Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

KORONAVÍRUS Bidenov zdravotný stav sa zlepšuje: Nakazil sa omikronovým subvariantom BA.5

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: TASR/AP Photo/Patrick Semansky)

WASHINGTON - Zdravotný stav prezidenta USA Joea Bidena, ktorý mal tento týždeň pozitívny výsledok testu na covid, sa zlepšuje - symptómy ochorenia sa zmierňujú a nasadenú liečbu znáša veľmi dobre.

V sobotu - dva dni po tom, ako sa u 79-ročného Bidena potvrdila nákaza koronoavírusom SARS-CoV-2 - o tom prostredníctvom vyhlásenia zverejneného Bielym domom informoval prezidentov osobný lekár Kevin O'Connor. Biden, ktorý je v karanténe v Bielom dome, v piatok večer absolvoval druhý deň liečby preparátom Paxlovid. Podľa O'Connora ho naďalej trápia bolesti hrdla, nádcha, kašeľ a bolesti tela, ktoré sú však "menej obťažujúce".

Biden bude pokračovať v užívaní paxlovidu a tylenolu

Bidenov pulz, krvný tlak, frekvencia dýchania a teplota "zostávajú plne v norme". Saturácia "je naďalej vynikajúca" a pľúca sú podľa O'Connora "čisté". Lekár vo vyhlásení napísal, že Biden bude pokračovať v užívaní paxlovidu a tylenolu a "podľa potreby" bude inhalovať. Prezident "nepociťuje žiadnu dýchavičnosť," dodal O'Connor. Výsledky primárneho sekvenovania podľa O'Connora ukázali, že Biden sa s najväčšou pravdepodobnosťou nakazil vysokoprenosným subvariantom BA.5 variantu omikron, ktorý v USA spustil novú vlnu covidu.

Jeho vek zvyšuje obavy z negatívnych následkov covidu

Agentúra AFP dodala, že hoci sa Biden údajne celkovo teší dobrému zdraviu, je najstarším prezidentom USA, aký bol kedy zvolený, a práve jeho vek zvyšuje obavy z negatívnych následkov covidu. Biely dom však zdôrazňuje, že prezident bol plne očkovaný a dostal aj dve posilňujúce vakcíny proti covidu. O'Connor zopakoval, že v súlade s usmerneniami amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb bude prezident USA naďalej v karanténe a tím jeho lekárov bude jeho stav naďalej "pozorne monitorovať".

Viac o téme: KoronavírusJoe BidenOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu