Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Mysteriózne pohyby pri zničenom Nord Streame: V jeho okolí zaznamenali ruské ponorky a lode!

Plynovod Nordstream 1 je poškodený už na štyroch miestach. Zobraziť galériu (3)
Plynovod Nordstream 1 je poškodený už na štyroch miestach. (Zdroj: TASR/Danish Defence Command via AP, Swedish Coast Guard via AP, Planet Labs PBC via AP)

WASHINGTON - Tento týždeň sme boli svedkami záhadného poškodenia plynovodu Nordstream I., ktorý do Európy smerom z Ruska prepravoval plyn, ktorý však v týchto hodinách zaznamenal už štvrté poškodenie, pričom bublajúcu hladinu už zachytili viaceré satelitné snímky či zaznamenávacie zariadenia švédskych a ďalších pobrežných hliadok. Vyšetrovanie sa zrejme rozbehne ako z európskej, tak z ruskej strany. Ruské lode a ponorky však už skôr zaznamenali pri miestach poškodení potrubia už skôr.

archívne video

217. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

O prítomnosti ruských lodí a ponoriek v blízkosti výbuchu pri potrubí informuje americká CNN. Švédska pobrežná stráž vo štvrtok oznámila, že na podmorských plynovodoch vedúcich z Ruska do Európy bol zistený ďalší únik zemného plynu. "Na švédskej strane sú dva úniky a na dánskej strane tiež dva," uviedol predstaviteľ švédskej pobrežnej stráže po tom, ako boli začiatkom týždňa potvrdené tri úniky na plynovodoch Nord Stream v Baltskom mori.

Mysteriózne pohyby pri zničenom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Planet Labs PBC via AP)

Vraj sa na mieste pohybovali ruské lode

Dva zdroje zo západných bezpečnostných kruhov pre CNN uviedli, že v čase poškodenia plynovodov Nord Stream boli v oblasti, tak ako každý týždeň, videné ruské lode a ponorky. Rusko je aj naďalej považované za jednu z podozrivých strán tohto poškodenia. Ruské lode v tejto oblasti však operujú úplne bežne, a tak to podľa jedného z dánskych vojenských predstaviteľov nemusí nevyhnutne znamenať, že Rusko spôsobilo škody.

Mysteriózne pohyby pri zničenom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Swedish Coast Guard via AP)

"Vídame ich tu každý týždeň. Ruské aktivity v Baltskom mori v uplynulých rokoch vzrástli. Často testujú našu ostražitosť na mori aj vo vzduchu," povedal televízii zdroj z dánskej armády. Dodal, že prítomnosť ruského námorníctva v oblasti sama o sebe nič nepreukazuje, ale poukazuje na to, že Rusi patria medzi podozrivých.

Aj ponorky?

Ďalší anonym zas CNN povedal, že neďaleko troch takmer simultánnych pondelkových explózií sa pohybovali aj ruské ponorky. Premiéri Dánska a Švédska v utorok verejne uviedli, že úniky boli pravdepodobne výsledkom úmyselných činov, nie nehôd, a švédska bezpečnostná služba v stredajšom vyhlásení uviedla, že nemožno vylúčiť, že "za tým stojí cudzia mocnosť“. Americký poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v utorok večer vo svojom tweete označil úniky za „zjavnú sabotáž“ .

Rusko sa o výbuchoch chce zhovárať na pôde OSN

Kremeľ verejne poprel sabotáž plynovodu. Hovorca označil toto obvinenie za „predvídateľne hlúpe a absurdné“. Rusko dokonca požiadalo tento týždeň o zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN ohľadom poškodeného ropovodu – niečo, čo je podľa vysokého predstaviteľa USA tiež podozrivé. Podľa predstaviteľa Rusko zvyčajne nie je dostatočne organizované na to, aby postupovalo tak rýchlo, čo naznačuje, že manéver bol vopred naplánovaný.

Ak by Rusko úmyselne spôsobilo explózie na daných miestach, de facto by sabotovalo svoje vlastné potrubia. Ruská štátna spoločnosť Gazprom je totiž väčšinovým akcionárom Nord Stream 1 a jediným vlastníkom Nord Stream 2.

Viac o téme: PlynPoškodenieVyšetrovaniePodozreniePonorkyRuské lodeNord Stream
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu