Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Taiwan po prejave čínskeho prezidenta zdôraznil, že sa nevzdá svojej suverenity

Cchaj Jing-wen
Cchaj Jing-wen (Zdroj: SITA/AP Photo/Chiang Ying-ying)

TCHAJ-PEJ - Taiwan sa nevzdá svojej suverenity a nebude robiť ani kompromisy čo sa týka slobody a demokracie. V nedeľu to uviedol úrad taiwanskej prezidentky v reakcii na hrozby čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vyhlásenie Taiwanu prišlo po tom, čo čínsky prezident Si Ťin-pching v nedeľu počas svojho prejavu na otvorení zjazdu komunistickej strany prisľúbil "veľký boj proti separatizmu a zasahovaniu" na samosprávnom ostrove Taiwan. Vyhlásil, že Peking sa nikdy nevzdá práva na nasadenie sily voči Taiwanu. "Vyriešenie otázky Taiwanu je vecou obyvateľov Číny a je na nich, aby o tom rozhodli," povedal Si Ťin-pching.

Trvá na znovuzjednotení

Dodal, že Peking trvá na úsilí o pokojné znovuzjednotenie, avšak "nikdy nesľúbime, že sa vzdáme použitia sily a zachováme si možnosť prijať všetky nevyhnutné opatrenia". Čína považuje demokratický Taiwan - napriek jeho nezávislému postaveniu - za vzbúreneckú provinciu a súčasť svojho územia. Taiwanský prezidentský úrad zdôraznil, že zachovanie mieru a stability v Taiwanskom prielive je a tamojšom regióne je spoločnou zodpovednosťou oboch strán a stretnutie na bojisku neprichádza do úvahy.

Návrh nemá navyše takmer žiadnu podporu

Reuters píše, že Peking ponúkol Taiwanu model samosprávy, aký je platný aj pre Hongkong. Všetky hlavné taiwanské politické strany tento model "jedna krajina, dva systémy" odmietli. Návrh nemá navyše takmer žiadnu podporu ani medzi obyvateľmi Taiwanu, vyplýva z prieskumov verejnej mienky. Na týždeň trvajúcom zjazde Komunistickej strany Číny sa zúčastňuje 2300 delegátov zastupujúcich 96 miliónov členov strany. Očakáva sa, že Si Ťin-pchinga potvrdia vo funkcii na tretie päťročné funkčné obdobie, čím si upevní svoje postavenie najmocnejšieho čínskeho politika od čias Mao Ce-tunga.

Viac o téme: ČínaTaiwanSi Ťin-pchingZnovuzjednotenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu