Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

VOJNA na Ukrajine Deň dvestodruhý (13. september 2022)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto

MOSKVA - Komunálni poslanci z 18 mestských častí Moskvy a Petrohradu podpísali verejné vyhlásenie, v ktorom vyzývajú ruského prezidenta Vladimira Putina, aby odstúpil zo svojej funkcie.

Naživo z Ukrajiny

201. deň vojny na Ukrajine

201. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:50 Pentagon videl v Charkovskej oblasti prechádzať „množstvo ruských síl“ späť do Ruska. Tlačový tajomník Pentagonu brig. Generál Pat Ryder povedal, že niektoré ruské sily prekročili hranicu späť do Ruska, keď ustúpili počas ukrajinskej protiofenzívy.

21:20 Skupine komunálnych politikov v Petrohrade, ktorí vyzvali na zosadenie prezidenta Putina, hrozí, že po utorkovom rozhodnutí sudcu bude ich mestská rada rozpustená. Vyjadrenie jedného z poslancov, Nikitu Jufereva, citovala tlačová agentúra Reuters.

21:05 Sankcie Európskej únie (EÚ) vážne obmedzujú možnosti Moskvy pri údržbe zbraní a vojenskej techniky vo vojne proti Ukrajine. V utorok to uviedol vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell s tým, že takmer polovica ruskej technológie závisí od európskeho dovozu. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

"Ak sa pozriete na vnútro ruského tanku zničeného na ukrajinskej ulici, uvidíte veľké množstvo elektronických komponentov vyrobených v európskych krajinách," povedal Borrell poslancom Európskeho parlamentu. "Štyridsaťpäť percent technológie Ruska závisí od európskeho dovozu a ten bol prerušený," poznamenal.

20:20 Rusko od roku 2014 tajne poslalo najmenej 300 miliónov dolárov zahraničným politickým stranám a kandidátom vo viac než 20 krajinách s cieľom získať vplyv. TASR správu prevzala v utorok z agentúry AP, ktorá sa odvoláva na odtajnenú správu amerického ministerstva zahraničných vecí.

19:40 Pápež František v utorok na úvod trojdňovej návštevy Kazachstanu vyzval na mier a ukončenie "nezmyselnej a tragickej vojny" na Ukrajine. Informuje o tom tlačová agentúra AFP. Pápež sa v Kazachstane zúčastní na medzináboženskom samite, pre bolesti kolena sa pohybuje na invalidnom vozíku.

19:00 Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz telefonickom rozhovore v utorok prezidenta Vladimira Putina požiadal o čo najrýchlejšie stiahnutie ruských vojakov z Ukrajiny. TASR správu prevzala z oficiálnej webovej stránky nemeckej vlády.

18:45 Fínska premiérka Sanna Marinová v utorok vyzvala na jednotu Európskej únie v čase, keď Rusko "vydiera" EÚ dodávkami energií. Žiada aj ďalšie sankcie proti Moskve. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

18:35 Spojenci Ukrajiny by sa mali právne zaviazať, že budú krajine poskytovať veľké dodávky zbraní a niekoľko desaťročí investovať do jej obrany. Uvádza sa to v správe, ktorá skúma alternatívy k vstupu Ukrajiny do NATO. Informuje o tom TASR na základe správy denníka The Guardian.

18:13 Ukrajinské sily oslobodili od 6. septembra vyše 300 osád v Charkovskej oblasti. Námestníčka ministra obrany Hanna Maliar 13. septembra uviedla, že 3800 štvorcových kilometrov Charkovskej oblasti bolo oslobodených počas prebiehajúcej ukrajinskej protiofenzívy.

18:00 Český prezident Miloš Zeman poslal do Ruska smútočný veniec na hrob posledného sovietskeho lídra Michaila Gorbačova. Uviedol to v utorok hovorca prezidenta Jiří Ovčáček na sociálnej sieti Twitter, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Prezident republiky Miloš Zeman si uctil pamiatku Michaila Sergejeviča Gorbačova poslaním smútočného venca so stuhou prezidenta republiky," napísal Ovčáček. Na hrob na Novodevičom cintoríne v Moskve, kde je Gorbačov pochovaný, ho z poverenia Zemana položil český veľvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka.

17:10 USA a spojenci diskutujú o poskytnutí bojových lietadiel Ukrajine. Biely dom spolu so západnými spojencami rokujú o dlhodobých potrebách Ukrajiny, ako je protivzdušná obrana a poskytovanie bojových lietadiel Kyjevu v strednodobom až dlhodobom horizonte.

16:50 Na slová ruského poslanca Michaila Šeremeta, aby sa na posilnenie vojenskej operácie na Ukrajine vyhlásila celoštátna mobilizácia, Kremeľ reagoval, že sa o tom vôbec nediskutovalo. V utorok to napísal portál americkej spravodajskej televízie CNN.

"Bez úplnej mobilizácie, bez dobrej pripravenosti na vojnu, vrátane ekonomiky, nedosiahneme správne výsledky," tvrdil Šeremet, poslanec Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu. V pondelok ho citoval miestny portál Ura.ru. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok novinárom počas konferenčného hovoru povedal, že "teraz o tom neprebieha žiadna diskusia".

16:35 Gubernátor ruskej Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov v utorok opäť vyzval obyvateľov dvoch dedín pri hraniciach s Ukrajinou, aby ich opustili. Informuje o tom na svojej webstránke spravodajská stanice CNN.

16:14 Ukrajinskí činitelia dnes kritizovali Nemecko, ktoré podľa nich nevypočulo žiadosť Kyjeva o dodávku tankov Leopard a obrnených transportérov Marder. Berlín uvádza iba "abstraktné obavy a výhovorky", myslí si šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba. "Ukrajina potrebuje Leopardy a Mardery teraz - aby oslobodila ľudí a uchránila ich pred genocídou," uviedol Kuleba s tým, že prístup Nemecka je v tomto ohľade "sklamaním". "Ani jeden racionálny argument, prečo tieto zbrane nejde dodať, len abstraktné obavy a výhovorky. Čoho sa Berlín bojí, keď sa nebojí Kyjev?" dodal.

15:25 Dnes ráno opustilo ukrajinské prístavy ďalších 7 lodí s obilím. Treba poznamenať, že mesiac po spustení „koridoru obilia“ opustilo ukrajinské prístavy viac ako 50 lodí. Vyviezli viac ako 1,2 milióna ton obilia.

14:50 Ruskí okupanti začali s rodinami opúšťať Krym na juhu Ukrajiny. Prebieha „naliehavá evakuácia“ ruských splnomocnencov, spravodajských dôstojníkov a vojenských veliteľov, uviedlo hlavné riaditeľstvo spravodajstva.

13:04 Podolyak: Ukraine needs more air defense to protect critical infrastructure from Russia. Mykhailo Podolyak, an advisor to the President's Office, called for an overall increase in weapons deliveries. Informuje o tom The Kyiv Independent.

12:42  Ukrajinská armáda v utorok oznámila, že prvýkrát spozorovala a zostrelila samovražedný dron iránskej výroby, ktorý Rusko nasadilo do bojov na Ukrajine. Spojené štáty nedávno upozornili, že Teherán plánuje dodať Rusku stovky svojich bojových dronov, ktoré chce Moskva zapojiť do bojov na Ukrajine. Teherán však pravdivosť týchto tvrdení poprel. Ukrajinská armáda spozorovala údajný dron iránskej výroby neďaleko mesta Kupiansk, ktoré počas uplynulého víkendu oslobodili Ukrajinci v rámci úspešnej protiofenzívy vo východoukrajinskej Charkovskej oblasti.

12:02 Ukrajinská spravodajská služba: Rusko pripravuje nové ostreľovanie jadrovej elektrárne v Záporoží, nebezpečenstvo pre ďalšie jadrové zariadenia zostáva vysoké. Informuje o tom The Kyiv Independent.

11:15 Ruské úrady zadržali popredného manažéra tamojšej továrne na výrobu lietadiel pre podozrenie, že Ukrajinu zásoboval tajnými vojenskými informáciami. Informovali o tom v utorok ruské tlačové agentúry odvolávajúce sa na vyjadrenie ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), píše agentúra Reuters. Zadržaný muž je podľa FSB podozrivý, že fotografoval vybavenie ruských bojových lietadiel a snímky posielal ukrajinskému občanovi pracujúcemu pre ukrajinský závod na výrobu lietadiel.

10:50 Celá Charkovská oblasť na východe Ukrajiny sa v utorok ráno opäť ocitla bez dodávok elektriny v dôsledku ruského ostreľovania ešte z pondelka, oznámil zástupca vedúceho prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko. Podľa Tymošenka zlyhala v utorok záložná elektrická linka. "Všetky sily sú teraz nasadené na odstránenie problému... Je to dôsledok zákerného ruského ostreľovania z predchádzajúceho dňa," napísal Tymošenko na sociálnej sieti Telegram.

10:40 Kuleba odmieta argumenty USA proti vyhláseniu Ruska za štátneho sponzora terorizmu. Obavy Ameriky, že označenie bude mať škodlivé právne a ekonomické dôsledky, sú neopodstatnené, pretože zostáva na USA, ako budú sekundárne sankcie zapojené. Informuje o tom The Kyiv Independent.

9:32 Ukrajina sa v čase vojny rozpútanej Ruskom stala efektívnym testovacím miestom pre celý rad moderných technológií - od mobilných aplikácií až po satelitné komunikačné systémy. Uviedol to bývalý generálny riaditeľ Google Eric Schmidt, informovala v utorok britská stanica BBC. Schmidt, ktorý je teraz poradcom americkej vlády pre umelú inteligenciu, po nedávnej návšteve Ukrajiny uviedol, že civilný technologický sektor zohral na začiatku vojny rozhodujúcu úlohu pri obrane Kyjeva. Pripomenul, že na Ukrajine "za jeden deň zorganizovali schôdzu parlamentu, zmenili príslušný zákon... a preniesli všetky svoje údaje z vládnych serverov v Kyjeve do cloudu."

8:45 Ukrajinské jednotky zaznamenali v protiofenzíve proti ruskej armáde značné úspechy, avšak zatiaľ je priskoro na predpovedať akékoľvek výsledky. V noci na utorok to uviedol americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. "Vidíme značný (bojový) postup Ukrajiny, najmä na severovýchode. Je to dôsledok podpory, ktorú sme (Ukrajine) poskytli, ale najmä znak neobvyklej odvahy a húževnatosti ukrajinských jednotiek a celého národa," povedal Blinken novinárom.

8:36 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) oznámila úspešné zapojenie ďalšieho elektrického vedenia Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES), ktoré teraz umožní bezpečné chladenie reaktorov v elektrárni. Podľa utorkovej správy agentúry DPA sa to uvádza v oficiálnom vyhlásení MAAE, ktoré bolo distribuované ešte v pondelok. "Druhé záložné elektrické vedenie do ZAES bolo obnovené, čo umožňuje prevádzkovateľovi ponechať si jedno vedenie v zálohe a pomocou druhého poskytovať elektrárni elektrinu potrebnú na chladenie reaktorov a ďalšie dôležité bezpečnostné opatrenia v prípade odstavenia elektrárne," uvádza sa v správe.

8:08 Proruské úrady Krymského polostrova, anektovaného ruskom v roku 2014, chcú zakázať proukrajinské slogany a spievanie piesní s kritickým obsahom voči Rusku. Šéf administratívy Krymu Sergej Axionov v pondelok upozornil, že sa objavili videozáznamy s takýmito piesňami a sloganmi prezentovanými na oficiálnych podujatiach. Varoval, že úrady vyvodia zodpovednosť voči každému, kto sa na takýchto aktoch podieľa alebo ich organizuje, a v záujme toho príjmu aj zodpovedajúce legislatívne opatrenia. Takéto správanie je "zradou vlastnej krajiny" a tí, ktorí podporujú Ukrajinu, by mali z Krymu odísť, napísal Axionov na sociálnej sieti Telegram.

7:28 "Zjavné stiahnutie ruských jednotiek z tejto pozície môže ohroziť schopnosť Rusov brániť severozápadný okraj Chersonu," napísal Inštitút pre štúdium vojny. Informuje o tom The Kyiv Independent.

6:34 Ukrajinský sólista baletu Národnej opery Oleksandr Shapoval zahynul pri akcii v Doneckej oblasti. Poctený umelec Ukrajiny odišiel na front ako dobrovoľník. Informuje Nexta. 

6:00 V ruských školách počas celého školského roka bude „špeciálna vojenská operácia“ na Ukrajine tematizovaná na hodinách „Rozhovory o dôležitom“. Podľa ruských médií to oznámil minister školstva Sergej Kravcov. Informuje Nexta.

Žiadajú Putinovu rezignáciu

Komunálni poslanci z 18 mestských častí Moskvy a Petrohradu podpísali verejné vyhlásenie, v ktorom vyzývajú ruského prezidenta Vladimira Putina, aby odstúpil zo svojej funkcie. Zástupcovia viacerých častí Moskvy a Petrohradu tvrdia, že konanie šéfa Kremľa "poškodzuje budúcnosť Ruska a jeho občanov""Žiadame rezignáciu Vladimira Putina z postu prezidenta Ruskej federácie!" píše sa vo vyhlásení, ktoré na sociálnej sieti Twitter zverejnila Xenia Torstrjomová, členka zastupiteľstva jednej z petrohradských mestských častí.

Ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť galériu (4)
Ruský prezident Vladimir Putin  (Zdroj: TASR/AP/Sputnik, Kremlin/Mikhail Klimentyev)

Ako povedala pre portál The Insider, v Rusku je ťažké verejne sa vyjadrovať pre obavy z represií. Z tohto dôvodu zvolili krátke vyhlásenie. "Poslanci nemajú zakázané mať názor. A takisto nie je zakázané vysloviť sa za odstúpenie prezidenta. Nie je monarchom, ale najatým pracovníkom, dostáva plat z našich daní," uviedla. "Našou úlohou je zastupovať záujmy ľudí a vidíme, že ľudia spokojní nie sú. A naši ľudia sú podľa ústavy zdrojom moci," zdôraznila. Poznamenala, že ona osobne nerozumie motívom konania Vladimira Putina a takisto nechápe, ako môže byť niekto pri moci tak dlho.

Ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť galériu (4)
Ruský prezident Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky/Sputnik/Kremlin Pool Photo via AP)

Šesťdesiatdeväťročný Putin, bývalý agent KGB, je pri moci už vyše 20 rokov - najdlhšie zo všetkých ruských či sovietskych lídrov od čias Josifa Stalina. Prvý raz sa stal prezidentom v roku 2000 a v tejto funkcii pôsobil do roku 2008, keď mu ústavné obmedzenia zabránili kandidovať aj na tretie funkčné obdobie. Následne sa stal premiérom a do prezidentského kresla sa vrátil v roku 2012, pričom prezidentské funkčné obdobie nechal medzičasom predĺžiť na šesť rokov. Jeho súčasný mandát mu má vypršať v roku 2024. Vlani v apríli však Putin podpísal zákon, ktorý mu umožňuje opäť kandidovať na prezidenta a dáva mu možnosť uchádzať sa o dve ďalšie šesťročné funkčné obdobia. V prípade opätovného volebného víťazstva by tak mohol zostať šéfom Kremľa až do roku 2036.

6000 kilometrov štvorcových územia

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok vyhlásil, že v rámci septembrovej protiofenzívy sa ukrajinským silám podarilo opätovne získať 6000 kilometrov štvorcových územia, ktoré predtým obsadili ruské jednotky. "Od začiatku septembra naši vojaci oslobodili už 6000 kilometrov štvorcových ukrajinského územia na východe a juhu a postupujeme ďalej," uviedol Zelenskyj v pondelok večer vo svojom pravidelnom príhovore.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (4)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj v nedeľu oznámil, že Ukrajina počas septembra znovuzískala pod kontrolu viac než 3000 kilometrov štvorcových územia. Ukrajina hlási výrazné úspechy na bojisku v Charkovskej oblasti na severovýchode, kde sa jej silám podarilo oslobodiť desiatky miest a obcí vrátane miest Izium, Kupjansk a Balaklija.

Konflikt by mal trvať do roku 2023

Vysokopostavený vojenský predstaviteľ USA novinárom v pondelok pod podmienkou anonymity povedal, že mnohí ustupujúci ruskí vojaci v okolí Charkova sa stiahli na sever a východ. Ako dodal, mnoho príslušníkov ruských síl sa vracia do Ruska, píše agentúra Reuters. Značné zisky hlási Kyjev aj na juhu Chersonskej oblasti. Ukrajinská armáda v pondelok oznámila, že jej jednotky tam za uplynulé dva týždne opätovne dobyli 500 kilometrov štvorcových Rusmi okupovaného územia. Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) však v pondelok konštatoval, že súčasná protiofenzíva ukrajinskej armády podľa všetkého neukončí vojnu na Ukrajine. Experti predpokladajú, že aktuálny konflikt pravdepodobne potrvá až do roku 2023.

Upozorňujú, že keď sa ukrajinský protiútok na severovýchode Ukrajiny skončí, ruské jednotky zrejme obnovia stabilnú obrannú líniu a možno aj spustia územne obmedzené protiútoky. Ukrajina bude musieť následne začať nové protiofenzívne operácie, aby dokončila oslobodenie územia okupovaného Ruskom.

Viac o téme: RezignáciaúzemieKonflikt Vladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu