Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prezident Macron po stretnutí s Meloniovou: Prisľúbil spoluprácu s jej vládou

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: TASR/AP)

RÍM - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu po stretnutí s novou talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou v Ríme uviedol, že obe krajiny budú pokračovať v spolupráci charakterizovanej "dialógom a ambíciami". Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

Obaja politici viedli v nedeľu večer svoje prvé, i keď neoficiálne rozhovory od nástupu Meloniovej do funkcie. Podľa premiérkinej kancelárie diskutovali o súčasných európskych problémoch vrátane potreby nájsť rýchle a spoločné riešenia zvýšených cien energií, podpory Ukrajiny a riadenia migračných tokov.

Neofašistické korene 

Meloniová, prvá premiérka Talianska, oficiálne prevzala post od Maria Draghiho v nedeľu po tom, ako zložila v sobotu prísahu spolu s členmi svojho nového kabinetu. Ten je najpravicovejšou vládou krajiny od druhej svetovej vojny. Jej strana Bratia Talianska má neofašistické korene, Meloniová však v predvolebnej kampani zdôrazňovala umiernenosť a upustila od rétoriky zameranej proti EÚ. Sľubuje tiež, že Taliansko zostane v centre európskych a západných inštitúcií. Macron je v súčasnosti na oficiálnej návšteve Talianska. V nedeľu sa zúčastnil na konferencii zameranej na podporu mieru vo svete a v pondelok sa stretne s pápežom Františkom.

Viac o téme: StretnutieSľubTalianskoFrancúzskoEmmanuel MacronGiorgioa Meloniová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu