Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Kanade zrejme zastrelili podozrivého z bombového útoku na lietadlo z roku 1985

V Kanade zastrelili muža podozrivého z bombového útoku. Zobraziť galériu (3)
V Kanade zastrelili muža podozrivého z bombového útoku. (Zdroj: SITA/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP)

OTTAWA - Muža, ktorý v minulosti figuroval ako podozrivý zo spáchania bombového útoku na lietadlo spoločnosti Air India z roku 1985, údajne zastrelili vo štvrtok v západokanadskej provincii Britská Kolumbia. Píše o tom agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšie médiá.

Ripudamán Singh Málik, stúpenec sikhského separatistického hnutia Chálistán, bol pre nedostatok dôkazov v roku 2005 oslobodený spod obvinení v procese týkajúcom sa útoku na let č. 182 indických aerolínií, ktorý si vyžiadal 329 obetí. Cielený útok, pri ktorom podľa tamojších médií prišiel Málik o život, sa odohral v oblasti Vancouveru. Kráľovská kanadská jazdecká polícia (RCMP) meno zastreleného nepotvrdila, vo vyhlásení však uviedla, že bol nájdený muž "so strelnými zraneniami", ktorý im "na mieste" podľahol.

V Kanade zastrelili muža podozrivého z bombového útoku.
Zobraziť galériu (3)
V Kanade zastrelili muža podozrivého z bombového útoku.  (Zdroj: SITA/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP)

"Vyzerá to tak, že išlo o cielenú streľbu," povedala predstaviteľka polície. Dodala, že vozidlo, o ktorom sa predpokladá, že ho riadili strelci, sa našlo niekoľko kilometrov od miesta činu "úplne zachvátené požiarom". Po tom, čo páchatelia auto zapálili, zrejme ušli v ďalšom vozidle. Okrem Málika bol v roku 2005 oslobodený aj Adžáib Singh Bagrí. Jediným odsúdeným v tomto procese, ktorý trval takmer dva roky, bol Indérdžit Singh Réjat, a to za výrobu bômb a tiež za to, že klamal počas súdneho procesu s ďalšími podozrivými.

V Kanade zastrelili muža podozrivého z bombového útoku.
Zobraziť galériu (3)
V Kanade zastrelili muža podozrivého z bombového útoku.  (Zdroj: SITA/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP)

V roku 2016 bol prepustený na podmienku po tom, čo za mrežami strávil dve desaťročia. Málika a Bagrího tiež oslobodili spod žaloby vznesenej v súvislosti s výbuchom na tokijskom letisku Narita, ktorý zabil dvoch členov personálu batožinového oddelenia. K výbuchom došlo v rovnaký deň ako k útoku na lietadlo Air India, 23. júna 1985. Podľa prokuratúry chceli sprisahanci zničiť súčasne dve indické lietadlá – jedno nad Atlantickým a druhé nad Tichým oceánom. Malo ísť o odvetu za útok indickej armády na najvýznamnejšiu sikhskú svätyňu, Zlatý chrám v Amritsare, ktorý sa odohral v roku 1984. Cieľom vojenskej operácie bolo vytlačiť z chrámu militantov, no pri akcii zahynuli stovky ľudí. Kanadská polícia si za neúspešné vyšetrovanie vyslúžila ostrú kritiku. Tamojšia vláda sa v roku 2010 oficiálne ospravedlnila rodinám obetí a priznala, že zodpovedné orgány zlyhali, čo sa týka zabránenia útoku a tiež dolapenia páchateľov, približuje agentúra Reuters.

Viac o téme: Bombový útokPodozrivýKanada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu