Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Čínsky prezident Si Ťin-pching si zaistil tretie funkčné obdobie šéfa Komunistickej strany

Čínsky prezident Si Ťin-pching
Čínsky prezident Si Ťin-pching (Zdroj: TASR/AP Photo/Mark Schiefelbein)

PEKING - Čínsky prezident Si Ťin-pching si v nedeľu zaistil tretie päťročné funkčné obdobie na poste generálneho tajomníka Komunistickej strany Číny. Ako píše agentúra AFP, takmer s určitosťou to znamená, že v marci bude na výročnom zasadnutí čínskeho parlamentu, Národného ľudového kongresu, znova zvolený za prezidenta.

Si Ťin-pching, ktorý sa dostal k moci v roku 2012, si tak upevnil svoje postavenie najmocnejšieho čínskeho politika od čias Mao Ce-tunga. V roku 2018 zrušil prezidentský limit dvoch funkčných období, ktorý so zámerom zabrániť ďalšej diktatúre podobnej Maovi zaviedol v 80. rokoch vtedajší čínsky vodca Teng Siao-pching. Si Ťin-pching si tak ponechal možnosť stať sa doživotným vodcom krajiny.

Si Ťin-pching bol opätovne zvolený za predsedu Ústrednej vojenskej komisie

Si Ťin-pching bol tiež opätovne zvolený za predsedu Ústrednej vojenskej komisie. Zhruba 2300 delegátov 20. zjazdu vládnucej Komunistickej strany v sobotu vybralo približne 200-členný ústredný výbor strany. Ten v nedeľu na svojom prvom zasadnutí zvolil sedemčlenný stály výbor – najvyšší orgán vedenia krajiny, ktorému dominujú spojenci Si Ťin-pchinga.

Čína podľa neho dokázala zázraky

Si Ťin-pching novinárom vo Veľkej sále ľudu v Pekingu povedal, že "úprimne ďakuje strane za prejavenú dôveru". Prisľúbil, že bude "usilovne pracovať pri vykonávaní svojich povinností". "Čína sa nemôže vyvíjať bez sveta a svet tiež potrebuje Čínu," povedal. Dodal, že po viac než 40 rokoch úsilia smerom k reformám a otváraniu sa, dokázala Čína podľa neho "dva zázraky - rýchly ekonomický rozvoj a dlhodobú sociálnu stabilitu".

Putin a Kim zagratulovali Si Ťin-pchingovi k opätovnému zaisteniu funkcie

Ruský prezident Vladimir Putin zagratuloval v nedeľu čínskemu prezidentovi Si Ťin-pchingovi, ktorý si zaistil tretie päťročné funkčné obdobie na poste generálneho tajomníka Komunistickej strany Číny, a vyjadril nádej, že Rusko bude s Čínou aj naďalej "úzko spolupracovať". TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP a vyjadrenia ruského prezidenta zverejneného na webovej stránke Kremľa.

"Prijmite moje najvrúcnejšie gratulácie k príležitosti Vášho znovuzvolenia na post generálneho tajomníka Komunistickej strany Číny. Záver 20. zjazdu Komunistickej strany potvrdil vašu vysokú politickú autoritu a súdržnosť strany, ktorú vediete," uvádza Putin vo vyhlásení. Šéf Kremľa ďalej uviedol, že sa "bude tešiť na pokračovanie" spoločného "konštruktívneho dialógu a úzkej spolupráce" zameranej na rozvitie vzťahov Ruska a Číny.

"Z duše Vám želám, drahý priateľ, nové úspechy pri zodpovednej činnosti, veľa zdravia a šťastie," uviedol na záver Putin. Čínskemu prezidentovi poslal v nedeľu gratulačný list aj severokórejský vodca Kim Čong-un. "Budem spolu s Vami tvoriť krajšiu budúcnosť vzťahov KĽDR a Číny, ktoré budú zodpovedať súčasným požiadavkám," napísal Kim.

Viac o téme: ČínaKomunistická stranaSi Ťin-Pching
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu