Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kremeľ varuje pred následkami v prípade zákazu vydávania víz ruským turistom

Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskov (Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Kremeľ v utorok varoval Európsku úniu, že ak sťaží Rusom cestovanie, bude to mať dôsledky. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že Moskva by takýto krok Únie nenechala bez odozvy a záujmy svojich občanov je odhodlaná brániť. Informuje o tom agentúra DPA odvolávajúca sa na správy ruských médií.

Peskov podotkol, že krajiny EÚ majú v otázke prípadného zákazu vydávania víz ruským turistom rozdielne názory. "Brusel a jednotlivé európske hlavné mestá demonštrujú krok po kroku absolútny nedostatok rozumu... Táto zmes iracionality hraničiacej so šialenstvom umožňuje, aby sa o takýchto rozhodnutiach (zákazu víz) diskutovalo," dodal podľa agentúry AFP.

Niektoré členské štáty, obzvlášť tie hraničiace s Ruskom, zákaz vstupu ruských turistov na územie EÚ plne podporujú, zatiaľ čo ďalšie vyjadrili obavy, že takýmto spôsobom by sa vycestovať do zahraničia znemožnilo napríklad aj ruským disidentom. S plošným zákazom v tomto smere nesúhlasia napríklad Nemecko a Francúzsko. Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ majú o tejto otázke diskutovať na dvojdňovom neformálnom zasadnutí, ktoré sa začína v utorok v Prahe.

Brusel uvalil na Rusko množstvo sankcií

Brusel už dosiaľ uvalil na Rusko v súvislosti s jeho inváziou na Ukrajinu množstvo bezprecedentných sankcií. Pozastavil napríklad udeľovanie víz pre oficiálne ruské delegácie či podnikateľov. Naďalej je však vstup do EÚ povolený ruským turistom, ktorí prichádzajú na krátkodobé návštevy. Ukrajina síce vyzvala EÚ na zavedenie plošného zákazu vydávania víz ruským turistom, očakáva sa však, že bude prijaté len symbolické pozastavenie dohody, ktorá vydávanie takýchto víz uľahčuje, píše AFP.

Ministri zahraničných vecí EÚ hľadajú kompromis v otázke víz pre Rusov

Ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ sa v utorok popoludní zišli v Prahe na dvojdňových rokovaniach, ktoré sa zamerajú najmä na ruskú agresiu voči Ukrajine, jej globálne dôsledky i sankcie voči Rusku. Informuje o tom agentúra DPA.

Témou bude aj vydávanie víz ruským občanom. V posledných dňoch vyvolalo značnú diskusiu, či by sa malo Rusom zabrániť nakupovať a dovolenkovať v EÚ, kým na Ukrajine zomierajú ľudia vo vojne, napísala agentúra DPA.

České predsedníctvo v Rade EÚ navrhlo zásadné obmedzenie vydávania víz, podľa šéfa českej diplomacie Jana Lipavského sa však hľadá kompromis, keďže je dôležité zachovať jednotu Únie. Nemecko, Francúzsko a ďalšie krajiny sú proti celkovému zákazu vydávania víz ruským občanom, Poľsko či trojica pobaltských krajín podporuje zákaz ich vydávania ruským turistom.

Podľa diplomatických zdrojov, na ktoré sa v utorok odvolala agentúra Reuters, je pravdepodobné, že ministri sa zhodnú na pozastavení platnosti dohody uľahčujúcej vydávanie víz ruským turistom. Znamenalo by to, že na víza by čakali dlhšie a platili za ne viac. To by rozšírilo čiastočné zastavenie uplatňovania dohody s Ruskom z roku 2007, na ktorom sa EÚ dohodla od mája pre ruských vládnych činiteľov a podnikateľov, píše agentúra AP.

Keďže zasadnutie ministrov zahraničných vecí v Prahe je neformálne, nemôže prijať záväzné rozhodnutie. V ideálnom prípade by však malo nájsť jednotný postoj k možným sankčným opatreniam EÚ, dopĺňa DPA.

Viac o téme: VízaTuristiZákazReakciaRuskoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu