Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mnohonárodná bojová skupina NATO na Slovensku je oficiálne funkčná

NATO
NATO (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Nová mnohonárodná bojová skupina NATO na Slovensku je po nedávnom integračnom výcviku oficiálne funkčná. Oznámila to v stredu Severoatlantická aliancia na svojej webovej stránke, informuje spravodajca TASR v Bruseli.

Aliancia spresnila, že vojaci z Českej republiky, Nemecka, Slovenska, Slovinska a Spojených štátov amerických sa zúčastnili na cvičení s názvom Strong Cohesion 2022, ktoré bolo určené na preverenie funkčnosti tejto bojovej skupiny a schopnosti spolupracovať pod jednotným velením. Na záver cvičenia tím zástupcov z každej zapojenej krajiny vyhlásil, že bojová skupina NATO na Slovensku je pripravená začať si plniť svoje úlohy. Cvičenie prebiehalo v dňoch 20. až 22. septembra.

Štyri nové mnohonárodné bojové skupiny

Aliancia pri tejto príležitosti pripomenula, že po nevyprovokovanej ruskej invázii na Ukrajinu sa spojenci rozhodli zriadiť štyri nové mnohonárodné bojové skupiny, a to v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku. "Tieto kroky výrazne posilňujú odstrašovacie kapacity NATO a schopnosť brániť sa proti akejkoľvek agresii vo východnej časti Aliancie," uvádza sa vo zverejnenom vyhlásení.

Viac o téme: CvičenieSlovenskoNATOBojová skupina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu