Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS uväznil tisíce turistov v obľúbenom letovisku: Žiadny relax, nesmú odísť domov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HONG KONG - V letovisku na juhu Číny uviazlo viac ako dvetisíc dovolenkárov. V krajine sa totiž šíri koronavírus takou rýchlosťou, že úrady uvalili na niektoré oblasti lockdown v priebehu víkendu. Prísna politika krajiny naďalej zhoršuje podnikanie a kvalitu každodenného života.

Ďalší COVID rok je za nami: Ako na horskej dráhe! Začalo sa očkovanie, zažili sme lockdowny i koaličnú krízu (archívne video)

Ďalší COVID rok je za nami: Ako na horskej dráhe! Začalo sa očkovanie, zažili sme lockdowny i koaličnú krízu (Zdroj: Topky/Maarty, AMaj)

Mesto Pej-chaj v regióne Kuang-si, obľúbená letná dovolenková destinácia známa svojou plážou s bielym pieskom a sopečným ostrovom, hlásilo za posledný týždeň viac ako 500 prípadov denne, čo čínske úrady považujú za veľké ohnisko nákazy koronavírusu, píše CNN. Vláda počas minulého víkendu doslova uzavrela letoviská a turistické atrakcie, nariadila hromadné testovanie a zakázala obyvateľom opustiť svoje domovy.

Rozsiahle covidové opatrenia zasiahli aj ostrov Weizhou, odľahlú časť Číny, ktorý je obľúbený pre svoje malebné pobrežie a pláže. Od piatka odborníci turistom odporúčali, aby opustili ostrov, zatiaľ čo hotely a penzióny mali povinnosť vrátiť hosťom peniaze. V nedeľu ostrov zatvoril všetky podniky, bary, kiná, masážne salóny i bazény. Uzavreté boli aj parky a turistické atrakcie na celom ostrove. 

KORONAVÍRUS uväznil tisíce turistov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Kto môže opustiť oblasť?

Na nedeľnej tlačovej konferencii miestni predstavitelia uviedli, že s viac ako 2000 turistami, ktorí uviazli v Beihai, sa bude zaobchádzať na základe úrovne možného infikovania sa. Teda tí, ktorí sa nenachádzali v stredne alebo vysoko rizikových oblastiach a neboli identifikovaní ako priamy, resp. sekundárny kontakt s infikovanou osobou, by mohli odísť za predpokladu, že budú mať negatívny test. Zvyšní turisti zostávajú v meste a musia podstúpiť karanténu. Náhle "vypnutie" turizmu je najnovším príkladom rozhodnutia čínskej vlády, ktoré si zvolilo stratégiu tzv. nulového covidu. Minulý týždeň zaznamenala tamojšia ekonomika najhorší štvrťročný výkon za viac ako dva roky boja s koronavírusom. 

Čína spustila hromadné testovanie. Opatrenia sa dostali aj mesta hazardu Macaa.
Zobraziť galériu (4)
Čína spustila hromadné testovanie. Opatrenia sa dostali aj mesta hazardu Macaa.  (Zdroj: Youtube/FRANCE 24 English)

Lockdown aj v Macau

Čínsky turizmus zasiahli zdanlivo nekonečné cestovné obmedzenia a okamžité blokády, najmä tento rok. Počas Sviatku práce v máji sa uskutočnilo len 160 miliónov domácich ciest, čo je podľa ministerstva kultúry a cestovného ruchu o tretinu menej v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Mnohé turistické destinácie dúfali, že počas letných prázdnin u seba privítajú viac návštevníkov, ale vysoko prenosné nové podvarianty omikronu dostali miestne vlády pod ešte väčší tlak. 

Viac o téme: DovolenkaČínaMacaoKoronavírusLockdownOmikronNulový covid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu