Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Putin pocítil sankcie uvalené Západom, predaj ruskej ropy a plynu zaznamenal rekordný prepad

Ruský prezident Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Mikhail Klimentyev, Getty Images)

MOSKVA – Príjmy Ruska z energetiky sa v auguste znížili na najnižšiu úroveň za viac ako rok, keďže západné sankcie voči Ukrajine prinútili Kremeľ predávať ropu v zľave a obmedziť dodávky plynu do Európy. Odmietnutie nákupu ruskej ropy niektorými tradičnými zákazníkmi v Európe znamená, že Moskva bola nútená predávať ropu na ázijských trhoch s výraznou zľavou.

Zatiaľ čo v mesiaci august boli v Európe zaznamenané rekordne vysoké ceny za plyn, odvody, ktoré zaberajú menší podiel v rozpočte, nedokázali úplne kompenzovať nižšie príjmy z ropy, uvádza Bloomberg. Štátna spoločnosť Gazprom PJSC toto leto výrazne znížila vývoz plynu do Európy, pričom z toho obviňuje sankcie uvalené Západom.

Ruské príjmy z ropy a plynu, ktoré tvoria viac ako tretinu národného rozpočtu, klesli minulý mesiac na 671,9 miliardy rubľov (11,1 miliardy eur), čo je podľa údajov amerického ministerstva financií najmenej od júna 2021. V porovnaní s júlom je to pokles o takmer 13 percent. Aj keď ceny uralskej ropy vzrástli o takmer 10 percent, celkové príjmy to neuspokojilo, pretože v porovnaní s predchádzajúcim rokom je tu zaznamenaný pokles o 3,4 percent. 

Cenový strop 

Ďalšia rana pre Kremeľ by mohla priniesť cenový strop, ktorý Skupina siedmich krajín plánuje stanoviť pre ruskú ropu a ropné produkty. Zatiaľ čo sa prezident Vladimir Putin zaviazal zastaviť export do krajín, ktoré zavedú takéto opatrenie, cenový strop by mohol ešte výrazne znížiť cenu pre krajiny a spoločnosti, ktoré nakupujú ruské palivo.

Annalena Baerbocková
Zobraziť galériu (2)
Annalena Baerbocková  (Zdroj: Getty Images)

Mesačný pokles ruských príjmov z ropy a zemného plynu je podľa rezortu financií výsledkom daňového zákona. Ruskí producenti ropy zvyčajne platia daň založenú na zisku alebo NDD za predchádzajúci štvrťrok v apríli, júli, októbri a januári. V dôsledku toho NDD podľa RBC zvýšil júlové príjmy z ropy a zemného plynu o 306,3 miliardy rubľov (5,207 miliardy eur).

Viac o téme: RopaZemný plynSankcieRuskoGazprom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu