Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bývalý americký prezident Trump tvrdí, že FBI mu bráni vstúpiť do domu a zrejme sa snaží podstrčiť dôkazy

Donald Trump Zobraziť galériu (3)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Wilfredo Lee)

WASHINGTON - Bývalý americký prezident Donald Trump v stredu vyhlásil, že Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) mu bráni vstúpiť do jeho vily na Floride, v ktorom agenti v pondelok vykonali domovú prehliadku. Je presvedčený, že FBI sa tam teraz zrejme snaží podstrčiť nejaké dôkazy, píše TASR s odvolaním sa na správu agentúry AFP.

Trump sa posťažoval, že pri prehliadke nemohli byť prítomní ani jeho právnici. On sám v čase razie nebol doma. "Všetci museli priestory opustiť, (agenti) tam chceli ostať sami, bez svedkov, ktorí by videli, čo tam robia, berú a, nedajbože, podstrkujú," povedal Trump. FBI odmietla zverejniť podrobnosti ohľadne razie vo vile Mar-a-Lago.

Bývalý americký prezident Trump
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Wilfredo Lee)

Podľa amerických médií však agenti hľadali vládne dokumenty, ktoré Trump neodovzdal, keď vlani v januári opúšťal prezidentský úrad. Trump obvinil v utorok svojho nástupcu Joea Bidena, že o razii v jeho floridskej rezidencii vopred vedel. Biely dom však uviedol, že nebol o pondelňajšej razii v Trumpovom sídle vopred informovaný.

Bývalý americký prezident Trump
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Wilfredo Lee)

Trump na prokuratúre odmietol vypovedať, odvolal sa na piaty dodatok ústavy

Bývalý americký prezident Donald Trump v stredu odmietol vypovedať na newyorskej prokuratúre ohľadne obvinení z podvodov v jeho rodinnej firme. Vyhlásil, že nemá inú možnosť a musí sa odvolať na piaty dodatok ústavy, ktorý občanom dáva právo nevypovedať. Informuje o tom TASR podľa správ agentúr AFP a AP.

"Keď sa vaša rodina, firma a všetci vo vašom okolí stanú cieľom bezdôvodného, politicky motivovaného honu na čarodejnice, podporovaného právnikmi, prokurátormi a dezinformačnými médiami, tak nemáte inú možnosť," povedal Trump. "Ak by som bol mal nejaké pochybnosti, tak pondelková razia FBI v mojom dome Mar-a-Lago – iba dva dni pred týmto výsluchom – odstránila akúkoľvek neistotu," dodal bývalý americký prezident.

FBI odmietla zverejniť podrobnosti ohľadne razie vo vile Mar-a-Lago. Podľa amerických médií však agenti hľadali vládne dokumenty, ktoré Trump neodovzdal, keď vlani v januári opúšťal prezidentský úrad. Prokuratúra Trumpa podozrieva, že jeho firma umelo navyšovala hodnotu svojich nehnuteľností, keď žiadala o bankové pôžičky, a znižovala, keď mala platiť dane.

Viac o téme: USADonald TrumpFBI
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu