Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Blinken vyzval Čínu na udržiavanie mieru a stability v Taiwanskom prielive

Antony Blinken
Antony Blinken (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

NEW YORK - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok vyzval šéfa čínskeho rezortu diplomacie Wang Iho na upokojenie situácie na Taiwane. Podľa agentúry AFP sa zdá, že napäté vzťahy týchto krajín sa mierne zlepšujú.

Blinken sa s Wang Im stretol na 90 minút počas zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Podľa amerických predstaviteľov bol ich rozhovor "nenútený" a týkal sa najmä Taiwanu. Americký minister zahraničných vecí zdôraznil, že "zachovanie mieru a stability v Taiwanskom prielive je dôležité pre bezpečnosť a prosperitu tohto regiónu, ale aj celého sveta", uviedol vo vyhlásení rezort diplomacie.

Čína považuje Taiwan za svoje územie

Blinken a Wang I tiež diskutovali o "potrebe udržiavania otvorenej komunikácie a zodpovedných vzťahov medzi Spojenými štátmi a Čínou, a to najmä v napätých časoch". Ministerstvo zahraničných vecí USA opísalo rozhovor Blinkena a Wanga ako "priamy a úprimný". Blinken počas stretnutie tiež vyzval Čínu, aby nepodporovala ruskú inváziu na Ukrajinu. Spojené štáty oficiálne uznávajú tzv. politiku jednej Číny, ktorú dlhodobo presadzuje Peking, ale sú rozhodne proti akýmkoľvek snahám o násilné ovládnutie Taiwanu Čínou. Čína však považuje Taiwan za súčasť svojho územia a snaží sa ho diplomaticky izolovať.

Situácia v regióne sa zhoršila po augustovej návšteve predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane. Čína vtedy spustila v jeho blízkosti rozsiahle vojenské cvičenia. Prezident USA Joe Biden v nedeľu v rozhovore pre americkú televíziu CBS uviedol, že americké sily by bránili Taiwan pred čínskou inváziou. Biely dom tento výrok komentoval tak, že politika Washingtonu sa nemení.
 

Viac o téme: MierČínaTaiwanAnthony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu