rozdeliť ho na menšie štáty, ktoré sa obrátia proti sebe. Obvinil tiež západné krajiny zo sabotovania plynovodov Nord Stream v Baltskom mori. Informuje o tom stanica BBC a denník The Guardian a agentúry AFP. Západ je podľa Putina "nenásytný" a chce premeniť Rusko na svoju "kolóniu". "Nechcú nás vidieť ako slobodnú spoločnosť. Chcú nás vidieť ako dav otrokov," povedal ruský líder v prejave v Kremli, pri ktorom oznamoval anexiu ukrajinských oblastí okupovaných Ruskom.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (9)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Putin uviedol, že Rusko je veľkou krajinou s veľkou civilizáciou, ktorá odmieta žiť pod "falošnými pravidlami" nadiktovanými Západom. Tvrdil tiež, že západné "koloniálne" elity neveria v právo ľudí na sebaurčenie. Šéf Kremľa okrem toho vyhlásil, že Rusko nie je zodpovedné za energetickú krízu. Tá podľa jeho tvrdenia vznikla v dôsledku mnohých rokov nesprávnej politiky, realizovanej už dlho pred vojnou na Ukrajine. Ruský líder kritizoval aj kapitalizmus s tým, že nie je správnou cestou, ako zabezpečiť ľuďom potraviny.

Biden odsúdil podvodné vyhlásenie Ruska

Americký prezident Joe Biden v piatok odsúdil "podvodné" vyhlásenie Ruska o anexii štyroch okupovaných ukrajinských regiónov. Spojené štáty budú podľa jeho slov vždy rešpektovať medzinárodne uznávané hranice Ukrajiny. Informuje o tom agentúra AFP. "Spojené štáty odsudzujú dnešný podvodný pokus Ruska o anexiu suverénneho ukrajinského územia. Rusko porušuje medzinárodné právo, šliape po Charte Organizácie Spojených národov a všade prejavuje svoje pohŕdanie mierumilovnými národmi," uviedol Biden.

Joe Biden
Zobraziť galériu (9)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

USA budú pokračovať "v podpore úsilia Ukrajiny získať späť kontrolu nad svojím územím", dodal šéf Bieleho domu. Washington oznámil tento týždeň dodatočnú pomoc pre Kyjev vo výške 1,1 miliardy dolárov.

Meloniová odsúdila Rusko za anexiu ukrajinských oblastí

Ruská anexia okupovaných ukrajinských oblastí nemá nijaký právny ani politický základ, uviedla v piatok Giorgia Meloniová. Líderka víťaznej strany v nedávnych talianskych voľbách varovala, že "neoimperializmus" Moskvy ohrozuje celú Európu. Informuje o tom agentúra AFP. "Vyhlásenie o pripojení štyroch ukrajinských regiónov k Ruskej federácii po fingovaných referendách v rámci násilnej vojenskej okupácie nemá nijakú právnu ani politickú hodnotu," uviedla Meloniová vo vyhlásení.

Ruský prezident tak "opäť dokazuje svoju neoimperialistickú víziu v sovietskom štýle, ktorá ohrozuje bezpečnosť celého európskeho kontinentu""Toto ďalšie porušenie pravidiel spolužitia medzi národmi zo strany Ruska potvrdzuje potrebu jednoty západných demokracií," dodala šéfka krajne pravicovej strany Bratia Talianska (FdI).

Poľsko odsudzuje "pseudo-referendá" na  Ruskom okupovaných častiach Ukrajiny

Poľsko odsudzuje "pseudo-referendá" na  Ruskom okupovaných častiach Ukrajiny, a žiada medzinárodné spoločenstvo, aby neuznalo ich výsledky. V piatok to povedal hovorca poľskej vlády Piotr Müller. Informovala o tom agentúra PAP. Kroky Ruskej federácie podľa Müllera porušujú základné princípy medzinárodného práva zakotvené v Charte OSN. "Žiadame všetkých členov medzinárodného spoločenstva, aby neuznali zákonnosť pseudo-referend a ani ich výsledky, ktoré v žiadnom prípade nemôžu odrážať vôľu obyvateľov týchto regiónov, ktorí boli prinútení voliť," povedal Müller.

Poľsko podľa hovorcu vlády "jednoznačne a pevne odsudzuje" nezákonné referendá a žiada trestné stíhanie "všetkých, ktorí sa na uskutočnení týchto fiktívnych referend podieľali". Poľský prezident Andrzej Duda vo štvrtok ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ubezpečil, že referendá a ani žiadne iné ruské vyhlásenia nebudú mať v Poľsku právny význam. Uviedol to šéf poľskej prezidentskej kancelárie Pawel Szrot.

Stolteneberg odmieta nezákonnú anexiu štyroch častí Ukrajiny Ruskom

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v piatok označil ruskú anexiu štyroch okupovaných ukrajinských oblastí za protizákonnú a protiprávnu. TASR správu prevzala z agentúr AP a DPA. Šéf NATO povedal, že ide o "najväčší pokus o anexiu na európskom území od druhej svetovej vojny" a "fingované referendá" boli podľa jeho slov "zosnované Moskvou" za porušenia medzinárodného práva. "Spojenci NATO žiadnu z týchto oblastí neuznávajú ako časť Ruska a ani tak neurobia v budúcnosti," povedal Stoltenberg. Členské krajiny vyzval, aby odmietli všetky pokusy Ruska o pripojenie si území. 

Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (9)
Jens Stoltenberg  (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

Zeman označil ruskú anexiu ukrajinských území za krádež

Česko neuznáva ruskú anexiu okupovaných regiónov na Ukrajine. V piatok to oznámil český premiér Petr Fiala a prezident ČR Miloš Zeman označil anexiu za krádež. TASR informuje podľa webového portálu Novinky.cz. "Česká republika neuznáva referendá o pripojení štyroch ukrajinských oblastí k Rusku," uviedol Fiala. "Anektovanie týchto území zo strany Ruska je neprijateľné a nelegitímne. ČR aj naďalej považuje tieto územia za ukrajinské," zdôraznil premiér.

MIMORIADNE Putin podpísal zmluvy
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

"(Ruský prezident Vladimir) Putin môže mať príhovorov, koľko chce, sprostú krádež územia Ukrajiny mu neuznáme," poznamenal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. "Budeme sa zasadzovať o zriadenie medzinárodného tribunálu a potrestanie zločinných predstaviteľov Ruska," dodal.

Francúzsko, Švédsko a Holandsko odsúdili ruskú anexiu

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok odsúdil ruskú anexiu štyroch regiónov na Ukrajine a označil to za "nezákonný" krok. "Ide o vážne porušenie medzinárodného práva a suverenity Ukrajiny... Francúzsko je proti a stojí s Ukrajinou proti ruskej agresii," píše sa vo vyhlásení Elyzejského paláca.

Ruskú anexiu odsúdila aj švédska premiérka Magdalena Anderssonová, píše agentúra Reuters. "Nie je to nič iné ako úplná fraška... Čo najdôraznejšie odsudzujeme túto nezákonnú anexiu," uviedla. Holandský premiér Mark Rutte v piatok na sociálnej sieti Twitter napísal, že "Holandsko túto anexiu nikdy neuzná, rovnako ako neuznáva anexiu Krymu". "...je ďalšou eskaláciou vojny (ruského prezidenta Vladimira) Putina. Je to útok na suverenitu Ukrajiny a tým aj na našu bezpečnosť v Európe," dodal.

Krajiny G7 odmietajú anexiu ukrajinských území 

Ministri zahraničných vecí krajín skupiny G7 v piatok uviedli, že "nikdy neuznajú" ruskú anexiu štyroch regiónov na Ukrajine a prisľúbili ďalšia sankcie voči Moskve. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Ruská anexia je prejavom "najhlbšieho" opovrhovania medzinárodným právom. "Nikdy neuznáme tieto vyhlásené anexie a ani fingované referendá uskutočnené pod hlavňami zbraní," uviedli ministri krajín G7.

Sedem najvyspelejších ekonomík sveta zavedie ďalšie hospodárske sankcie voči Rusku a zakročí proti jednotlivcom a spoločnostiam, ktoré politicky alebo hospodársky pomáhajú pri porušovaní medzinárodného práva. 

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaOkupované územia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu