Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Španiela obletelo svet: Chcel ochrániť mesto pred požiarom, sám uviazol v horiacom pekle

Muž s horiacimi šatami uniká pred požiarom.
Muž s horiacimi šatami uniká pred požiarom. (Zdroj: Twitter/Reuters)

TÁBARA - Španiela vo veku 50 rokov nakrútili pri dramatickom úteku pred zúrivým požiarom po tom, čo jeho bager v pondelok zachvátili plamene v severozápadnom regióne Castilla y León. Ángel Martín Arjona bol v ten deň na poli a kopal priekopu, aby sa pokúsil zastaviť blížiaci sa lesný požiar. Utrpel však pri tom vážne popáleniny.

Video z incidentu zachytáva, ako Arjona a jeho vozidlo miznú z dohľadu, keď ho obklopujú vysoké plamene a valiaci sa dym. O niekoľko sekúnd neskôr sa muž vynorí z ohňa pešo a zo šiat mu šľahajú plamene. Je to naozaj hrozivý pohľad. Potkne sa a spadne, ale rýchlo vstane a utečie z horiaceho pekla. 

Smutné zábery z požiaru v Chorvátsku: Obloha sa cez deň zatiahla, večer polietaval popol (archívne video)

Smutné zábery z požiaru v Chorvátsku: Obloha sa cez deň zatiahla, večer polietaval popol (Zdroj: Tip čitateľa)

S úplne spáleným oblečením uteká Ángel cez pole do bezpečia, nohavice mu stále horia. Pri úteku utrpel vážne popáleniny, informovali regionálne pohotovostné služby. Ošetrili ho v miestnom zdravotnom stredisku a potom ho helikoptéra previezla do univerzitnej nemocnice Río Hortega vo Valladolide, informoval denník The Guardian

Arjona je vlastníkom stavebného skladu a snažil sa o to, aby požiar nezasiahol mestečko Tábora. "Mohlo to spáliť všetko, úplne všetko. Nestalo sa tak, pretože existujú dobrí profesionáli a ľudia, ktorí majú gule na to, aby nás ochránili", povedal agentúre Reuters jeho priateľ Juan Lozano. 

Vlny horúčav v južnej Európe vyvolali početné požiare, ktoré sa v dôsledku zmeny klímy objavujú čoraz častejšie. Teploty v Španielsku teraz klesajú, keď sa osemdňová vlna horúčav konečne chýli ku koncu, hoci stále horia desiatky požiarov. V celej krajine bolo spálených takmer 60 000 hektárov pôdy.

Viac o téme: PožiarOheňHorúčavyŠpanielsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu