Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hasiči zažili najrušnejší deň od druhej svetovej vojny: Aktivisti po rekordných horúčavách vyšli do ulíc

Protest v Londýne Zobraziť galériu (3)
Protest v Londýne (Zdroj: SITA/AP Photo/Alessandra Tarantino)

LONDÝN - Aktivisti a demonštranti žiadajúci rýchlejšie a efektívnejšie kroky proti klimatickým zmenám vyšli v sobotu do ulíc metropoly Londýn i škótskeho Glasgowu po rekordne vysokých teplotách, ktoré tento týždeň zasiahli Britániu. Informovala o tom agentúra AP.

Aktivistické skupiny vrátane Just Stop Oil a Insulate Britain priviedli demonštrantov na protest v sede na námestie Parliament Square vo Westminsterskom obvode v Londýne a požadovali, aby tamojšia konzervatívna vláda prestala udeľovať nové licencie na ťažbu ropy a zemného plynu, zdanila veľkých znečisťovateľov a pomohla ľuďom inštalovať energeticky účinnejšie kúrenie do svojich domovov.

Hasiči zažili najrušnejší deň
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alessandra Tarantino)

"Utorková extrémna vlna horúčav bola varovaním, čomu budeme čeliť, ak klíma skolabuje - tisíce mŕtvych, domovy stratené v lesných požiaroch a pohotovostné služby preťažené až do bodu zlomu," uviedla Indigo Rumbelowová z aktivistickej skupiny Just Stop Oil. "Nie sme pripravení na extrémne teplo a bude sa to len zhoršovať," dodala.

Vlna horúčav ovplyvnila aj dopravu

Meteorológovia zaznamenali v utorok v Anglicku rekordných 40,3 stupňa Celzia, čo je najvyššia teplota, akú kedy v krajine zaregistrovali, pripomína AP. Británia je na takéto vlny horúčav slabo pripravená - tamojšie letá sú zvyčajne mierne a klimatizáciou je vybavených len málo domácností, škôl či menších podnikov.

Vlna horúčav ochromila hlavné železničné siete, poškodila pristávacie dráhy na letiskách a 15 hasičských zborov po celej krajine hlásilo veľké nehody. Londýnsky hasičský zbor uviedol, že utorok bol pre hasičov najrušnejším dňom od druhej svetovej vojny.

Hasiči zažili najrušnejší deň
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alessandra Tarantino)

V škótskom Glasgowe zorganizovali klimatickí aktivisti protest v štýle "die-in", aby požadovali naliehavé opatrenia na riešenie klimatických zmien. Demonštranti ležali na zemi v jednej z najrušnejších nákupných oblastí mesta zahalení bielymi plachtami a s uvedenými "príčinami smrti", ktorými boli okrem iných teplotný stres, hladomor a nedostatok vody. Niektoré skupiny klimatických aktivistov už varovali, že na jeseň usporiadajú ešte ničivejšie demonštrácie s cieľom úplne ochromiť Westminster, kde sídli britský parlament.

Viac o téme: ProtestHorúčavyKlímaLondýn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu