Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

AKTUÁLNE Česko predĺži hraničné kontroly so Slovenskom o 20 dní

Česká polícia začala vykonávať kontroly na hraniciach so Slovenskom
Česká polícia začala vykonávať kontroly na hraniciach so Slovenskom (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

PRAHA - Česko predĺži dočasné kontroly na hraniciach so Slovenskom o 20 dní, do 28. októbra. O rozhodnutí vlády v stredu informoval český minister vnútra Vít Rakušan, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Vít Rakušan: Chceli sme zaviesť na hraniciach prekážku pre nelegálnych migrantov (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Obnovenie kontrol podľa Rakušana už prinieslo výsledky. "Trend posledných dní ukazuje, že počet ilegálnej migrácie na území Českej republiky klesá," povedal minister. Česká polícia od začiatku kontrol zadržala viac ako 30 prevádzačov, v utorok ich zaistili päť. V niekoľkých prípadoch museli policajti na zastavenie auta použiť donucovacie prostriedky, v jednom prípade sa policajná naháňačka s prevádzačom skončila dopravnou nehodou.

Rakušan opakovane zdôraznil, že nejde o krok proti Slovenskej republike a pripomenul, že o riešení situácie Praha s Bratislavou rokuje. O ďalších krokoch chcú hovoriť budúci týždeň. "Od nedele bude nasadených 80 vojakov v činnej službe," povedal Rakušan s tým, že doteraz kontroly robili príslušníci polície a colnej správy.

Polícia od utorka zadržala na hraniciach so Slovenskom ďalších 155 migrantov

Policajti zadržali na hraniciach so Slovenskom od utorka 7:00 do dnes 7:00 ďalších 155 migrantov a päť prevádzačov. Z 23 714 skontrolovaných 32 ľudí podľa nich nesplnilo podmienky na vstup do ČR a 40 ľudí vrátili na Slovensko. Polícia to dnes uviedla na twitteri. Dvadsaťsedem bývalých česko-slovenských hraničných priechodov polícia kontroluje od minulého štvrtka pre zvýšenú migráciu, predovšetkým Sýrčanov. 

Hranica so Slovenskom nemožno prekračovať nikde inde ako na bývalých hraničných priechodoch. Policajti strážia aj takzvanú zelenú hranicu. U zaistených migrantov policajti zisťujú, či nie sú ozbrojení, kontrolujú ich totožnosť, fotografujú ich a berú im odtlačky prstov. Následne ich prevážajú na stanicu, odkiaľ migranti odchádzajú z ČR alebo pokračujú k vybaveniu svojho pobytu na území Česka. Pre migrantov je ČR hlavne tranzitnou krajinou, smerujú najmä do Nemecka.

Podľa dostupných údajov policajti od začiatku kontrol preverili vyše 145.000 ľudí, odhalili 1400 migrantov a zaistili 39 prevádzačov. Na Slovensko vrátili vyše 400 migrantov a podmienky pre vstup podľa nich nesplnilo okolo 510 ľudí.

Viac o téme: HraniceČeskoKontroly
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu