Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS EÚ odporúča druhú posilňujúcu dávku vakcíny pre ľudí nad 60 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Attila Balazs/MTI via AP)

BRUSEL - Európska agentúra pre lieky (EMA) a Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) v pondelok odporučili druhú posilňovaciu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 pre všetky osoby staršie ako 60 rokov. Dôvodom je stúpajúci počet nakazených v Európe. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

"S príchodom letného obdobia opäť stúpa počet prípadov a hospitalizácií. Vyzývam preto všetkých, aby sa čo najskôr dali zaočkovať. Niet času nazvyš," uviedla eurokomisárka pre zdravie Stella Kyriakidesová v spoločnom vyhlásení agentúr EMA a ECDC.  

Počet infikovaných rastie

Kyriakidesová dodala, že je dôležité, aby "všetci ľudia nad 60 rokov a všetky zraniteľné osoby dostali druhú posilňovaciu dávku čo najskôr". EÚ doteraz odporúčala tzv. booster, alebo štvrtú dávku vakcíny proti covidu ľudom nad 80 rokov. Očkovacie látky od firiem Pfizer a Moderna, ktoré sú v súčasnosti k dispozícii, sú podľa Kyriakidesovej "vysoko účinné pri znižovaní závažného priebehu ochorenia".

Nie je však jasné, ako veľmi sú tieto vakcíny efektívne pri prevencii infekcií najnovších subvariantov omikronu, píše Reuters. Počet prípadov ochorenia COVID-19 naprieč Európou prudko rastie od konca mája, vyplýva z údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Podľa riaditeľky ECDC Andrei Ammonovej spôsobuje nárast infekcií najmä subvariant omikronu BA.5. Európske zdravotnícke agentúry uvádzajú, že v súčasnosti nie je potrebné očkovať druhou posilňujúcou dávkou proticovidovej vakcíny ľudí mladších ako 60 rokov, ktorí nie sú vystavení vyššiemu riziku závažného priebehu ochorenia.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu