Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Pri záplavách v Afganistane zahynulo najmenej 50 ľudí: Počet obetí sa môže ešte zvýšiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Brian Inganga)

KÁBUL - Pri piatkových záplavách v Afganistane zahynulo najmenej 50 ľudí, počet obetí sa však podľa tamojšieho ministerstva vnútra môže ešte zvýšiť. Informujeme na základe agentúr AFP a Reuters.

Silné dažde a následné záplavy trápili najmä severnú provinciu Baglán. Medzi obeťami sú najme deti a ženy, informovali úrady s tým, že v tamojšej oblasti uviazli niektoré rodiny a potrebujú naliehavú pomoc. Hovorca ministerstva uviedol, že do provincie vyslali záchranné tímy a vrtuľníky, no situáciu komplikuje nočná tma.

Silné záplavy zasiahli krajinu aj predošlý mesiac

Silné záplavy, ktoré si vyžiadali desiatky obetí, zasiahli Kábul aj predošlý mesiac. Pre zmenu klímy sa podľa meteorológov v Afganistane zvyšuje počet extrémnych meteorologických javov, ako sú záplavy a suchá. Afganistan, ktorý je desaťročia zmietaný vojnou a konfliktom, má obmedzené možnosti zmierňovať účinky klimatickej zmeny. Chudobná krajina je v celosvetovom meradle zodpovedná len za 0,06 percenta svetových emisií skleníkových plynov, podľa odborníkov jej však patrí šieste miesto v zozname krajín najviac ohrozených klimatickými zmenami.

Viac o téme: ZáplavyObeteAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu