Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VOJNA na Ukrajine Deň stoosemdesiaty siedmy (29. august 2022)

Ukrajinskí vojaci v Donetsku. Zobraziť galériu (2)
Ukrajinskí vojaci v Donetsku. (Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa)

KYJEV - Ruské invázne vojská využívajú ukrajinskú Záporožskú jadrovú elektráreň, ktorá je najväčšou svojho druhu v Európe, ako vojenskú základňu, čím vystavujú riziku celý kontinent, varoval v nedeľu ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

186. deň vojny na Ukrajine

186. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:48 Ukrajinské vedenie hovorilo o začatí ofenzívy na juhu krajiny od júna, v polovici júla potom prezident Volodymyr Zelenskyj nariadil armáde dobyť túto časť Ukrajiny späť. Ofenzíve predchádzali týždne vytrvalého ostreľovania mostov cez rieku Dneper, skladísk zbraní a ďalších ruských logistických cieľov v Chersonskej oblasti, ktoré vykonávalo ukrajinské ďalekonosné delostrelectvo.

21:07 Nezávislý ruský novinár Alexej Zajakin čelí obvineniu z financovania extrémistickej organizácie kvôli tomu, že daroval 1000 rubľov fondu opozičného predáka Alexeja Navalného. Informovala o tom dnes agentúra AP, podľa ktorej ide o prvé verejne známe trestné stíhanie za poskytnutie darov Navalného organizáciám od minulého leta, keď ich ruské úrady vyhlásili za extrémistické a postavili mimo zákon. Pokiaľ ho súd zistí vinným, hrozí muž až osem rokov väzenia.

20:44 Ruská armáda v pondelok oznámila, že zmarila ukrajinské útoky v Chersonskej a Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny a spôsobila ukrajinským silám "ťažké straty". TASR správu prevzala z agentúry AFP. Ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení uviedlo, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj svojim vojakom nariadil spustiť útoky. Tento pokus nepriateľa o ofenzívnu operáciu však nešťastne zlyhal, dodalo ministerstvo. Ruská armáda podľa vyjadrení rezortu obrany zničila 26 tankov, 32 obrnených vozidiel, dve stíhačky Suchoj Su-25 a Ukrajina stratila viac než 560 vojakov. AFP však nebola schopná tieto tvrdenia overiť z nezávislých zdrojov.

20:22 Ukrajinský poľnohospodársky vývoz by v októbri vďaka postupnému znovuotváraniu prístavov mohol stúpnuť na šesť až 6,5 milióna ton. To je dvojnásobok oproti júlu. Dnes to podľa agentúry Reuters povedal ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj.

19:40 Rusko sa snaží zabrániť európskym krajinám, aby pred nadchádzajúcou zimou naplnili svoje zásobníky plynu. Na konferencii v nórskom Stavangeri to cez video uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého krajinu ruské jednotky vo februári napadli. Rusko zároveň v nadchádzajúcich mesiacoch zvýši spaľovanie plynu s tým, ako sa plnia jeho vlastné zásobníky, uviedol na rovnakej konferencii šéf Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) Fatih Birol.

19:09 Medzinárodné spoločenstvo by malo uprednostňovať opatrenia, ktoré pomáhajú dosiahnuť mier na Ukrajine namiesto opatrení, pri ktorých hrozí stupňovanie konfliktu. Povedal to v pondelok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó na strategickom fóre v slovinskom meste Bled. TASR správu prevzala z agentúry MTI. Ozbrojený konflikt na Ukrajine má negatívny vplyv na Európu ako celok v oblastiach ako hospodárstvo a dodávky energie, uviedlo vo vyhlásení maďarské ministerstvo zahraničných vecí.

18:13 Postoj, ktorý členské krajiny EÚ zaujali voči Rusku, ukáže, nakoľko si cenia demokraciu. Povedal to v pondelok v Paríži poľský premiér Mateust Morawiecki. TASR správu prevzala z agentúry PAP. "Reakcia na ruskú vojnu je skutočný test na to, aby sme ukázali, že skutočne podporujeme demokratické hodnoty," povedal Morawiecki vo svojom príhovore na konferencii francúzskeho zväzu zamestnávateľov (MEDEF).

17:56 V dôsledku ruského ostreľovania Mykolayivaboli boli zabití 2 ľudia, najmenej 11 ľudí bolo zranených. Mesto zasiahlo 12 rakiet, počet vypustených rakiet je ešte väčší.

17:16 Americký minister obrany Lloyd Austin zorganizuje 8. septembra v Nemecku stretnutie kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny s cieľom rokovať o podpore pre túto krajinu, ktorá čelí ruskému útoku. TASR správu prevzala v pondelok z agentúry AFP a oficiálnej webovej stránky Vzdušných síl Spojených štátov v Európe a Afrike (USAFE-AFAFRICA).

16:51 Holandsko pošle na Rusko napadnutú Ukrajinu ďalšie tri tímy vyšetrovateľov, ktorí budú dokumentovať možné vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti, informovala dnes agentúra AFP. Podporí vyšetrovanie Medzinárodného trestného súdu (ICC). Misia začne ku koncu tohto roka a bude pokračovať aj budúci rok. Na twitteri o tom informoval holandský minister zahraničia Wopke Hoekstra.

16:22 Ruská okupačná správa v meste Enerhodar dnes uviedla, že ukrajinské delostrelectvo zasiahlo strechu budovy v Záporožskej jadrovej elektrárni, kde je skladované čerstvé jadrové palivo. Radiačná situácia však zostáva normálna, uviedla agentúra TASS. Tento týždeň by do elektrárne mala doraziť inšpekčné misie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE).

15:50 Prišiel deň kedy Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu posiela do Záporožia svoju podpornú a asistenčnú misiu. Musíme chrániť bezpečnosť a ochranu najväčšieho jadrového zadriadenia v Európe, píše na Twitteri jej predseda.

15:26 Ukrajinská armáda spustila protiútok v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny a jej vojaci sa údajne prebili cez prvú líniu ruskej obrany v Chersone. TASR o tom informuje podľa pondelkových správ agentúry DPA a televízie Sky News, ktoré sa odvolávajú na ukrajinské médiá. "Ozbrojené sily Ukrajiny začali v mnohých sekciách na juhu Ukrajiny útočné operácie," cituje hovorkyňu južného veliteľstva ukrajinských síl Nataliju Humeňukovú spravodajský portál Hromadske.ua. Humeňuková odmietla poskytnúť viac informácií o novej ukrajinskej ofenzíve, povedala však, že nedávne útoky na ruskú logistické trasy ležiace na juhu krajiny "bezpochyby nepriateľa oslabili".

14:57 "Je to fake. Ofenzíva Ozbrojených síl Ukrajiny je ilúzia," uviedol ale podľa agentúry TASS Ruskom dosadený zástupca šéfa oblastnej správy Kirill Stremousov (ukrajinsky Kyrylo Stremousov). "Nikto nikam nepostupuje, nikto neustupuje. Všetko je to výmysel. Žijeme v pokoji," dodal.

V meste Nova Kachovka bola vyhlásená evakuácia pracovísk, uviedol podľa TASS šéf miestnej ruskej okupačnej správy Vladimir Leonťjev. V meste sa podľa neho v poslednom dni odohralo desať raketových úderov. Mestom znejú sirény leteckého poplachu.

14:22 Ukrajinská armáda oznámila, že začala ofenzívu na juhu krajiny. Podľa ukrajinských médií, ktoré sa odvolávajú na armádne zdroje, sa útočiacim vojskám podarilo v Chersonskej oblasti na niektorých miestach prelomiť prvú líniu ruskej obrany.

13:52 Trvanie jednomyseľnosti v EÚ je možné, keď nie sú potrebné rýchle rozhodnutia. Vo svojom dnešnom prejave na Karlovej Univerzite v Prahe to povedal nemecký kancelár Ofaf Scholz. Podľa neho ruská invázia na Ukrajinu situáciu zmenila. Navrhuje, aby členské štáty v zahraničnej alebo daňovej politike rozhodovali kvalifikovanou väčšinou. Podľa spolkového kancelára Nemecko podporuje ďalšie rozšírenie dvadsaťsedmičky o západný Balkán, Ukrajinu, Moldavsko a výhľadovo aj Gruzínsko. Rovnako ako kandidátske krajiny bude musieť reformami prejsť aj únia, je presvedčený Scholz.

13:25 Európska únia sa v pondelok pripojila k Dohovoru o právomoci uznávať a vykonávať rozsudky v občianskych a obchodných veciach (Haagskemu dohovoru o rozsudkoch), ktorý je dôležitým a na pravidlách založeným nástrojom na uľahčenie mnohostranného obchodu a investícií. Informuje o tom spravodajca TASR.

13:03 Kremeľ v pondelok vyzval na vyvíjanie tlaku na Kyjev, aby v Moskvou kontrolovanej Záporožskej atómovej elektrárni (ZAES) na ukrajinskom juhovýchode znížil napätie. Píše o tom agentúra AFP s vysvetlením, že Ukrajina a Rusko sa v posledných týždňoch navzájom obviňujú, že elektráreň ostreľujú ich ozbrojené sily ťažkými zbraňami.

12:58 Švédsko poskytne Ukrajine vojenskú pomoc za ďalších 500 miliónov švédskych korún ($46.75 milióna), aby jej pomohlo brániť sa proti ruskej invázii. Oznámila to v pondelok švédska premiérka Magdalena Anderssonová. Informácie priniesla agentúra Reuters.

Anderssonová novinárom po stretnutí s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom povedala, že nová švédska pomoc pre Ukrajinu dosiahne so zahrnutím civilnej podpory celkovo miliardu korún. Kuleba vyzval Švédsko, aby jeho krajine dodalo zbrane, ako sú húfnice, a strelivo. "O ďalšie zbrane budeme žiadať dovtedy, kým bude pokračovať vojna," ozrejmil Kuleba. "Záleží na každom eure, každej guľke, každom náboji."

12:31 Nemecký kancelár Olaf Scholz hovoril v pondelok počas príhovoru na Univerzite Karlovej v Prahe o výzvach, ktoré stoja pred Európou v súvislosti s ruskou vojenskou inváziou na Ukrajinu. Informujú o tom agentúry DPA, Reuters a AFP.

"Znova si kladieme otázku, kadiaľ pôjde v budúcnosti deliaca čiara medzi slobodnou Európou a neoimperialistickou autokraciou," uviedol Scholz. "Hovorím o tom historickom medzníku, ktorý nastal vo februári po ruskej invázii na Ukrajinu... Tento brutálny útok na Ukrajinu je tiež útokom na európsky bezpečnostný poriadok... Dnes je na nás, aby sme ďalej rozvíjali prísľub mieru," pokračoval nemecký kancelár.

11:43 Misia Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v Ruskom obsadenej Záporožskej jadrovej elektrárni na Ukrajine bude doposiaľ najťažšou misiou tejto medzinárodnej organizácie, uviedol v pondelok ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Píše o tom agentúra AFP.

"Táto misia bude najťažšou, akú MAAE počas svojej pôsobnosti doteraz uskutočnila, a to jednak vzhľadom na aktívne útočné aktivity, ktoré tam podniká Ruská federácia, a jednak vzhľadom na ten nehorázny spôsob, akým sa Rusko snaží legitimizovať svoju prítomnosť," povedal Kuleba v rámci aktuálnej návštevy v švédskom hlavnom meste Štokholm.

11:34 Viac ako 50.000 vojakov z viacerých krajín sa tento a budúci týždeň zúčastní na plánovanom veľkom vojenskom cvičení v Rusku. Na manévroch Vostok 2022 (Východ 2022) bude nasadených celkovo 5000 kusov výzbroje a vojenskej techniky, ako aj 140 lietadiel a 60 vojenských plavidiel, oznámilo v pondelok ministerstvo obrany v Moskve. Cvičenia sa podľa oznámenia začínajú vo štvrtok 1. septembra a budú trvať do stredy budúceho týždňa (7. septembra). Konať sa budú v siedmich výcvikových priestoroch na východe Sibíri a Ďalekom východe, ako aj v Ochotskom a Japonskom mori.

11:02 Zoskupenie ekonomicky najvyspelejších krajín sveta G7 v pondelok vyzvalo, aby tím Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), ktorý smeruje do Ruskom okupovanej ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, k nej mal neobmedzený prístup. 

Zamestnanci MAAE musia mať umožnený prístup do všetkých jadrových zariadení na Ukrajine, a to včas a so zaistením bezpečnosti a "bez prekážok", uviedla vo vyhlásení skupina predstaviteľov G7 zodpovedných za zmluvu o nešírení jadrových zbraní.

10:50 Ruský minister obrany Sergej Šojgu je v súčasnosti v rámci vedenia krajiny zrejme "odsunutý na okraj", pričom o priebehu vojny na Ukrajine informujú prezidenta Vladimira Putina priamo operační velitelia. Uviedlo to v pondelok britské ministerstvo obrany na sociálnej sieti.

Ministerstvo v dennom hodnotení situácie uvádza, že dôvodom sú problémy, ktorým Rusko čelí vo vojne s Ukrajinou. Podľa správy si ruskí dôstojníci a vojaci s priamymi skúsenosťami z vojny "pravdepodobne bežne robia žarty" zo Šojgua, keďže rezort údajne vedie neefektívne.

10:41 Ruskí vyšetrovatelia v pondelok oznámili, že údajne identifikovali ďalšieho podozrivého Ukrajinca zapojeného do zabitia prokremeľskej novinárky Darie Duginovej. Informujú o tom agentúry AP a DPA.

Duginová (29), ktorá je dcérou nacionalistického ideológa Alexandra Dugina, zahynula 20. augusta na predmestí Moskvy pri výbuchu auta. Ruská Federálna bezpečnostná služba obvinila z prípravy tohto činu ukrajinské špeciálne služby. Kyjev to však odmieta. FSB v pondelok uviedla, že druhým podozrivým je 44-ročný Bohdan Cyhanenko, ktorý do Ruska pricestoval 30. júla cez Estónsko. Cyhanenko podľa FSB pomáhal pri príprave činu a následne Rusko opustil.

10:25 Hraničnými priechodmi prešlo v nedeľu na Slovensko 3045 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 825 mužov, 1533 žien a 687 detí. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. O dočasné útočisko požiadalo podľa hovorkyne 14 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi predošlý deň 4629 osôb.

"Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 76 policajtov, desať hasičov, 87 colníkov, 82 vojakov, deväť dobrovoľníkov, 14 príslušníkov zahraničných zložiek, dvaja zamestnanci okresného úradu a päť zamestnancov migračného úradu," priblížila hovorkyňa.

09:42 Do Poľska prišlo cez štátne hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska na územie svojho suseda z 24. februára už takmer 5,89 milióna ľudí, oznámila v pondelok ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž (SG). Informovala o tom agentúra PAP.

Podľa SG jej príslušníci vykonali v priebehu nedele približne 25.100 pohraničných kontrol ľudí vstupujúcich na poľské územie z Ukrajiny a v pondelok k 07.00 h dosiahol počet príchodzích osôb okolo 7900. Pohraničná stráž tiež tweetovala, že v nedeľu odišlo z Poľska na Ukrajinu zhruba 36.600 ľudí. A z poľského územia na ukrajinské prešlo od začiatku vojny už dovedna 4,07 milióna jedincov.

08:42 Rusko zrejme pripravuje pôdu pre anektovanie okupovaných častí Ukrajiny uskutočnením referend, informuje v pondelok agentúra DPA. Odvoláva sa na vyjadrenia predstaviteľa Kremľa Sergeja Kirijenka o tom, že podľa prieskumov vo východoukrajinskej Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré spolu tvoria región známy ako Donbas, dosahuje podpora pripojenia sa k Rusku 91 až 92 percent.

V nedávno dobytej Chersonskej a Záporožskej oblasti je táto podpora na úrovni 75 až 77 percent, tvrdil tiež Kirijenko v nedeľňajšom vyjadrení. Ruský prezident Vladimir Putin opakovane vyhlasuje, že ak ľudia v týchto oblastiach prejavia podporu pričlenenia k Rusku, Kremeľ na to bude reagovať.

08:13 Do Záporožskej jadrovej elektrárne smeruje tím Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Oznámil to v pondelok šéf tejto dozornej jadrovej agentúry OSN Rafael Grossi. "Nastal ten deň: Podporná a asistenčná misia do Záporožskej jadrovej elektrárne je už na ceste," napísal na Twitteri Grossi.

Tím MAAE podľa neho dorazí do tejto najväčšej európskej jadrovej elektrárne v priebehu tohto týždňa. Podľa AFP by mal elektráreň navštíviť aj samotný Grossi. Ukrajinskí predstavitelia v piatok avizovali, že delegácia MAAE by mohla navštíviť Záporožskú jadrovú elektráreň na juhu Ukrajiny už tento týždeň. Varovali však, že Rusko sa príchod delegácie snaží prekaziť.

06:02 Ruské jednotky okupujúce Záporožskú jadrovú elektráreň na Ukrajine v nedeľu uviedli, že museli zostreliť ozbrojené bezpilotné lietadlo, ktoré do oblasti vyslali Ukrajinci. Informuje o tom agentúra DPA, podľa ktorej nebolo ruské tvrdenie možné nezávisle overiť.

Dron po zostrelení spadol na bezpečnostný kryt jedného z reaktorov elektrárne, vyplýva zo správ ruských médií. Výbušniny, ktoré bezpilotné lietadlo nieslo, údajne explodovali bez toho, aby spôsobili nejaké škody. Podľa Rusov mal dron za úlohu zaútočiť na časť elektrárne, v ktorej sa skladovali vyhorené palivové tyče.

Ukrajina tvrdí, že zaútočila na ruské veliteľské pozície v Chersonskej oblasti

Ukrajinskí vojaci tvrdia, že zaútočili na tri ruské veliteľské pozície a na najmenej dva muničné sklady v Chersonskej oblasti na juhu krajiny. Informovala o tom v nedeľu tlačová agentúra DPA. Operačné velenie ukrajinskej armády Juh uviedlo, že ich jednotky zabili 11 ruských vojakov a zničili 11 raketometov, tri obrnené vozidlá a jednu samohybnú húfnicu. Ruskom dosadený šéf administratívy Chersonskej oblasti Vladimir Leontiev potvrdil ukrajinské útoky a uviedol, že mesto Nova Kachovka bolo ostreľované štyrikrát.

Zasiahnutá bola aj vodná elektráreň so strategicky dôležitým priechodom cez rieku Dneper, uviedol Leontiev. Ukrajina začiatkom augusta oznámila, že v Chersonskej oblasti pripravuje veľkú protiofenzívu zameranú na oslobodenie regiónu a podniká jednotlivé útoky na ruské zásobovacie trasy a sklady zbraní v tejto oblasti.

Moskva tvrdí, že bola donútená ovládnuť časti Ukrajiny, aby zabránila prenasledovaniu rusky hovoriacich obyvateľov a aby odstránila riziko, že Západ využije Ukrajinu na ohrozovanie bezpečnosti Ruska. Kyjev a jeho spojenci to však označujú za neopodstatnené zámienky na imperiálne obsadenie cudzieho územia.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu