Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V USA zverejnili podklady pre domovú prehliadku u Trumpa

Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci, File)

WASHINGTON - Americké ministerstvo spravodlivosti v piatok zverejnilo čiastočne začiernený dokument, ktorý bol podkladom pre nedávnu domovú prehliadku v rezidencii bývalého prezidenta Donalda Trumpa na Floride. Informujú o tom agentúry AP a AFP.

Zverejnený dokument je miestoprísažným vyhlásením, ktoré presvedčilo sudcu, aby vydal príkaz na prehliadku u Trumpa. Právnici ministerstva spravodlivosti boli proti jeho zverejneniu, sudca však mal opačný názor.

Donald Trump sa vrátil do Washingtonu
Zobraziť galériu (2)
Donald Trump sa vrátil do Washingtonu  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

Jeho zverejnenie povolil s tým, že citlivé informácie dôležité pre pokračujúce vyšetrovanie a národnú bezpečnosť musia byť začiernené. Podľa AP môže tento dokument aspoň čiastočne ozrejmiť vyšetrovanie Trumpa, ktorý vo svojej rezidencii Mar-a-Lago údajne držal tajné vládne dokumenty.

FBI odniesla 14 škatúľ s tajnými dokumentmi

Celkovo 14 z 15 škatúľ s dokumentmi, ktoré si agenti FBI odniesli z domovej prehliadky u bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa začiatkom augusta, obsahovalo materiály označené ako tajné. Vyplýva to z dokumentu FBI, ktorý zverejnili v piatok. Informuje TASR na základe správy agentúry AP.

Na dovedna 32 stranách tento čiastočne začiernený dokument obsahuje viacero podrobností o prebiehajúcom vyšetrovaní bývalého prezidenta. FBI podozrieva Trumpa, že tajné materiály držal doma nezákonne. Zverejnený dokument je miestoprísažným vyhlásením FBI pre sudcu, vyšetrovatelia v ňom vysvetľujú potrebu domovej prehliadky u Trumpa. Na základe tohto dokumentu potom sudca vydal príkaz na vykonanie razie.

Viac o téme: Domová prehliadkaUSADonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu