Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Nastal čas na zavedenie cenového stropu na ruský plyn, uviedla Leyenová

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová Zobraziť galériu (2)
Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - Európska únia by mala zastropovať cenu plynu prepravovaného potrubím z Ruska, aby zmiernila dopady manipulácie trhom zo strany ruského prezidenta Vladimíra Putina. Počas cesty do Nemecka to dnes vyhlásila predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev na jej slová reagoval oznámením, že Moskva v tom prípade prestane plyn do únie dodávať. Šéfka únijnej exekutívy zároveň vyzvala na úspory energií, konkrétny plán by mala predstaviť v polovici septembra.

Štáty EÚ na jar komisiu poverili, aby kvôli bezprecedentnému rastu cien energií súvisiacemu s ruskou inváziou na Ukrajinu pripravila analýzu k možnému zastropovaniu cien. "Som pevne presvedčená, že už je na čase zastropovať cenu plynu z ruských plynovodov do Európy," povedala nemecká politička po dnešnom rokovaní s vedením nemeckých kresťanských demokratov (CDU). Ďalšími spôsobmi, ako sa vysporiadať s rastom cien plynu i elektriny, sú podľa nej okrem úspor aj investície do obnoviteľných zdrojov.

Archívne video: Nafta opäť zdražela: Za liter motoristi zaplatia takmer 1,85 eura! Takéto ceny majú čerpacie stanice na Ulici Svornosti

Nafta opäť zdražela: Za liter motoristi zaplatia takmer 1,85 eura! Takéto ceny majú čerpacie stanice na Ulici Svornosti (Zdroj: Topky.sk )

Cena plynu pre európsky trh s dodaním v októbri sa krátko popoludní vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility (TTF) v Holandsku pohybovala okolo 213 eur (5215 Kč) za megawatthodinu (MWh), a vykazovala tak pokles približne o 13 percent. Pred rokom predstavovala asi 29 eur a pred dvoma rokmi asi 15 eur/MWh. Citeľnejšie zvyšovať sa začala už vlani na jeseň, na maximum v blízkosti 345 eur/MWh vystúpila krátko po februárovej invázii ruských vojsk na Ukrajinu, ešte v ten istý deň ale klesla späť pod 200 eur za MWh. Ceny v TTF sú pre európsky trh určujúce.

Medvedev uviedol, že v Európe nebude ruský plyn

Ruská spoločnosť Gazprom od júla znížila objem dodávok plynovodom Nord Stream na pätinu jeho kapacity. V stredu ich úplne prerušila kvôli údržbe, aktuálne záznamy o rezervácii kapacity na prepravu suroviny ale naznačujú, že v sobotu ráno sa dodávky podľa plánu obnovia. Podľa ruského exprezidenta a terajšieho podpredsedu ruskej bezpečnostnej rady Medvedeva však prípadné zavedenie cenových stropov túto situáciu zmení.

Dimitrij Medvedev
Zobraziť galériu (2)
Dimitrij Medvedev  (Zdroj: TASR/Yekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP))

"V Európe jednoducho nebude žiadny ruský plyn," napísal podľa agentúry Reuters Medvedev na sociálnej sieti Telegram. O možnosti zaviesť maximálne ceny ruského plynu budú za týždeň hovoriť ministri energetiky krajín EÚ, ktorých mimoriadnu schôdzku zvolalo české predsedníctvo Rady EÚ. V reakcii na rýchly rast cien o zastropovaní v posledných dňoch hovorí stále viac krajín. Von der Leyenová by podrobnejší postup mala predstaviť 14. septembra, kedy prednesie každoročné posolstvo o stave EÚ.

Predsedníčka EK dnes zdôraznila, že únia už v záujme svojej energetickej bezpečnosti a snahy o znižovanie cien urobila niektoré dôležité kroky. Podarilo sa jej napríklad naplniť plynové zásobníky z 80 percent už dva mesiace predtým, ako bol pôvodný cieľ, dodala.

Viac o téme: CenaRopaDmitrij MedvedevUrsula von der Leyenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu