Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ukrajina v boji proti Rusku využíva stratégiu odporu navrhnutú USA, tvrdí americká CNN

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

WASHINGTON - Ukrajina v boji proti Rusku úspešne využíva stratégiu odporu vyvinutú americkými špeciálnymi jednotkami pre boj s mnohonásobne väčším nepriateľom. S odvolaním sa na amerických a európskych predstaviteľov o tom informoval server CNN.

Koncept odporu prezývaný ROC (podľa anglického Resistance Operating Concept) vznikol v roku 2013 v reakcii na rusko-gruzínsku vojnu, ktorá sa odohrala päť rokov predtým. Slúži ako plán pre menšie krajiny, ktoré čelia väčšiemu susedovi a potrebujú sa účinne ubrániť.

Cieľom je do odporu okrem armády zahrnúť aj civilnú populáciu, ktorá funguje v koordinácii s ozbrojenými zložkami. "Využívajú všetky zdroje a používajú tiež niektoré veľmi nekonvenčné prostriedky, ktorými chcú oslabiť armádu Ruskej federácie," povedal ku stratégii Ukrajiny CNN Mark Schwartz, niekdajší veliteľ amerických špeciálnych síl v Európe (SOCEUR).

Katastrofa v Záporožskej elektrárni by ohrozila celú Európu, tvrdí Zelenskyj (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський)

Rusko na Ukrajinu zaútočilo tento rok 24. februára. Kyjev na začiatku invázie disponoval výrazne nižším počtom vojakov i vybavením ako Moskva, ktorá mala podľa dát z marca tohto roka po Spojených štátoch druhú najsilnejšiu armádu na svete.

ROC tiež Ukrajine pomáha získať vyššiu podporu spojencov

Spomínaný koncept zahŕňa násilné metódy ako použitie zápalných fliaš alebo podpaľačské útoky, ale funguje čiastočne aj vďaka nenásilnému odporu. Ukrajinská vláda na začiatku invázie napríklad vytvorila webové stránky, na ktorých opisuje možnosti zapojenia: bojkot masových akcií, štrajky, alebo dokonca využitie satiry a humoru. Cieľom je podryť autoritu proruskej správy okupovaných ukrajinských území aj pripomenúť obyvateľom týchto oblastí zvrchovanosť Ukrajiny.

185. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ROC tiež Ukrajine pomáha utvárať svoj mediálny obraz na Západe a získať vyššiu podporu spojencov. Širokú popularitu na sociálnych sieťach si tak napríklad získali videá ukrajinských úderov na ruské tanky s hudobným podmazom alebo zábery ukrajinských vojakov zachraňujúcich zatúlaných domácich maznáčikov.

Cieľom konceptu nie je vytvoriť alebo podporiť povstanie proti okupačným silám, podotýka CNN. O stratégiu odporu malo od jej vzniku záujem zhruba 15 krajín, ktoré do určitej miery podstúpili vo veci výcvik, uviedla Nicole Kirschmannová, hovorkyňa velenia SOCEUR. Záujem podľa CNN malo okrem iného Poľsko alebo pobaltské štáty.

Viac o téme: StratégiaKonflikt RuskoUSACNNUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu