Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

AKTUÁLNE EÚ zavedie mimoriadne zdanenie energetických gigantov: Zarábať na vojne nie je správne!

Ursula von der Leyenová Zobraziť galériu (4)
Ursula von der Leyenová (Zdroj: TASR/AP Photo/Jean-Francois Badias)

ŠTRASBURG - Európska únia navrhne dane na nadmerné zisky energetických firiem, uviedla v prejave o stave Únie šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

EÚ navrhne strop pre príjmy z nízkonákladovej výroby elektriny, rovnako ako dane na nadmerné príjmy firiem pôsobiacich v oblasti fosílnych palív, ktoré im prinieslo prudké zdraženie energií, uviedla Leyenová. "V našej sociálnej trhovej ekonomike sú zisky dobré. V týchto časoch však nie je správne dosahovať mimoriadne rekordné tržby a zisky profitujúc z vojny a na úkor zákazníkov. V týchto časoch sa zisky musia zdieľať a nasmerovať k tým, ktorí to potrebujú najviac," povedala Leyenová v prejave pred Európskym parlamentom v Štrasburgu.

AKTUÁLNE EÚ zavedie mimoriadne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Leyenová uviedla, že EÚ diskutuje o stanovení stropov na ceny energií a na reforme trhov s plynom a elektrinou. Dodala, že EK bude spolupracovať s regulačnými orgánmi, aby zmiernila problémy s likviditou na trhoch s elektrinou.

Otvorenie v spoločnosti prvej dámy Ukrajiny

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v stredu o 09.00 h začala na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu v poradí už svoju tretiu správu o stave Európskej únie. 
Šéfka exekutívy EÚ, oblečená do farieb ukrajinskej vlajky, prišla do zasadacej miestnosti EP v sprievode Oleny Zelenskej, manželky ukrajinského prezidenta. Predsedníčka EP Roberta Metsolová privítala von der Leyenovú a Zelenskú so slovami, že EÚ podporuje Ukrajinu v obrane proti vojenskému agresorovi. S odkazom na vysoké ceny energií Metsolová dodala, že občania EÚ potrebujú tiež "zodpovedné a niekedy dokonca ťažké rozhodnutia v súvislosti s vojnou na našom kontinente".

Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská.
Zobraziť galériu (4)
Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská.  (Zdroj: Facebook/Олена Зеленська)

Von der Leyenová na úvod pripomenula, že správa o stave Únie ešte nikdy neodznela počas zúriacej vojny v Európe. Zároveň opísala vojnové hrôzy, ktorým od februára 2022 musia čeliť Ukrajinci. "Naša odpoveď bola rýchla a jednotná," povedala šéfka eurokomisie s tým, že je na to hrdá. Ocenila úlohu Oleny Zelenskej, ktorá – súc sama matkou dvoch detí – sa počas vojny stretáva s inými matkami a deťmi a dodáva Ukrajincom morálnu silu. "Vyžadovalo si to veľkú odvahu čeliť Putinovej krutosti, vy ste však túto odvahu našli. Dodali ste odvahu celému národu a dali ste nádej nám všetkým v Európe," povedala Zelenskej sediacej v predných laviciach. Šéfka EK upozornila, že EÚ doteraz okrem nepriamej vojenskej pomoci pomohla Ukrajine finančnou podporou vo výške 90 miliárd eur. Prisľúbila, že EÚ bude zohrávať veľkú úlohu pri rekonštrukcii Ukrajiny po skončení vojny.

Význam boja proti klimatickým zmenám

Šéfka eurokomisie zdôraznila, že leto 2022 sa zapíše do histórie ako nadpriemerne suché s extrémnymi horúčavami, nízkymi hladinami riek a lesnými požiarmi. Tento stav podľa jej slov môže pokračovať, lebo ľadovce v Alpách, ktoré Európu zásobujú vodou, sa roztápajú a v budúcnosti môžu byť suchá ešte vážnejšie. "Musíme ďalej pracovať na prispôsobení sa  zmene klímy a urobiť z prírody nášho spojenca," povedala a spresnila, že EÚ bude tlačiť na prijatie ambicióznej globálnej dohody o ochrane prírody na konferencii OSN o biodiverzite v Montreale a tiež na svetovom klimatickom summite (COP27) v egyptskom Šarm aš-Šajchu.

AKTUÁLNE EÚ zavedie mimoriadne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Upozornila, že Európania z krátkodobého hľadiska musia byť lepšie pripravení na klimatické zmeny. "Žiadna krajina nemôže sama bojovať proti extrémnym výkyvom počasia a ich ničivej sile," odkázala. V tejto súvislosti vyzdvihla "európsku solidaritu v praxi," ktorá sa počas leta prejavila vo vzájomnej pomoci jednotlivých krajín pri hasení lesných požiarov. "Tieto udalosti budú čoraz častejšie a intenzívnejšie, Európa bude potrebovať viac kapacít. Preto dnes oznamujem, že v priebehu budúceho roka zdvojnásobíme našu hasičskú kapacitu. EÚ zakúpi desať ľahkých obojživelných lietadiel a tri ďalšie vrtuľníky na doplnenie našej hasičskej flotily," uviedla von der Leyenová.

Sankcie voči Rusku ostanú v platnosti.

"Teraz je čas na rozhodnosť, nie na ústupky," povedala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v stredajšej správe o stave Únie v Štrasburgu. Šéfka eurokomisie venovala Ukrajine a vzťahom EÚ s Ukrajinou úvodnú časť svojej správy s odkazom, že solidarita EÚ s Ukrajinou zostane neotrasiteľná. Zároveň oznámila, že popoludní vycestuje na Ukrajinu. V prítomnosti Oleny Zelenskej zdôraznila, že Európa od prvého dňa ruskej invázie stojí na strane Ukrajiny – s dodávkami zbraní, finančnou pomocou, pohostinnosťou pre milióny utečencov a tiež s "najprísnejšími sankciami, aké kedy svet videl".

"Ruský finančný sektor je takpovediac na prístrojoch. Odrezali sme tri štvrtiny ruských bánk od medzinárodných trhov. Z krajiny odišlo takmer tisíc medzinárodných spoločností. Výroba áut klesla oproti vlaňajšku o tri štvrtiny. Aeroflot ustajňuje lietadlá, pretože nemá náhradné diely. Ruská armáda odoberá čipy z umývačiek riadu a chladničiek na opravu svojej vojenskej techniky. Ruský priemysel je v troskách," opísala stav, ktorý Rusku spôsobili aj sankcie EÚ.
Von der Leyenová pritom dodala, že práve rozhodnutím Kremľa zaútočiť na Ukrajinu sa ruské hospodárstvo ocitlo na "ceste do záhuby".

Viac o téme: EkonomikaDaneEnergetikaFirmyZiskyEurópska úniaUrsula von der Leyenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu